Osteoporóza: Ako ochrániť kosti?

Trpí ňou každá tretia žena a každý piaty muž vo veku nad 50 rokov. Reč je o osteoporóze, ktorá spôsobuje stratu dôležitých vlastností kostí - pevnosti a pružnosti. Len na Slovensku ňou trpí viac ako 400-tisíc ľudí, ale len asi 30 % z nich je diagnostikovaných a len 18 % adekvátne liečených.

27.10.2021 06:00
chrbtica, stavce, stavec, osteoporóza Foto:
Osteoporóza je metabolické ochorenie kostí, pri ktorom sa znižuje obsah kostnej hmoty a narúša sa stavba kosti, čím vzniká vysoké riziko zlomenín. Málokto si však uvedomuje, že pri nedostatočnej liečbe môže byť toto ochorenie smrteľné.
debata (1)

Zradná je najmä v tom, že nebolí. Kosť sa postupne stáva krehkou a náchylnou na vznik zlomenín, ktoré potom väčšinou na ochorenie upozornia. Osteoporotické zlomeniny môžu vznikať už po minimálnej záťaži, najčastejšie v predlaktí, stavcoch a krčku stehennej kosti.

Vápnik je základnou stavebnou zložkou kostí, no rovnako zohráva dôležitú úlohu pri činnosti srdca, svalov, nervov a zrážaní krvi. Ak dôjde k poklesu jeho hladiny v krvi, telo si ho dopĺňa z kostí. Kosti sú teda zásobárňou vápnika, odkiaľ si ho v prípade potreby telo odoberie.

Aj keď by sa mohlo zdať, že kosť je tuhá hmota, nie je to pravda. Kosť je živé tkanivo, ktoré počas celého života podlieha neustálym zmenám vo forme novotvorby a odbúravania. Tieto zmeny musia byť v dospelosti v rovnováhe. Vo vyššom veku však môže dôjsť k narušeniu kosti, klesá schopnosť novotvorby a prevláda proces jej odbúravania, čo v konečnom dôsledku vedie k osteoporóze. Oslabená kosť má zvýšenú krehkosť a vyššiu náchylnosť na zlomeniny. Preto kostiam treba venovať pozornosť od útleho veku. Obdobie rastu má totiž zásadný význam pre dosiahnutie maxima kostnej hmoty, ktorá sa tvorí do tridsiatky. Potom jej strácame približne percento ročne. U žien v období menopauzy to však môže byť strata až štyroch percent ročne. Ženy tak môžu stratiť až 40 % kostnej hmoty medzi 40 až 70 rokom života (muži okolo 12 %).

lekár, kosť, chrbtica, rontgen, osteoporóza Čítajte rozhovor MUDr. Zdenko Killinger: Rednutie kostí nepriamo zabíja

Medzi rizikové faktory vzniku osteoporózy patrí predovšetkým vek, pohlavie, rodinná anamnéza osteoporózy, predchádzajúca zlomenina, liečba liekmi, ktoré negatívne ovplyvňujú kosť, reumatoidná artritída, chronické ochorenie pečene a tráviaceho traktu, ochorenia prištítnych žliaz, nedostatočná tvorba pohlavných hormónov u mužov, ale aj predčasná menopauza.

„S klesajúcou hladinou estrogénu sa priamo úmerne znižuje reprodukčná fáza a nastupuje obdobie veľkej hormonálnej nestability. Prechod môže trvať aj desať rokov,“ hovorí gynekologička Lucia Ďurčeková. „V období menopauzy pokožka stráca vodu, objavujú sa vrásky na tvári, oslabuje sa sliznica pošvy aj svalstvo malej panvy, prichádza k prírastku hmotnosti. Môže sa objaviť aj stresová inkontinencia, ale zvyšuje sa aj riziko infarktu a osteoporózy,“ upozorňuje lekárka.

Základnou diagnostickou metódou je denzitometrické vyšetrenie. Na liečbu osteoporózy v súčasnosti existuje množstvo účinných liekov a všetky sú dostupné aj na Slovensku. Rovnako ako vývoj choroby aj jej liečba je dlhodobý proces. Jej súčasťou by mala byť aj správna životospráva, najmä pravidelné cvičenie, vhodné stravovanie, pravidelný pobyt na slnku a užívanie doplnkov – vápnika a vitamínu D.

Osteoporóza je metabolické ochorenie kostí, pri ktorom sa znižuje obsah kostnej hmoty a narúša sa stavba kosti, čím vzniká vysoké riziko zlomenín. Málokto si však uvedomuje, že pri nedostatočnej liečbe môže byť toto ochorenie smrteľné. Na následky zlomeniny krčka stehennej kosti zomrie viac žien ako na rakovinu vaječníkov, maternice a krčka maternice dohromady.

jedlo, vápnik, mlieko Čítajte viac Ako prijímať vápnik, aby sa vstrebal?

Desatoro proti osteoporóze

1) S prevenciou treba začať už v detstve a pokračovať v nej počas celého života.

2) Pre jej vznik sú kritické obdobie dospievania, menopauzy a staroby. Ľahostajní k prevencii by nemali byť ani muži, nevyhýba sa totiž ani im.

3) Mlieko a mliečne výrobky sú optimálnym zdrojom vápnika.

4) Topené syry sú menej vhodným zdrojom vápnika.

5) Laktóza a kyslé prostredie zvyšujú využiteľnosť vápnika.

6) Niektoré druhy zeleniny sú jeho doplnkovým zdrojom.

7) Vitamíny (D, C, B6, K2) majú prioritný význam pri jeho vstrebávaní a ukladaní.

8) Pri prevencii a liečbe osteoporózy je dôležitý pohyb a cvičenie.

9) Fajčenie a veľa čiernej kávy pôsobí negatívne na metabolizmus vápnika.

10) Pri jeho nedostatku v strave ho treba doplniť v inej forme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kosti #osteoporóza #vápnik #rednutie kostí