Od zápalu ďasien až k mozgovej príhode

Bolesť zubov nás vie poriadne potrápiť, o prerezávaní osmičiek ani nehovoriac. V dnešnej dobe sa o prepojení medzi ústnou dutinou a zvyškom tela intenzívne hovorí aj medzi odbornou verejnosťou. Čo sa teda stane, ak zanedbáme zubnú hygienu a vznikne zápal? Aký je vplyv zdravia zubov na celý organizmus?

10.10.2021 06:00
zub, molekuly Foto:
V dnešnej dobe už nemožno popierať prepojenie ústnej dutiny s naším telom ako celkom. Prevencia je preto viac ako nevyhnutná.
debata

Návšteva zubára síce nepatrí medzi naše obľúbené činnosti, no zanedbávanie preventívnych prehliadok hraničí s hazardom s vlastným zdravím. Zdá sa, že si neuvedomujeme, ako veľmi je naša ústna dutina prepojená so zvyškom organizmu. „V odborných sférach už dávno nie je tajomstvom, že práve pokazené zuby a poškodený závesný aparát vedia byť zdrojom závažných zdravotných problémov,“ tvrdí stomatologička Monika Ivicová.

S množstvom baktérií v ústach bojujeme čistením. V prípade, že hygiena zlyhá a baktéria sa premnoží v okolí zuba, vznikne zápal, ktorý postihne ďasná. Zápal sa postupne šíri hlbšie do zuba, kostí a najmä do krvi. To spôsobuje problémy v celom tele. „Ľudia si neuvedomujú, že plocha, na ktorej sa rozprestierajú ďasná, je veľká asi ako naša dlaň. Ak takáto veľká plocha podlieha chronickému zápalu, ktorý nebolí a pacient o ňom často nevie, dovolím si hovoriť o tichom zabijakovi,“ tvrdí odborníčka. Krvácanie ďasien jednoducho nie je v poriadku a príznaky paradontózy treba riešiť.

Smiling woman holding dental floss near teeth and daughter in bathroom Čítajte viac Zubná niť alebo medzizubná kefka? Ktorá urobí väčšiu službu?

Vplyv na srdce aj rozvoj cukrovky

Ústna dutina nie je izolovaná časť organizmu. Infekcia v ústach zvyšuje pravdepodobnosť infarktu a mozgovej mŕtvice. Ak zápal prejde do infekcie a liečba sa zanedbá, situácia môže viesť až k smrti. „Práve zanedbaná ústna hygiena, ktorá časom vedie k vážnym a rozsiahlym zápalom ďasien, stojí v popredí všetkých potenciálnych zdrojov infekcie a rizika poškodenia vzdialeného orgánu,“ upozorňuje stomatologička.

British Dental Journal v jednej zo svojich štúdií uviedol, že pokazené zuby ohrozujú naše srdce rovnako ako fajčenie či obezita. Odôvodňujú to tým, že krvou môžu baktérie prísť až k srdcu, upchať cievy a spôsobiť zápal srdcového svalu, zrazeninu, infarkt alebo mozgovú mŕtvicu.

Medzi veľmi časté ochorenia prameniace zo zanedbávania ústnej dutiny patria endokardídy, zvýšené riziko vzniku infarktu myokardu, náhlej cievnej mozgovej príhody, ale aj idiopatické zápaly kĺbov, nízka pôrodná hmotnosť novorodenca a všeobecne zvýšená hladina CRP-proteínu, ktorý nám prezrádza, že v tele máme zápal,“ opisuje MDDr. Ivicová.

MUDr. Lucia Piteková, stomatologička, zubná lekárka Čítajte aj Najhoršia bolesť v ústach, aká existuje? Ako bolí odumierajúci zub? Čo ďalej?

Zuby a srdce

Ak by sme sa mali bližšie pozrieť na súvislosť medzi zdravím ústnej dutiny a naším srdcom, treba zobrať do úvahy štatistiky. Podľa novinárky z medicínskeho magazínu Joanne Barkerovej až 91 % pacientov s ochorením srdca trpí krvácavosťou ďasien. Niektorí odborníci tiež predpokladajú, že paradentóza zohráva významnú rolu pri zvýšení rizika srdcového ochorenia. Teória hovorí, že zápal v ústach spôsobuje zápal v cievach. Dvíha sa v nich tlak, môže dôjsť aj k odtrhnutiu tukových tkanív na stenách ciev a k následnému upchatiu.

Video
Stomatológ Ždiňák: Ako vytrhnúť zub? V tomto videu sa dozviete: Ktoré zuby sa ťahajú najčastejšie a prečo? Prečo sa stomatológovia trhaniu zubov bránia?

Zuby a tehotenstvo

Odborníci takisto hovoria o súvislosti medzi predčasným pôrodom a paradentózou. Ak keď existuje veľké množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú predčasné narodenie plodu, zápal a infekcia sa ukazujú ako jeden z vinníkov, ktorý sa podieľa na nedobrom vývoji dieťaťa v maternici. Súvisí to s hormonálnym obrazom, ktorý by si mali dať spraviť ženy túžiace otehotnieť už ako prevenciu.

Pred každou operáciou

V dnešnej dobe už nemožno popierať prepojenie ústnej dutiny s naším telom ako celkom. Prevencia je preto viac ako nevyhnutná. „Štandardným krokom pred absolvovaním operácie na srdci, pri celkovej výmene kĺbu a mnohých iných častí je odoslanie pacienta do ambulancie zubného lekára po potvrdenie, respektíve vylúčenie tzv. fokusov – teda zápalových ložísk v dutine ústnej, ktoré by mohli pri zákroku pacienta ohroziť na živote,“ dodáva zubná lekárka.

muž, bolesť zubov, citlivé zuby Čítajte viac Máte citlivé krčky? Čo pomôže

Zrkadlo zdravia

To, akí sme zdraví, vie ústna dutina prezradiť tiež:

  • Krvácajúce ďasná poukazujú na spomínanú hormonálnu nerovnováhu.
  • Opuchnutý jazyk znamená nedostatok živín.
  • Poškodené zuby môžu hovoriť napríklad o refluxnej chorobe pažeráka, keď sa do ústnej dutiny dostávajú leptavé žalúdočné kyseliny. Stomatológ dokáže vypozorovať aj príznaky niektorých ochorení, ako je mentálna bulímia, keď dochádza k opakovanému vracaniu.
zubárka, preventívna prehliadka Čítajte viac Zubný kaz nepozná pandémiu
debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #ústna dutina #zdravie človeka