Hlavné omyly ústnej hygieny. Je zubná pasta nevyhnutná?

Akých chýb sa najčastejšie dopúšťame pri čistení zubov? Aká je tá správna technika ich čistenia? Stieranie či krúživý pohyb?

26.10.2021 12:00
cukor, zub, chrup, zubná kefka, diabetes, cukrovka Foto:
Zubný kaz nevznikne v prípade, že sú zuby aspoň raz za 24 hodín vyčistené naozaj dôkladne.
debata (1)

Nemať žiadny povlak, to je len sen. Vôbec nie! S trochou disciplíny a so správnymi pomôckami môže mať takmer každý radosť z čistých zubov a výborného zdravia ústnej dutiny.

Denná fluoridácia = zaručená ochrana pred zubných kameňom. Nie, fluorid nemôže chrániť povlakom pokryté zuby a fluoridovaný povlak škodí rovnako ako nefluoridovaný. Zubný povlak je vždy príčinou kazov a zápalu ďasien.

Nerovnako dlhé štetiny a flexibilná rúčka kefiek = lepšia ústna hygiena. Nie. Väčšina súčasných kefiek s ohybnými rúčkami má príliš veľké hlavy a vlákna príliš tvrdé a riedko osadené. Aj keď ohybné rúčky obmedzujú tlak, nechávajú za ďasnami nevyčistené plochy. Veľké pracovné hlavice kefiek znižujú prístupnosť, ohybnosť a silu, ktoré sú podstatné pre štetiny, nie pre rúčku kefky. Ideálna je mäkká, hustá kefka s rovnými štetinkami a malou hlavičkou. „Nielen z dôvodu, že sa ňou ľahšie dostaneme k zadným, menej prístupným plochám, ale aj pre psychologický efekt. S malou kefkou si totiž podvedome zuby čistíme dlhšie a precíznejšie,“ tvrdí MDDr. Boris Verba, primár I. dentálnej kliniky Nemocnice ADEL Košice-Šaca v odbornom časopise Lekárske listy.

Video
Zubný lekár: Čo s odumierajúcim zapáleným zubom? Ako sa dá zachrániť?

Ústna voda chráni oblasti, kam sa kefka nedostane. Nie, nedokáže odstrániť povlak, iba obsahuje látky, ktoré obmedzujú tvorbu povlaku a odďaľujú jeho deštrukčnú činnosť. Len dôkladné mechanické čistenie, najmä medzi zubami a pri ďasnách, zaručuje dlhodobú ochranu.

Správna technika čistenia zubov je krúživý pohyb. V tomto sa odborníci jednoznačne nezhodnú. „Najčastejšou technikou čistenia zubov je technika stierania (z červeného na biele), ktorá je vhodnejšia ako krúživý spôsob čistenia zubov,“ myslí si však MDDr. Boris Verba.

Zuby treba umyť dvakrát denne – ráno a večer. Áno aj nie. Zubný kaz nevznikne v prípade, že sú zuby aspoň raz za 24 hodín vyčistené naozaj dôkladne. Keďže si ich však väčšina ľudí nečistí tak precízne, aby bol výsledok stopercentný, je zvykom umývať si ich dvakrát denne. Dôležité je vyčistenie najmä večer pred spaním, pretože v noci pôsobením tepla a vplyvom zníženej produkcie slín, ktoré zuby prirodzene obmývajú a čistia, vznikajú ideálne podmienky pre rozmnožovanie baktérií.

Necítim bolesť a zuby mi nekrvácajú = nemám žiadny problém. Parodontitída ani zápach z úst nebolia a zubný kaz sa spočiatku rozvíja tiež bezbolestne. Škodlivý účinok medzizubného povlaku a povlaku pri ďasnách môže byť dlhú dobu skrytý a zvyšuje sa tak nebezpečenstvo zničujúcich následkov. Vieme, že zápal v ústach je rizikom aj pre srdce, cievy, dokonca u tehotných žien môže vyvolať predčasný pôrod.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zubná kefka #zubná pasta #dentálna hygiena #čistenie zubov #čistenie jazyka #medzizubná kefka