Chrípka môže spustiť zlyhanie srdca, infarkt aj porážku

Chrípka každý rok zapríčiňuje tri až päť miliónov ťažkých prípadov ochorenia, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu, a 290- až 650-tisíc úmrtí súvisiacich s chrípkou, upozorňuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Najnovšie štúdie potvrdzujú, že chrípka spôsobuje aj závažné kardiovaskulárne komplikácie.

15.10.2021 06:00
chrípka, choroba, smrkanie, vreckovky, chorá Foto:
Respiračné príznaky chrípky sú len vrcholom ľadovca, ktorý vnímame.
debata (14)

Chrípková sezóna sa na severnej pologuli začína v októbri a trvá do mája. Jej priebeh bude aj tento rok ovplyvnený pandémiou ochorenia COVID-19. Slovenskí epidemiológovia upozorňujú, že v období chrípkovej epidémie na Slovensku zomrie priemerne 816 ľudí ročne, ktorých smrť je možné pripísať chrípke. Z nich viac ako polovica sú úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia v priamej súvislosti s ochorením na chrípku.

Skutočná zdravotná, ekonomická a spoločenská záťaž chrípkou po jej prekonaní nie je na prvý pohľad viditeľná. Jej akútne príznaky ako bolesť hlavy, horúčka, kašeľ, bolesť svalov sú len stavy, ktoré pri ochorení pociťujeme. Chrípka však môže spôsobiť zápal pľúc, zhoršiť astmu alebo chronickú obštrukčnú chorobu pľúc. Respiračné príznaky chrípky sú len vrcholom ľadovca, ktorý vnímame. Je vedecky dokázané, že vírus chrípky a následná reakcia imunitného systému pôsobia na výstelku ciev, spôsobujú ich zápal a môžu spôsobiť ich upchatie.

„Kardiovaskulárne choroby sú hlavnou príčinou úmrtí na celom svete, spôsobujú celosvetovo až 31 % všetkých úmrtí. Chrípka je infekčné ochorenie s vysokou chorobnosťou a úmrtnosťou a hromadia sa dôkazy, že môže spúšťať rôzne kardiovaskulárne príhody,“ konštatuje doktor Peter Hlivák, prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti.

Štúdia databázy dospelých pacientov nad 40 rokov bez akejkoľvek rizikovej anamnézy dokázala desaťkrát vyššie riziko úmrtia na infarkt a osemkrát vyššie riziko úmrtia na mŕtvicu do troch dní po potvrdenej chrípkovej infekcii v porovnaní s prípadmi bez ochorenia na chrípku.

Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Dekan Farmaceutickej fakulty UK vyzýva ľudí, aby sa dali zaočkovať proti chrípke

Výrazný spúšťací efekt vírusu chrípky na kardiovaskulárne udalosti zdôrazňuje potrebu prevencie. Tou najúčinnejšou je podľa epidemiológov očkovanie proti chrípke, ktoré znižuje počet kardiovaskulárnych príhod o 26 až 53 % a počet kardiovaskulárnych úmrtí o 56 %.

Dôležitou prevenciou je aj správny životný štýl. V chrípkovom období je dôležité zvýšiť príjem vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B-komplexu. Získate ich konzumáciou dostatočného množstva čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín. Najvhodnejšie je vyberať si z nej druhy bohaté najmä na vitamín C – papriku, chren, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kel, kapustu. Na posilnenie celkovej odolnosti organizmu sa odporúča udržiavať sa v dobrej fyzickej kondícii v podobe cvičenia a pobytu na čerstvom vzduchu.

Pomôže tiež dostatok spánku a otužovanie, ale aj dôkladné umývanie rúk. „Dôkladným umývaním rúk zabraňujeme riziku prenosu rôznych chorôb vrátane chrípky a jej podobných ochorení. Umývanie rúk je najjednoduchší spôsob, ako vo veľkej miere predísť rozšíreniu respiračných infekcií. Vírus chrípky prežíva na odeve, papieri, vreckovkách 8 až 12 hodín, na hladkých povrchoch je to dokonca 24 až 48 hodín. Vzhľadom na tieto fakty patrí umývanie rúk medzi základné formy prevencie chrípky,“ upozornil hlavný hygienik Ján Mikas.

virus4 Čítajte viac Chrípka vs. COVID-19: Veľké porovnanie

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #chrípková sezóna #komplikácie chrípky #kardiovaskulárne riziko