Mávate herpes? Toto nejedzte

Ak mávate často herpes, či už vo forme opakujúceho sa oparu na pere, alebo aj inde na tele, mali by ste sa vyhnúť potravinám, ktoré obsahujú veľa arginínu.

25.10.2021 06:00
herpes, pera, lekár, herpes simplex, zdravie, Foto:
Herpes simplex zodpovedá za širokú škálu chorobných prejavov.
debata (7)

Arginín je aminokyselina, ktorá vzniká v pečeni a obličkách. Vírus Herpex simplex vyžaduje arginín na svoju replikáciu. Cieleným dopĺňaním inej aminokyseliny, lyzínu, teda možno rozvoju tejto vírusovej infekcie zabrániť. Suplementácia lyzínom, tzv. antimetabolitu arginínu, teda vytvára rovnováhu s arginínom, ktorý je rastovým faktorom pre herpetické vírusy.

V rôznych potravinách je rôzny pomer arginínu a lyzínu a pre ľudí trpiacich herpesmi je dobré vyberať si potraviny, ktoré majú viac lyzínu ako arginínu. Napríklad vajce či ovsené vločky má podiel arginínu a lyzínu 1:1. Kto máva herpes, nemal by jesť oriešky (ide najmä o kešu a mandle) a čokoládu. Nemal by piť ani veľa kávy, pretože káva potláča účinok enzýmu, ktorý pomáha metabolizovať arginín. Výsledok je ten, že „kávičkári“ majú vyššiu hladinu arginínu v plazme. A to je v prípade ľudí s častým výskytom herpesu riziko.

Herpes z tela nevyženieme

Herpes, opar či „horúčku“ spôsobuje herpetický vírus nazývaný Herpes simplex. Ak sa ním raz človek nakazí (obyčajne sa tak stane už v detstve), nijakou liečbou nie je možné dostať ho z tela, prežíva v nervových gangliách a aktivizuje sa pri oslabení imunity.

Vírusom Herpes simplex (HSV) je nakazená väčšina svetovej populácie. Ťažko sa to určuje, pretože nie všetci, ktorí sú jeho nositeľmi, majú aj klinické prejavy herpesu. Sú osoby, ktoré s herpesom nikdy problémy nemajú, hoci sa s ním počas života evidentne museli nakaziť – napríklad oparmi trpieva ich blízky človek, s ktorým žijú v spoločnej domácnosti.

Herpes simplex zodpovedá za širokú škálu chorobných prejavov – najbežnejšie sú nepríjemnosti spôsobené oparom na pere, hoci herpetický vírus môže viesť dokonca až k smrti pacienta s vážne narušenou imunitou (novorodenci, pacienti po transplantáciách, s AIDS…). Dokáže dokonca veľmi skomplikovať stav u detí s atopickým ekzémom. Jestvujú dva typy vírusu Herpes simplex: HSV 1 sa vyskytuje prevažne na tvári a HSV 2 zodpovedá za prejavy prevažne v genitálnej oblasti. Iné druhy zo skupiny herpetických vírusov spôsobujú infekčnú mononukleózu, ovčie kiahne a pásový opar, tzv. šiestu chorobu u detí a podobne.

Dominik, herpes, mozog, Chlebodarca Čítajte viac Zákerný vírus sa ocitol v mozgu

Lyzín verzus arginín

Nerovnováhu lyzín verzus arginín však možno v rámci prevencie opakovaných herpesov riešiť aj dopĺňaním lyzínu v doplnkoch výživy. Na trhu ich je dostatok – v prášku aj v kapsulách. Lyzín patrí medzi vysokoúčinné stimulátory imunity. Podieľa sa na tvorbe kolagénu – základnej bielkoviny, ktorá sa nachádza vo všetkých spojivových tkanivách. Posilňuje ich pevnosť a celistvosť.

Prebytok arginínu môže byť jedným, ale nie jediným faktorom relapsu herpesu. Rozhodujúca je dávka a pravidelné užívanie lyzínu, takisto vyhýbanie sa potravinám s vysokým obsahom arginínu (už spomínané oriešky, čokoláda, káva a iné…) Práve preto, že arginínová nerovnováha nemusí byť príčina návratov herpesu u každého pacienta, ak užívanie samotného lyzínu nepomáha, je dobré rozhodnúť sa pre prípravky s viacerými úrovňami kontroly herpesu – okrem lyzínu by mali obsahovať aj imunostimulačné účinné látky (napr. extrakty z medicinálnych húb s obsahom betaglukánov) a mix potrebných vitamínov a minerálov vrátane známeho zinku, selénu a skupiny béčkových vitamínov, céčko či déčko, ktoré sa používajú nielen na prevenciu a liečbu herpetických, ale vo všeobecnosti vírusových infekcií. Každý herpes je totiž prejavom oslabenia imunity.

Čo vedie k herpesu? Spúšťacie faktory

  • nutričná nerovnováha(pre­bytok arginínu a/alebo nedostatok lyzínu, nedostatok vitamínov a/alebo minerálov, predovšetkým z radu B, C, D, selén, zinok)
  • únava, nedostatok spánku, stres, úzkosť, menštruácia
  • mechanické a tepelné vplyvy (UV-žiarenie, horúčka, lokálne poškodenie vo forme estetických zákrokov na tvári typu botox, kyselina hyalurónová, kozmetické tetovanie)
  • priamy kontakt a infekcia
  • starnutie imunitného systému v súvislosti s vekom, zhoršené vstrebávanie živín (najmä v prípade herpesu zoster, pásového oparu)
  • ochorenia: COVID-19, nádcha, chrípka, cukrovka, rakovina, autoimunitné ochorenia…
  • to všetko znamená prechodné oslabenie imunity a návraty (relapsy) herpesu

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #herpes #spúšťač #herpetický vírus #infekcie #arginín