Deci tuku z brucha môže opraviť boľavý kĺb

Pri liečbe kĺbov kmeňovými bunkami získanými z vlastného tuku je zlepšenie citeľné už po dvoch týždňoch. Efekt liečby spočíva najmä v zlepšení hybnosti kĺbu a v ústupe bolesti. Tieto zákroky v Nemocnici Malacky už sedem rokov vykonáva chirurg Milan Hric.

02.11.2021 06:00
DZ-kmenove bunky, dobré zdravie, Foto:
Pri liečbe kĺbov kmeňovými bunkami získanými z vlastného tuku je zlepšenie citeľné už po dvoch týždňoch.
debata

Kmeňových buniek je veľa druhov a získanie niektorých nie je jednoduché. Našťastie, tzv. mezenchymálne kmeňové bunky, ktoré sú najvhodnejšie pre aplikáciu do poškodených kĺbov, sa dajú pomerne jednoducho získať odtiaľ, kde ich až tak nepotrebujeme – z tuku v oblasti nášho brucha. Úsmevne by sa dalo povedať, že je to "liposukcia a oprava boľavého kĺbu v jednom“, hoci deci odsatého tuku nikomu až tak veľmi nepomôže…

Zvyšky chrupavky sú dôležité pre programovanie buniek

Doktor Martin Hric z Klinickej chirurgickej ambulancie Nemocnice Malacky začal s aplikáciou kmeňových buniek do poškodených kĺbov pred siedmimi rokmi. "Aplikácia kmeňových buniek do postihnutého kĺbu či kĺbov je najvhodnejšia v úvodných fázach poškodenia chrupavky,“ hovorí. "Existujú štyri štádiá poškodenia chrupavky a ideálne je mezenchymálne bunky aplikovať v prvom až treťom štádiu. Ak už totiž v kĺbe nemáme chrupavku, kmeňové bunky nemajú čo regenerovať. Pri chýbajúcej chrupavke im chýba informácia, čo majú vlastne budovať.“

Vyšetrenie sa začína anamnézou. Lekár musí vidieť MRI postihnutého kĺbu, pretože snímka z magnetickej rezonancie najlepšie ukáže, v akom stave je chrupavka. "Najčastejšie riešime kolená a bedrá, potom členky, ramená, už sme mali aj nejaké lakte. Čo je zaujímavé, v súvislosti s používaním mobilov a počítačov sa čoraz častejšie vyskytuje artróza kĺbu na palci ruky. Vie to byť veľmi bolestivé. Na aplikáciu kmeňových buniek do kĺbov sú vhodné aj poúrazové stavy, dokonca takýmto pacientom v mladom veku, v dobrej kondícii, kde postihnutie kĺbu po úraze nie je plošné, vieme optimálne pomôcť. Chrupavka v okolí zranenia je zdravá a kmeňové bunky sa tak vedia dobre naprogramovať,“ dodáva chirurg.

cieva, ateroskleróza, trombus, zdravie, Čítajte aj Keď cievy tuhnú a zužujú sa

Zákrok v priebehu jedného dňa

Mezenchymálne kmeňové bunky sa vedia zmeniť na všetko, čo sa týka spojivových tkanív – na chrupavku, väzivové časti, kosti či kožu. Len pre zaujímavosť, gynekológovia ich dokonca pichajú na rejuvenizáciu vaječníkov ženám, ktoré majú problém otehotnieť, a pomáhajú aj pri liečení nehojacich sa rán.

Celý zákrok od odberu tuku cez vyextrahovanie kmeňových buniek z tukového tkaniva v laboratóriu až po vpich do kĺbu sa uskutoční v priebehu jedného dňa. "Najskôr zavediem lokálnu anestézu do odberového miesta a cez tri trojmilimetrové vstupy odoberieme z podkožia aspoň 75 ml tuku na jeden kĺb,“ vysvetľuje MUDr. Hric. "Liposukcia trvá 20–30 minút. Ak sa dá, odoberieme, samozrejme viac, pretože kmeňové bunky sa v laboratóriu nemnožia, nekultivujú, pracuje sa len s tými, ktoré získame. Ich koncentrácia v tukovom tkanive je individuálna. Výhodu odberu majú obéznejší ľudia. Odber nie je bolestivý, keď kožu narežem, vstreknem dovnútra roztok s anestetikom.“ Všetko sa deje na operačnej sále v sterilných podmienkach. Najdlhšie trvá čakanie na spracovanie buniek v laboratóriu – tri-štyri hodiny. Vpich je jednoduchý, je to niečo ako injekcia kyseliny hyalurónovej do kĺbu, akú už mnohí ortopedickí pacienti poznajú. Napríklad do bedra sa kmeňové bunky aplikujú pod kontrolou rtg, do kolena to nie je potrebné.

"Efekt pretrváva asi dva roky po aplikácii. Máme pacientov, ktorí sa po dvoch rokoch vrátili, dovtedy boli spokojní, fungovali bez výraznejších obmedzení, venovali sa svojim koníčkom. Potom však zasa začali cítiť pobolievanie v kĺbe, tak sme im kmeňové bunky podali znova. Viacerým mladým športovcom však stačilo podať kmeňové bunky raz, chrupavka sa naštartovala, začala fungovať a oni sa zatiaľ k nám nevrátili,“ podotýka chirurg. "Všetko závisí aj od štádia poškodenia chrupavky,“ dodá odborník.

Kontraindikáciou podania kmeňových buniek je akútne infekčné ochorenie, onkologické choroby či ochorenia, pri ktorých je potrebné užívať kortikoidy a cytostatiká. Kmeňové bunky sú totiž súčasťou imunitného systému človeka a užívanie liekov, ktoré potláčajú vlastnú imunitu, negatívne vplýva na efekt takejto terapie. "80 % pacientov je po aplikácii kmeňových buniek spokojných. 20 % povie, áno, je to lepšie, ale ja som čakal viac,“ vraví MUDr. Milan Hric. "To hodnotenie je, samozrejme, aj veľmi subjektívne. Pamätám si 70-ročnú pacientku, ktorá prišla v dosť vysokom štádiu poškodenia kĺbov, kde sme s nejakou regeneráciou ani veľmi nepočítali. Po mesiaci ju však kĺby prestali v noci bolieť a ona sa konečne vyspala. Bola šťastná a vďačná aspoň za to.“

Čo sú kmeňové bunky?

Kmeňové bunky sú súčasťou vlastného organizmu, najviac ich máme v tuku a kostnej dreni. Napríklad v 1 ml tukového tkaniva sa nachádza 100–500-tisíc kmeňových buniek. Majú liečebné, regeneračné a hojivé schopnosti, preto sa používajú pri liečbe mnohých druhov ochorení. Disponujú schopnosťou sebaobnovy, preto sa používajú na regeneráciu buniek a tkanív v tele. Obnovujú tiež iné poškodené alebo opotrebované bunky, tie mezenchymálne sa dokážu meniť na bunky chrupaviek, kostí, svalov či nervového tkaniva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kmeňové bunky #kĺby #chirurgia #chrupavka #bolesti kĺbov #tukové tkanivo