Vírus chrípky je premenlivý
Pôvodcom ochorenia na chrípku je vírus chrípky. Rozlišujú sa tri typy vírusov chrípky označované A, B, C. Kým vírusy chrípky typu B a C vyvolávajú infekcie len u človeka, vírusy chrípky A boli izolované aj z rôznych zvierat, najmä vtákov, prasiat a koní.
Vírus chrípky, najmä typu A, ktorý má niekoľko typov a subtypov, sa vyznačuje veľkou premenlivosťou. Vírus chrípky B je oveľa stabilnejší. Cirkulácia vírusov chrípky sa sleduje na celom svete počas celého roka a podľa toho Svetová zdravotnícka organizácia určuje, ktoré vírusy budú obsahovať očkovacie látky v nasledujúcej chrípkovej sezóne. Vírus často mení svoje vlastnosti a takmer každú sezónu kolujú v populácii iné typy vírusov.
„Chrípkový vírus typu A je najviac zodpovedný za epidémie a pandémie. Je to spôsobené tým, že chrípkové vírusy typu A môžu podliehať výraznej antigénovej zmene, sú schopné nájsť nový imunitný cieľ u citlivých ľudí a svojou genetickou zmenou môžu úplne znehodnotiť imunizáciu organizmu predchádzajúcimi infekciami,“ konštatuje virológ, profesor Fedor Čiampor. „Genetické zmeny vírusu chrípky spôsobili v 20. storočí štyri pandémie, pri ktorých zomreli milióny ľudí,“ dodáva.
Tohtoročná chrípková sezóna bude podľa odborníkov nepredvídateľná. Vzhľadom na relatívne nízky výskyt chrípky v uplynulej sezóne však môžeme predpokladať, že populácia bude k chrípkovým vírusom vnímavejšia a zvýšený výskyt chrípky by mohol vyústiť do aj do chrípkových epidémií.
Čítajte viac Chrípková sezóna a jej riziká v otázkach a odpovediach odborníkovOčkovať proti chrípke možno aj súbežne s očkovaním proti COVID-19
Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť vo svojich odporúčaných postupoch pri aplikácii očkovacích látok proti chrípke a covidu u dospelej populácie v čase chrípkovej očkovacej sezóny usmerňuje poradie a odstupy jednotlivých očkovaní.
„Vakcíny proti chrípke a proti COVID-19 sú obe neživé očkovacie látky. Ak sa ako prvá podá vakcína proti chrípke, očkovacia látka proti COVID-19 sa podá optimálne po 14 dňoch, z dôvodu lepšieho rozlíšenia prípadných nežiaducich účinkov. Ak sa ako prvá podá vakcína proti COVID-19, odporúča sa dodržať 14-dňový interval po ukončení celej očkovacej schémy, v prípade dvojdávkovej schémy až po aplikácii 2. dávky vakcíny proti COVID-19. V prípade, že je očkovaná osoba vo vysokom riziku nákazy a ťažkého priebehu ochorenia COVID-19 alebo chrípky, môžu sa obe vakcíny (proti chrípke a proti COVID-19) podať s akýmkoľvek odstupom, alebo súbežne, každá do iného ramena. Súbežné očkovanie proti chrípke a COVID-19 sa odporúča aj v prípade rizika, že očkovaná osoba na ďalšie očkovanie nepríde,“ hovorí profesorka Zuzana Krištúfková, prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti. Očkujú sa zdravé osoby, ktoré nemajú klinické príznaky akútneho ochorenia a neboli v kontakte s osobou pozitívne testovanou na vírus SARS-CoV-2,“ dodala profesorka Krištúfková.
Čítajte viac Dekan Farmaceutickej fakulty UK vyzýva ľudí, aby sa dali zaočkovať proti chrípke5 top jedál a potravín v boji s virózou
1. Vývar so zeleninou
Určite ho dobre poznáte. Najstarší babský recept na široké spektrum chorôb je poctivý vývar. Nielenže zahreje a zabráni dehydratácii, navyše hydinové mäso sa pýši obsahom aminokyselín, ktoré sú dobrými pomocníkmi pri uvoľňovaní hlienu v dutinách aj v pľúcach.
2. Zázvor a med
Zázvor je nesmierne účinný nielen pri prevencii, ale aj pri liečbe samotnej. Je bohatým zdrojom vitamínov, zlepšuje trávenie, podporuje tvorbu žalúdočnej šťavy a má upokojujúce účinky. V spojení s medom je ideálnou kombináciou, práve vďaka jeho protizápalovým účinkom.
3. Cesnak
Cesnak je prírodným antibiotikom s protizápalovými účinkami. Protizápalové účinky ešte zvýšite kombináciou cesnaku a medu, napríklad ako cesnaková pasta s medom. Ideálne je konzumovať cesnak čerstvý, ak ho vaše trávenie znesie.
4. Pikantné jedlá
Upchatému nosu a boľavým dutinám pomáha cesnak, chren, čili papričky a štipľavé omáčky. Pridajte si ich do jedla viac ako zvyčajne a výsledky sú zaručené. Ale pozor, ak už vás chrípka drapla a bolí vás žalúdok, na pikantné jedlá si dajte pozor.
5. Citrusové plody/vitamín C
Zvýšený príjem vitamínu C je v ochrane pred virózami dôležitým nástrojom. Tento základný „protichrípkový“ vitamín sa nachádza okrem citrusov aj v zemiakoch, zelenej paprike, jahodách či petržlenovej vňati.
Čo zdravej imunite rozhodne neprospieva, je denná konzumácia tučných alebo sladkých jedál, nepravidelný stravovací režim, nedostatočný pitný režim a nadbytok kofeínu, ale aj nedostatok spánku. Všetky tieto faktory ľudský organizmus oslabujú a zvyšujú riziko nákazy. V boji proti chrípke, prechladnutiu či vírusovým ochoreniam teda nepomôžu len sporadicky zaradené vyššie uvedené potraviny či pokrmy, ale aj celkovo správne nastavená životospráva.