10 dobrých rád proti kŕčovým žilám

Aj keď sú kŕčové žily do veľkej miery dané geneticky, ich rozvoj môžeme významne ovplyvniť životným štýlom. Skúsený chirurg s viac ako 20-ročnou praxou, MUDr. Július Muranský, MPH., odporučil 10 dobrých rád, ako sa vyhnúť kŕčovým žilám, resp. ako zastaviť ochorenie hneď v začiatkoch.

19.10.2021 06:00
topánky, more, muž, žena, dvojica, balans,... Foto:
Noste pohodlné topánky, optimálny je podpätok cca 3 cm. Dostatočne hrubá a odpružená podrážka tlmí nárazy pri chôdzi po tvrdých povrchoch.
debata

1. Hýbte sa, hýbte sa, hýbte sa

Pravidelne cvičte a športujte, vhodné sú predovšetkým aktivity na podporu cirkulácie krvi v dolných končatinách. Patrí k nim napríklad chôdza, beh a plávanie. Odporučil by som takisto pravidelné prechádzky, ktoré nie sú nijako obmedzené vekom ani fyzickou kondíciou. Prechádzať sa môžete aj vo vyššom veku. Rýchlosť chôdze nie je rozhodujúca, hlavné je, že sa hýbete.

2. Ideálne sú topánky s podpätkom 3 cm

Noste pohodlnú obuv, a to bez ohľadu na to, či idete do práce, na kávu s kamarátkou alebo na prechádzku so psom. Ideálne sú topánky s podpätkom cca 3 cm. Extrémy ako ihličky s 10 cm podpätkom, ale ani tzv. balerínky nie sú vhodné. Tie si vyhraďte len na krátkodobé príležitosti.

3. Pozor na prekrížené nohy pri sedení

Pri sedavom zamestnaní dbajte na správnu polohu nôh pri sedení. Pozor na prekrížené nohy, obmedzujú tok krvi. Viackrát počas dňa sa postavte a na chvíľu sa prejdite. Pravidelné prestávky prospejú nielen vašim nohám, ale aj pracovnému výkonu.

4. Noste kompresívne pančuchy

Ak máte zamestnanie náročné na státie, noste kompresívne pančuchy, podkolienky, prípadne si nohy bandážujte elastickým obväzom. Pomôže to udržať lepší tok krvi. Cieľom je sťahovanie žíl odspodu, teda od prstov nôh až hore ku lýtkam, resp. stehnám. Cievy sú stláčané bližšie k sebe, takže chlopňový aparát lepšie drží a zrýchľuje sa prietok krvi.

5. Nohy vyššie ako srdce

Úľavu od opuchov a bolestí prináša aj polohovanie a vykladanie nôh. Nohy si môžete v ľahu oprieť napríklad o stenu, alebo ich aspoň podložiť vankúšmi. Vykladanie nôh sa odporúča aj tehotným ženám, ktoré trpia bolesťami nôh. Podľa štatistík je tento problém veľmi častý a postihuje až 3 zo 4 žien po 20. týždni tehotenstva.

6. Podporte cirkuláciu krvi v žilách masážami

Áno, aj masáže nôh s použitím špeciálnych mastí sú skvelou prevenciou. Pri kŕčových žilách tkvie problém v tom, že krv v žilách stojí a nie je okysličená. Neokysličené tkanivo nám signalizuje, že treba niečo robiť a reaguje bolesťou. V zdravých žilách udržiavajú prietok krvi k srdcu žilové chlopne. V prípade chorých žíl, keď sa žily rozšíria, sa chlopne stávajú nefunkčnými a krv v žilách stojí. Potrebujeme ju preto rozprúdiť a na tento účel sú vhodné aj masáže nôh, resp. lýtok masťami s obsahom gingko biloba a pagaštanu konského.

7. Aj jedálniček je dôležitý

Vyhýbajte sa potravinám, ktoré spôsobujú zadržiavanie vody v tele (napr. polotovary, práškové polievky, čipsy, mrazená pizza, fast food, údené mäsové výrobky…) Pozor aj na nadmerné solenie pokrmov. Do jedálnička odporúčam zaradiť chia semienka, čučoriedky, avokádo, zázvor, cviklu a potraviny bohaté na vlákninu (ovsené vločky, jablká, zeleninové šaláty atď.). Veľmi zdravá je pohánka, ktorá obsahuje bioflavonoid rutín. Ten pomáha zmierňovať ťažkosti s kŕčovými žilami.

8. Hľadajte pomoc v lekárni

Čo sa týka liekov a výživových doplnkov, odporúčam užívanie tzv. venotoník, ktoré obsahujú flavonoidy, mikronizovaný diosmín a hesperidín. Tieto látky spevňujú žilovú stenu a zlepšujú jej pružnosť. Uľahčujú tak odtok krvi z dolných končatín.

9. Sledujte svoje nohy

Prvými signálmi kŕčových žíl sú pocit ťažkých, nepokojných, unavených a opuchnutých nôh. Ak u seba spozorujete niektorý z uvedených príznakov, mali by ste čo najskôr navštíviť lekára, ktorý vás dôkladne vyšetrí. Čím skôr pacient príde, tým lepšie. Ochorenie sa včas zastaví a pacient sa nedostane do štádia, keď je jedinou možnosťou liečby operácia.

10. Nadváha a cigarety sú priťažujúce faktory

Dbajte na svoju hmotnosť. Nadváha zaťažuje naše srdce, kĺby a takisto žily. Aj keď nikdy nebolo dokázané, že fajčenie je spúšťačom kŕčových žíl, vedie ku kôrnateniu ciev a vo všeobecnosti nemá dobrý vplyv na ľudské zdravie.

Špeciálne cviky zlepšenie cirkulácie krvi v žilách

  1. Chôdza s dôrazom na našľapovanie na pätu a špičku, prenášajte váhu pri chôdzi z päty na špičku.
  2. Chôdza len po špičkách, chôdza len po pätách.
  3. Chôdza po vnútorných hranách chodidiel.
  4. Chôdza po vonkajších hranách chodidiel.
  5. V sede sa oprite o päty a špičkami pohybujte do strán.
  6. V sede s napnutými končatinami stláčajte loptu medzi členkami.
  7. V ľahu napodobňujte jazdu na bicykli.
  8. V ľahu napínajte a krčte špičku striedavo jednej a druhej nohy.
Video
Chirurg Július Muranský: Ako sa operujú kŕčové žily. Upozorňujeme, že niektoré časti videa (najmä v závere) so zábermi z chirurgickej sály, nie sú vhodné pre citlivé povahy.

Ako prebieha ultrazvukové vyšetrenie kŕčových žíl?

Vyšetrenie kŕčových žíl je bezbolestné a trvá približne 20 – 30 minút. Lekár si kŕčové žily najprv podrobne prehliadne a vyšetrí ich pohmatom. Následne urobí ultrasonografické vyšetrenie na stanovenie parametrov a rýchlosti prietoku krvi. Jeho cieľom je predovšetkým zistiť, či sú žily zdravé, alebo choré. Ultrazvukom sa sledujú najmä prietoky, spätné toky krvi a spojky medzi hlbokým a povrchovým žilovým systémom. Na základe výsledkov ultrazvukového vyšetrenia potom lekár určí presnú diagnózu a vzhľadom na rozsah a štádium ochorenia navrhne najvhodnejšiu metódu liečby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chirurg #kompresívna liečba #kŕčové žily #chronické žilové ochorenie #kompresívne pančuchy