Transplantácie tento rok zachránili 98 životov. Ktoré orgány sa transplantovali najviac?

Až 181 ľudských životov sa podarilo zachrániť v minulom roku na Slovensku vďaka darcovstvu a transplantácii orgánov, a to aj napriek náročnej pandemickej situácii, ktorá vrcholila počas druhej vlny pandémie COVID-19.

09.10.2021 06:00
srdce, orgány, transplantácia, darcovstvo Foto:
Od začiatku roku 2021 až do 23. septembra sa transplantovalo desať sŕdc.
debata

Na problematiku darcovstva a transplantácií orgánov upozorňuje už šesť rokov aj Slovenská transplantologická spoločnosť kampaňou Sedem životov, ktorá sa realizuje s podporou a pod záštitou Ministerstva zdravotníctva SR. Dnes, pri príležitosti Európskeho dňa darcovstva orgánov, zverejnila Slovenská transplantologická spoločnosť najaktuálnejšie štatistiky, čo sa odberovej a transplantačnej aktivity týka.

Na Slovensku sa od 1.1.2021 do 23.9.2021 podarilo zachrániť 98 ľudských životov. V tomto roku sa transplantovalo 74 obličiek (z toho 11 obličiek bolo od živého darcu), ďalej 14 pečení a 10 sŕdc. Práve príchod alfa varianty (tzv. britskej mutácie) na začiatku roku 2021 a enormný nápor na nemocnice resp. intenzivistické pracoviská jednotlivých nemocníc v dôsledku ochorenia C0VID-19, spôsobil pokles počtu transplantácií, pretože utrpel najmä darcovský program. „Môžeme však skonštatovať, že vďaka viacerým podporným aktivitám a dostupnosti očkovania, ktoré nám pomáhajú znižovať záťaž zdravotníckych zariadení, sa počty odberov a transplantácií postupne zvyšujú“, dopĺňa MUDr. Martin Chrastina, PhD., hlavný transplantačný koordinátor.

Teraz je ešte viac potrebné sa sústrediť na posilnenie darcovského programu na celospoločenskej úrovni. „Náš transplantačný program je plne závislý od možností intenzivistických pracovísk identifikovať a manažovať potenciálnych darcov orgánov. Situácia v transplantačnom programe sa bude odvíjať od dostupnosti nekovidových, tzv. bielych zón intenzivistických pracovísk,“ približuje aktuálnu situáciu doc. MUDr. Zuzana Žilinská, PhD., hlavná odborníčka MZ SR pre orgánové transplantácie. „ Je veľmi náročné obstáť v súčasnej nestabilnej situácii, ale napriek všetkému sa tímom v transplantačných centrách darí primerane situácii,“ dodáva.

Práve počas covidu sme predbehli mnohé vyspelé krajiny. „To však nie je niečo, čo by nás malo uspokojiť. Naopak, musíme sa posunúť ďalej“, vysvetľuje MUDr. Ľuboslav Beňa, PhD., prezident Slovenskej transplantologickej spoločnosti. Na Slovensku čaká na svoju druhú šancu na život viac ako 300 pacientov. „Sme schopní zoperovať všetkých pacientov na čakacej listine. Problémom je však to, že nemáme dostatočný počet darcov. Tento problém je však na celom svete, nielen u nás,“ dodáva na vysvetlenie Martin Chrastina.

Práve kampaň Sedem životov má za úlohu zlepšiť povedomie ľudí o možnosti darcovstva nielen v prípade mozgovej smrti, ale aj od živých darcov. „Vo svete tvoria transplantácie obličiek od živých darcov 40 % z celkového počtu transplantácií. U nás je to zatiaľ len 10 až 15 %. Našou snahou je priblížiť sa k dvadsiatim percentám, čím sa dostaneme na úroveň európskeho priemeru. Odber obličky živému darcovi nezasahuje významne do plnohodnotného života darcu. Naopak, príjemcovi orgánu môže takto darovaná oblička zachrániť život,“ dodáva Ľuboslav Beňa.

So svojou vlastnou skúsenosťou týkajúcou sa transplantácie obličky od živého darcu sa podelil aj Tomi Okres, basgitarista hudobnej skupiny Chinaski. „Bolo to rýchle, v roku mi 2017 mi úplne zlyhali obličky a ocitol som sa v nemocnici. Vzápätí aj na transplantačnom zozname čakateľov na obličku. Nakoniec mi obličku daroval môj kamarát a ja som sa mohol vrátiť do normálneho života a k hudbe.“ Hovoriť o téme darcovstva už počas života je veľmi dôležité. „Nebojte sa rozprávať o tejto téme so svojimi najbližšími a partnermi, vyjadrite svoj postoj, nech je akýkoľvek. Na druhej strane sú ľudia, ktorým práve váš postoj môže zachrániť život,“ dodáva Zuzana Žilinská. Tohtoročný motív kampane Sedem životov je podpora živých darcov obličiek. Uskutoční sa najmä na sociálnych sieťach a prostredníctvom celoslovenských médií. Viac informácií na www.sedemzivotov.sk.

O kampani Sedem životov

Jeden darca môže darovaním orgánov ako napríklad srdce, pľúca, obličky, pečeň či pankreas zachrániť život až siedmim ľuďom. Na orgánovú transplantáciu čaká na Slovensku stále viac ako tristo pacientov, ktorých život závisí od darcov orgánov. Cieľom kampane Sedem životov, ktorú realizuje Slovenská transplantologická spoločnosť od apríla 2015, je vzdelávať odbornú aj laickú verejnosť o tejto téme, a tak zvýšiť počet odberov a orgánových transplantácií, skrátiť dobu čakania na životne dôležitý orgán a zabrániť predčasným úmrtiam. Na Slovensku sa vykonávajú transplantácie obličiek v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a v Martine, transplantácie pečene v Banskej Bystrici a transplantácie srdca v Bratislave. Transplantácie pľúc slovenských pacientov sa vykonávajú v Českej republike. Viac informácií aj všetky aktuálne štatistiky týkajúce sa odberového a transplantačného programu na Slovensku sú k dispozícii na webovej stránke www.sedemzivotov.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #transplantácia #transplantácie orgánov #transplantácie