Zápach z úst je síce nepríjemný, ale riešiteľný problém

Poznáme to všetci: Z času na čas sa k vám niekto nakloní, aby vám čosi povedal, a vy sa musíte odtiahnuť. To, čo vám udrelo do nosa, je nepríjemný zápach. A možno ste práve vy ten, od ktorého sa ľudia odťahujú...

02.01.2022 06:00
zubná kefka, pohár, ústna hygiena Foto:
Ak z úst nepríjemne zapácha aj po tom, ako sme si zuby umyli, ide už o reálny problém, ktorý môže mať rôzne príčiny. Nepomôžu ani žuvačky.
debata

Nepríjemný zápach zavanie z času na čas z úst každého z nás. Bez rozdielu veku a pohlavia. Minimálne každé ráno po prebudení… „Skutočnou halitózou, z latinského halitus – dýchanie a z gréckeho osis – choroba) trpí približne 25 % populácie. Môže mať rôzne príčiny. Ranný zápach z úst, teda fyziologická halitóza, je bežná a nie je problém,“ hovorí doktorka Halyna Kozak zo zubnej kliniky Dr. Martin.

Je spôsobená zmenami v ústnej dutine počas spánku. „Telo v noci produkuje menej slín, následkom čoho sa na jazyku a vnútornej strane líc nahromadia odumreté bunky sliznice a rozpadové produkty organických látok. Kým spíme, baktérie využívajú tieto bunky ako potravu. Vtedy vzniká nepríjemný zápach,“ vysvetľuje stomatologička. Potom si však stačí umyť zuby a všetko by malo byť v poriadku.

dovera, pr nepouzivat Čítajte aj Načo sú nám v ústach osmičky? Čo robiť, ak sú "ležaté"?

Hygiena alebo choroba?

Ak z úst nepríjemne zapácha aj po tom, ako sme si zuby umyli, ide už o reálny problém, ktorý môže mať rôzne príčiny. „Najčastejšie halitózu spôsobuje nesprávna hygiena ústnej dutiny. Tá má za následok vznik zubného kazu, zapálené ďasná, parodontitídu a ďalšie procesy vedúce k usadeniu baktérií. Baktérie sa postupne množia na povrchu zubov, ďasien, jazyka, pod konštrukciami starých mostíkov a koruniek a vzniká povlak,“ vysvetľuje odborníčka. Významnú úlohu v tom zohráva aj jazyk. Pre baktérie je ideálnym miestom, aby si tam krásne žili a popritom vytvárali aj rôzne zapáchajúce zlúčeniny, najmä síry.

Ďalšou príčinou zápachu z úst môže byť nadmerná suchosť v ústach po požití väčšieho množstva alkoholu, niektorých liekov, drog, spôsobená fajčením, ale aj veľkým psychickým vypätím. „Halitóza môže byť aj príznakom rôznych somatických ochorení. Od infekcií horných dýchacích ciest cez chronický zápal nosovej sliznice, hrdla, prínosových dutín až po cukrovku, problémy so zažívacím traktom a onkologické ochorenia,“ upozorňuje doktorka Kozak.

Ako si poradiť?

Halitózou netrpia len dospelí, ale aj deti. Medzi jednoduché spôsoby prevencie patrí dôkladná hygiena ústnej dutiny, pravidelné zubné prehliadky a riešenie problémov so zubami. Podľa lekárky babské rady nepomáhajú. „Odporúčania ako žuvanie čerstvej mäty, petržlenovej vňate či zázvoru, pitie bylinkových čajov, kvapkanie esenciálnych olejov na jazyk a mnohé ďalšie rady neodstraňujú príčinu zápachu, ten len dočasne potlačia,“ vysvetľuje zubárka. Problém so zápachom z úst nevyrieši ani žuvanie žuvačky. Podľa lekárov je to prospešné iba výnimočne – vtedy, keď si po jedle nemôžeme umyť zuby.

„Treba si uvedomiť, že žuvanie žuvačky aktivizuje tráviaci systém. Mozog dáva signály, že sa treba pripraviť na prijímanie potravy. Aktivujú sa slinné žľazy, pankreas a ďalšie orgány. Žalúdok, enzýmy a žalúdočné kyseliny čakajú na prijatú potravu, pripravené na proces trávenia,“ vysvetľuje Halyna Kozak. Čakajú však zbytočne. „Pre väčšie množstvo slín to môže mať za následok aj tvorbu zubného kameňa. Nadmerné žuvanie žuvačiek môže byť sprevádzané pálením záhy, bolesťami brucha, hnačkami a ďalšími nepríjemnými symptómami. Zmysel žuvania žuvačky je iba v odstránení zvyškov jedla z ústnej dutiny. Na liečbu halitózy však nefunguje.“

zub, zubár, stomatológ, chrup, ďasná, Parodontitída Čítajte aj Zanedbávanie hygieny zubov súvisí s ťažkou chorobou u seniorov

Čo skutočne pomôže pri zápachu z úst?

1. Dôkladné čistenie zubov minimálne ráno a večer.

2. Dočisťovanie zubov a medzizubných priestorov zubnými niťami a medzizubnými kefkami.

3. Používanie škrabky na jazyk.

4. Vyplachovanie úst ústnou vodou.

5. Pitie dostatočného množstva nealko tekutín, najmä vody.

6. Pravidelné zubné prehliadky.

7. Vyhýbanie sa fajčeniu, pitiu alkoholu a strave, ktorá spôsobuje nepríjemný zápach (cibuľa, cesnak, surové mäso…).

8. Ak nie je príčina halitózy v ústnej dutine, treba sa zamerať na diagnostiku a adekvátnu liečbu vyvolávajúcej príčiny.

zub, zuby, zubár Čítajte rozhovor Odborníčka radí: Pozrite sa deťom na zúbky
debata chyba
Viac na túto tému: #halitóza #svieži dych #zápach z úst