Vírus chrípky je premenlivý. Ako sa chrániť?

Najlepšou prevenciou tohto ochorenia je očkovanie a konzumácia jedál, ktoré posilnia vašu imunitu. Aká bude tohtoročná chrípková sezóna?

14.10.2021 08:00
vitamíny Foto:
Bohatým zdrojom vitamínov sú citrusové plody, cesnak a zázvor s medom. Klasický hydinový vývar so zeleninou okrem dodania aminokyselín aj zahreje.
debata

Vírus chrípky je premenlivý

Pôvodcom ochorenia na chrípku je vírus chrípky. Rozlišujú sa tri typy vírusov chrípky označované A, B, C. Kým vírusy chrípky typu B a C vyvolávajú infekcie len u človeka, vírusy chrípky A boli izolované aj z rôznych zvierat, najmä vtákov, prasiat a koní.

Vírus chrípky, najmä typu A, ktorý má niekoľko typov a subtypov, sa vyznačuje veľkou premenlivosťou. Vírus chrípky B je oveľa stabilnejší. Cirkulácia vírusov chrípky sa sleduje na celom svete počas celého roka a podľa toho Svetová zdravotnícka organizácia určuje, ktoré vírusy budú obsahovať očkovacie látky v nasledujúcej chrípkovej sezóne. Vírus často mení svoje vlastnosti a takmer každú sezónu kolujú v populácii iné typy vírusov.

„Chrípkový vírus typu A je najviac zodpovedný za epidémie a pandémie. Je to spôsobené tým, že chrípkové vírusy typu A môžu podliehať výraznej antigénovej zmene, sú schopné nájsť nový imunitný cieľ u citlivých ľudí a svojou genetickou zmenou môžu úplne znehodnotiť imunizáciu organizmu predchádzajúcimi infekciami,“ konštatuje virológ, profesor Fedor Čiampor. „Genetické zmeny vírusu chrípky spôsobili v 20. storočí štyri pandémie, pri ktorých zomreli milióny ľudí,“ dodáva.

Tohtoročná chrípková sezóna bude podľa odborníkov nepredvídateľná. Vzhľadom na relatívne nízky výskyt chrípky v uplynulej sezóne však môžeme predpokladať, že populácia bude k chrípkovým vírusom vnímavejšia a zvýšený výskyt chrípky by mohol vyústiť do aj do chrípkových epidémií.

vedec, pľúca, zápal pľúc, covid, skúmavka Čítajte viac Chrípková sezóna a jej riziká v otázkach a odpovediach odborníkov

Očkovať proti chrípke možno aj súbežne s očkovaním proti COVID-19

Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť vo svojich odporúčaných postupoch pri aplikácii očkovacích látok proti chrípke a covidu u dospelej populácie v čase chrípkovej očkovacej sezóny usmerňuje poradie a odstupy jednotlivých očkovaní.

„Vakcíny proti chrípke a proti COVID-19 sú obe neživé očkovacie látky. Ak sa ako prvá podá vakcína proti chrípke, očkovacia látka proti COVID-19 sa podá optimálne po 14 dňoch, z dôvodu lepšieho rozlíšenia prípadných nežiaducich účinkov. Ak sa ako prvá podá vakcína proti COVID-19, odporúča sa dodržať 14-dňový interval po ukončení celej očkovacej schémy, v prípade dvojdávkovej schémy až po aplikácii 2. dávky vakcíny proti COVID-19. V prípade, že je očkovaná osoba vo vysokom riziku nákazy a ťažkého priebehu ochorenia COVID-19 alebo chrípky, môžu sa obe vakcíny (proti chrípke a proti COVID-19) podať s akýmkoľvek odstupom, alebo súbežne, každá do iného ramena. Súbežné očkovanie proti chrípke a COVID-19 sa odporúča aj v prípade rizika, že očkovaná osoba na ďalšie očkovanie nepríde,“ hovorí profesorka Zuzana Krištúfková, prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti. Očkujú sa zdravé osoby, ktoré nemajú klinické príznaky akútneho ochorenia a neboli v kontakte s osobou pozitívne testovanou na vírus SARS-CoV-2,“ dodala profesorka Krištúfková.

Vakcína / Očkovanie / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Dekan Farmaceutickej fakulty UK vyzýva ľudí, aby sa dali zaočkovať proti chrípke

5 top jedál a potravín v boji s virózou

1. Vývar so zeleninou
Určite ho dobre poznáte. Najstarší babský recept na široké spektrum chorôb je poctivý vývar. Nielenže zahreje a zabráni dehydratácii, navyše hydinové mäso sa pýši obsahom aminokyselín, ktoré sú dobrými pomocníkmi pri uvoľňovaní hlienu v dutinách aj v pľúcach.

2. Zázvor a med
Zázvor je nesmierne účinný nielen pri prevencii, ale aj pri liečbe samotnej. Je bohatým zdrojom vitamínov, zlepšuje trávenie, podporuje tvorbu žalúdočnej šťavy a má upokojujúce účinky. V spojení s medom je ideálnou kombináciou, práve vďaka jeho protizápalovým účinkom.

3. Cesnak
Cesnak je prírodným antibiotikom s protizápalovými účinkami. Protizápalové účinky ešte zvýšite kombináciou cesnaku a medu, napríklad ako cesnaková pasta s medom. Ideálne je konzumovať cesnak čerstvý, ak ho vaše trávenie znesie.

4. Pikantné jedlá
Upchatému nosu a boľavým dutinám pomáha cesnak, chren, čili papričky a štipľavé omáčky. Pridajte si ich do jedla viac ako zvyčajne a výsledky sú zaručené. Ale pozor, ak už vás chrípka drapla a bolí vás žalúdok, na pikantné jedlá si dajte pozor.

5. Citrusové plody/vitamín C
Zvýšený príjem vitamínu C je v ochrane pred virózami dôležitým nástrojom. Tento základný „protichrípkový“ vitamín sa nachádza okrem citrusov aj v zemiakoch, zelenej paprike, jahodách či petržlenovej vňati.

Čo zdravej imunite rozhodne neprospieva, je denná konzumácia tučných alebo sladkých jedál, nepravidelný stravovací režim, nedostatočný pitný režim a nadbytok kofeínu, ale aj nedostatok spánku. Všetky tieto faktory ľudský organizmus oslabujú a zvyšujú riziko nákazy. V boji proti chrípke, prechladnutiu či vírusovým ochoreniam teda nepomôžu len sporadicky zaradené vyššie uvedené potraviny či pokrmy, ale aj celkovo správne nastavená životospráva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #chrípková sezóna #posilnenie imunity