Osteoporóza: Prevencia zachraňuje životy

Poradíme vám, aká je najlepšia prevencia tohto ochorenia. Ako sa prejavuje a ako ho možno diagnostikovať? Aká je liečba?

07.12.2021 06:00
reumatológia, doktorka, pacientka, dôchodkyňa,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri určovaní rizika osteoporózy u konkrétneho človeka hrajú významnú úlohu najmä genetické faktory, ktorým sa však predchádzať nedá. Napriek tomu je možné ovplyvniť vývoj kostí v mladom veku, ako aj rýchlosť ich odbúravania v staršom veku – stravovaním a fyzickou aktivitou. V rámci prevencie by sme preto mali dodržiavať tieto zásady:

  • Zabezpečiť si výživnú stravu s dostatočným príjmom vápnika.
  • Dbať na dostatočný príjem vitamínu D.
  • Predchádzať podvýžive, najmä vplyvu drastických diét a porúch stravovania na organizmus.
  • Dbať na dostatočnú fyzickú aktivitu.
  • Vyhýbať sa fajčeniu, aj pasívnemu.
  • Vyhýbať sa nadmernému príjmu alkoholu.
chrbtica, stavce, stavec, osteoporóza Čítajte viac Osteoporóza: Ako ochrániť kosti?

Príznaky a diagnostika osteoporózy

  • vyvíja sa potichu a spočiatku nespôsobuje žiadne citeľné ťažkosti. S progresiou ochorenia sa môžu objaviť bolesti chrbta alebo končatín, kŕče chrbtového svalstva, celková únava a nechutenstvo, neskôr aj tzv. oblý chrbát (zhrbenie hrudnej časti chrbtice), strata telesnej výšky (o 1 až 3 cm) a/alebo zlomeniny už pri malom tlaku, ktoré najčastejšie postihujú stavce chrbtice alebo krčok stehnovej kosti.
  • nemá nijaké špecifické vonkajšie prejavy, podľa ktorých by bolo možné ju odhaliť, preto by mal navštíviť lekára každý, kto má viacero rizikových faktorov ochorenia, najmä ľudia nad 60 rokov. Lekár najprv zhodnotí osobnú i rodinnú anamnézu pacienta a podľa potreby odporučí ďalšie vyšetrenia:

Denzitometrické vyšetrenie – vyšetrenie hustoty kostnej hmoty: je rozhodujúce vyšetrenie pre stanovenie diagnózy osteoporózy. Ide o vyšetrenie kostnej hustoty – BMD (bone mineral denzity). Lekári dokážu vďaka nemu zhodnotiť zdravie kostí a odhaliť problémy skôr, ako sa prejavia. Najčastejšie sa kostná hustota meria na chrbtici a bedrovej kosti. Výsledky sa udávajú v tzv. T-skóre, ktoré je vyjadrením poklesu kostnej hmoty v porovnaní s priemernou kostnou hmotou zdravých 30-ročných jedincov rovnakého pohlavia.

Laboratórne vyšetrenia – zahŕňajú základné vyšetrenia krvi a moču, ako aj doplňujúce špecifické vyšetrenia.

RTG vyšetrenie: dokáže odhaliť zlomeniny, napríklad stavcov či iných kostí.

senior, vozík, staroba, imobilita, osteoporóza, invalid Čítajte viac Rednutie kostí môže ovplyvniť aj sluch

Ako sa pripraviť na návštevu u lekára?

Dostatočná príprava na návštevu u lekára mnohé uľahčí. Nezabudnite na tieto veci:

1. Nachystajte si zoznam liekov, vrátane vitamínov a doplnkov výživy, ktoré aktuálne užívate. Je vhodné vedieť názov lieku, dávkovanie a spôsob podávania.

2. Čo sa zmenilo od poslednej návštevy – zmeny v zdravotnom stave, nové lekárske nálezy, výskyt novej zlomeniny, indikovanie nových liekov.

3. Dôležitá je rodinná anamnéza. Zistite si, či mal niekto v rodine diagnostikovanú osteoporózu, alebo či niekto utrpel zlomeninu krčka stehnovej kosti.

4. Pýtajte sa lekára na všetko, čo vás zaujíma v súvislosti s vaším zdravotným stavom. Spísaný zoznam otázok môže byť veľmi nápomocný.

Zvyčajne sa stáva, že sa lekára zabudneme spýtať na to, čo sme chceli. Aby ste nezabudli, nehanbite sa prísť k lekárovi s poznámkovým blokom, do ktorého si môžete zaznačiť aj jeho odpovede. Určite sa lekára spýtajte, v akom stave sú vaše kosti, aké máte vyhliadky, informujte sa o liečbe, ktorú vám predpísal a o tom, aké zásady správnej životosprávy by ste mali dodržiavať. Ďalej sa spýtajte, ako máte cvičiť a čo jesť.

kosť, kosti, osteoporóza, rednutie kostí Čítajte viac Kto nám kradne kostné bunky? Osteoporóza nepostihuje len ženy po menopauze

Liečba osteoporózy

Na liečbu osteoporózy a prevenciu osteoporotických zlomenín už v súčasnosti existuje množstvo účinných liekov, ktoré lekári predpisujú s ohľadom na individuálne potreby každého pacienta. Súčasťou účinnej liečby by vždy malo byť:

Posilňovanie svalstva – aspoň 3– až 4-krát do týždňa, vo všeobecnosti sa dospelým ľuďom odporúča aspoň 30 minút cvičenia každý deň. Pomáha predchádzať strate kostnej hmoty, podporuje novotvorbu kosti a udržiava pacienta aktívneho a pohyblivého. Ideálnym pohybom je (podľa fyzickej kondície konkrétneho pacienta) chôdza, aerobik, džoging, chôdza po schodoch, beh, tenis, tanec, tai či, vodný aerobik či joga.

Pobyt na slnku – slnečné žiarenie stimuluje tvorbu vitamínu D v ľudskom organizme. Pre jeho optimálnu tvorbu sa odporúča pobyt na slnku približne 2 x do týždňa v trvaní 15 až 30 min s odhalenou tvárou, rukami, chrbtom a ramenami. Pobyt na slnku je dôležitý, pretože doplnok vitamínu D vo forme tabliet dokáže pokryť maximálne 20 % potreby.

Vhodné stravovanie – dostatočný a pravidelný prísun doplnkov vitamínu D 800 – 1000 IU – medzinárodných jednotiek denne a vápnika 1 000 – 1 200 mg denne.

Skoncovať s fajčením – keďže cigarety majú dokázateľne nepriaznivý vplyv na kosti.

Postup a zásady liečby

Lieky proti osteoporóze môžu lekári predpisovať tým pacientom, ktorí majú denzitometricky potvrdenú osteoporózu alebo u pacientov s dokázanou osteoporotickou zlomeninou. Treba tiež zvážiť osobnú anamnézu pacienta, prínosy i prípadné nežiaduce účinky liečby.

Rovnako ako vývoj osteoporózy, aj jej liečba je dlhodobý proces. Liečba osteoporózy má trvať minimálne 3 roky, špecialisti ale obyčajne odporúčajú liečbu po dobu 5 rokov, s prehodnotením rizikového profilu pacienta. Zmiernenie príznakov sa nedá dosiahnuť v priebehu niekoľkých mesiacov, keďže k obnove kostného tkaniva dochádza u pacientov len pomaly. Dlhodobá liečba podporuje ukladanie minerálnych látok do kostí a zaručuje dostatočný prísun látok potrebných pre pružnosť a pevnosť ich štruktúry. Účinnosť liečby je viditeľná a objektívne preukázateľná na základe ročných denzitometrických vyšetrení, podľa ktorých vie lekár kontrolovať postup v liečbe.

dôchodkyňa, seniorka, cvičenie, fit Čítajte viac Vieme predchádzať rednutiu kostí?

Vitamín D a vápnik

Ako doplnok k liekom proti osteoporóze sa využívajú na liečbu i prevenciu osteoporózy vitamín D a vápnik. Vitamín D je nevyhnutný pre dobré vstrebávanie vápnika v organizme, ktorý zase znižuje odbúravanie kostí. Vápnik je možné prijímať aj v strave a medzi jeho najhodnotnejšie zdroje patria:

  • mlieko a mliečne výrobky
  • konzervované ryby, napríklad losos alebo sardinky či iné ryby, ktoré sa konzumujú aj s drobnými kosťami
  • tmavozelená listová zelenina, ako napríklad kel, ružičkový kel či brokolica
  • ovocné džúsy obohatené o vápnik
  • sójové výrobky
  • chlieb vyrábaný z múky obohatenej o vápnik
  • potravinovými zdrojmi vitamínu D sú: vajíčka, mastné ryby – napríklad losos, cereálie, obilniny, mlieko obohatené o vitamín D
chrbtica, stavce, stavec, osteoporóza Čítajte rozhovor Osteoporóza: Ako ochrániť kosti?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #kosti #osteoporóza #vitamín D #vápnik #rednutie kostí