Mýty a nepravdy, ktoré sa o artritíde šíria

Naozaj reuma postihuje len kĺby a kosti? Bolia len postihnuté kĺby? Je, alebo nie je reuma vážne ochorenie? A dostane väčšina ľudí s artritídou aj rakovinu?

08.11.2021 08:30
žena, bolesť chrbta, práca Foto:
Mnohí ľudia, ktorí trpia reumou, nemôžu pracovať. Ide o mýtus; pracovné úlohy sa síce môžu zmeniť, ale neznamená to celoživotnú práceneschopnosť.
debata

Mýtus: Reumatickou artritídou trpia len ľudia v pokročilom veku.
Pravdou je, že toto ochorenie sa začína u ľudí vo veku 30 až 50 rokov. Toto je najčastejšia veková skupina, u ktorej sa artritída prejavuje. Týmto ochorením však môžu trpieť aj deti. Starší ľudia môžu mať horšiu formu, pretože ňou spravidla trpia už dlhší čas a choroba je v pokročilejšom štádiu.

Mýtus: Reuma nie je vážne ochorenie.
Reuma môže veľmi vážne ohroziť zdravie a samostatnosť, zvlášť keď je nesprávne alebo nedostatočne liečená. Veľa ľudí vážnosť tohto ochorenia zľahčuje a tým spravidla premeškajú správnu príležitosť na liečbu. Reuma je ochorenie, ktoré musí byť diagnostikované čo najskôr a potom pravidelne liečené, aby kĺby neboli naďalej poškodzované.

Mýtus: Väčšina chorých skončí na invalidnom vozíku.
Reuma ovplyvňuje život u každého pacienta inak. Ale väčšina ľudí môže s touto chorobou žiť bez obmedzení.

Mýtus: Mnohí ľudia, ktorí trpia reumou, nemôžu pracovať.
Pravdou je, že pracovné úlohy a zvyky sa môžu v dôsledku ochorenia zmeniť. Ale rozhodne to neznamená doživotnú práceneschopnosť.

Mýtus: Keďže liečba môže byť jedovatá, je lepšie s ňou počkať, kým sa choroba rozvinie.
Toto je pravdepodobne ten najnebezpečnejší mýtus. Existuje množstvo dôkazov o tom, že včasná liečba zabraňuje poškodeniu kĺbov. Ideálne je s ňou začať čo najskôr, hneď po jej diagnostikovaní.

fyzioterapeutka, cvičenie, rehabilitácia, reuma, kĺby Čítajte viac Život so zápalovými artritídami

Mýtus: Väčšina ľudí s reumatoidnou artritídou dostane tiež rakovinu.
U ľudí s reumatoidnou artritídou je trochu zvýšené riziko vzniku rakoviny krvi, ale toto riziko je veľmi malé. Faktom však je, že aj s týmto vyšším rizikom len malá časť pacientov aj ochorie. Príkladom sú výsledky štúdie, ktorá sledovala viac ako dvetisíc ľudí trpiacich reumou osem rokov a len u 11 z nich sa objavila rakovina krvi. Na porovnanie, u zdravých ľudí z rovnakého počtu ochoreli na tento druh rakoviny traja až ôsmi ľudia.

Mýtus: Bolestivé a stuhnuté kĺby potrebujú odpočívať väčšinu dňa.
Naopak, kĺby, ktoré sú poškodené reumou, treba precvičovať. Nepohyblivosť môže byť kontraproduktívna. Keď kĺby bolia a sú stuhnuté, je jasné, že sa pacient pohybu vyhýba. Ale tým, že sa nebude hýbať vôbec, sa dostáva do začarovaného kruhu. Svaly okolo kĺbu totiž prispievajú vo veľkej miere k jeho sile a stabilite. Všetky svaly potrebujú pravidelný pohyb, aby boli zdravé. Každý človek trpiaci reumou môže cvičiť: preťahovacie cvičenie vyžaduje minimálnu námahu a pomáha udržiavať kĺby ohybné. Aeróbne cvičenie s miernym dopadom pomáha kĺbom rovnako ako celkovému duševnému a fyzickému zdraviu.

Mýtus: Reuma postihuje len kĺby a kosti.
Sú reumatické choroby, ktoré postihujú aj ďalšie orgány, napríklad srdce, pľúca, obličky, kožu. Pomerne častou komplikáciou reumatoidnej artritídy je napríklad zápalové postihnutie očí, ktoré môže viesť až k slepote.

Mýtus: Bolí len postihnutý kĺb.
Ľudský pohybový aparát je veľmi zložitý a funguje ako celok. Ak sú niektoré jeho zložky poškodené, začne „pracovať inak“ a hrozí preťaženie ďalších častí. Pacient potom cíti bolesť tak v mieste poškodenia, ako aj v iných častiach tela.

jeseň, manželia, smiech, radosť, prechádzka, venčenie Čítajte viac Nielen lekár, aj vy dokážete ovplyvňovať svoju reumu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reuma #artritída #reumatoidná artritída #mýty a fakty