Stuhnutosť po porážke nemusí byť navždy. Pomôže botox!

Spasticita dolnej alebo hornej končatiny po cievnej mozgovej príhode (CMP) je problém, s ktorým sa stretne až 80 percent pacientov. Nedostatok informácií a jej ignorovanie vedie ku zvyšovaniu bolestí a napätia v svaloch a následne k degenerácii svalov na tuhé väzivo. To invalidizuje. Ľudia postihnutí mozgovou porážkou ani ich rodiny o tom často nevedia, zostávajú ležať v rehabilitačných ústavoch a v domoch sociálnych služieb bez pokusu o znovunadobudnutie hybnosti, bez nádeje na život v pohybe. S liečbou treba začať do roka po prekonaní CMP, lebo neskôr už zdravotné poisťovne túto liečbu nehradia! Zhovárame sa s MUDr. Otom Petríkom, primárom neurológie v nemocnici v Galante.

18.11.2021 06:00
rehabilitácia, dobré zdravie, Foto:
Spasticitu ľudia bežne a mylne považujú za následok mozgovej porážky.
debata

Kedy sa objaví stuhnutosť končatín a spasticita u pacientov po mozgovej porážke?

O niekoľko dní až týždňov po prekonaní mozgovej porážky. Ťažkosti s ňou sa vyvíjajú postupne – trvá to aj niekoľko týždňov – a potom sa stav stabilizuje. U niektorých ľudí pritom už od začiatku pozorujeme vysoký svalový tonus – spasticitu, no častejšie sa stretávame s prípadmi, že spočiatku je svalový tonus v končatine nízky – ruka je ochabnutá, oslabená a v priebehu niekoľkých dní sa to preklopí. O tomto postupnom vývoji spasticity ľudia nevedia, myslia si, že človek jednoducho „zostal ochrnutý“. To je jeden z dôvodov, prečo ju ľudia včas nekonzultujú s lekárom, hoci by sa dalo pomôcť spasticitu odbúrať a následne končatinu aj „rozhýbať“.

Čo si vlastne pod slovom spasticita možno predstaviť? Ako ju pacient pociťuje?

Ostanem pri príklade spasticity po prekonaní mozgovej porážky: pacient najprv cíti, že niektorá končatina (obyčajne ruka aj noha na jednej strane tela) mu po porážke ostala akoby handrová, nedokáže ňou hýbať. Postupom času sa v nej samovoľne zvyšuje svalové napätie, napríklad ruka sa začne postupne ohýbať smerom k telu. Lakeť aj zápästie sú ohnuté, prsty začnú akoby zatvárať dlaň. Aj keď sa snažíme pacientovi dlaň roztvoriť, cítime, že svaly kladú odpor. Na nohe sa často stáva, že sa naťahuje – je vystretá v kolene aj v členku, akoby pacient stál na špičke.

Keďže po mozgovej porážke sa spasticita objaví až časom, pacient už nemusí byť v nemocnici. Čiže lekár túto zmenu nevidí a mnoho ľudí si pomyslí, že je to jav, s ktorým sa treba zmieriť…

Spasticitu ľudia bežne a mylne považujú za následok mozgovej porážky. Žiaľ, platí to nielen o pacientoch, ale aj o niektorých lekároch. Kedysi možno spasticita po porážke bola vec nemenná, s ktorou sa nedalo veľa urobiť. Práve preto sa aj v minulosti kládol veľký dôraz na jej predchádzanie – zdôrazňoval sa význam včasnej a dôslednej rehabilitácie, ktorá nemala len zlepšovať hybnosť končatín, ale mala byť aj prevenciou rozvoja spasticity. Keď pacienti odídu domov, mnohí začnú rehabilitáciu zanedbávať. Ak však spasticita trvá dlhšie, niekoľko mesiacov, svaly začnú degenerovať, meniť sa na väzivo a táto zmena je nevratná! Končatina ostane v danej stuhnutej polohe a tento stav sa väčšinou spája s bolesťami.

žena, bolesť chrbta, práca Čítajte aj Mýty a nepravdy, ktoré sa o artritíde šíria

Ako spasticitu riešiť a liečiť?

V prvom rade zabrániť jej vzniku. Väčšinou to nejde úplne, ale možno ju zmierňovať. Predovšetkým tým, že s rehabilitáciou začneme skoro, už v čase ochabnutia. Spasticitu zhoršujú aj ďalšie komplikácie – bolesti, preležaniny, jednoducho všetko, čo je nepríjemné, bolestivé a bráni v cvičení a pohybe. Ak teda pacient prekonal vážnejšiu náhlu cievnu mozgovú príhodu, treba urobiť všetko, aby nedostal dekubity. Ak je spasticita výrazná, možno ju zmierňovať tabletkami. Toto riešenie má však nevýhodu v tom, že lieky fungujú systémovo. Napätie sa zníži v celom tele, nielen v postihnutých svaloch. Časť pacientov to pociťuje nepriaznivo, pretože sa cítia unavení, slabí. Ak teda spasticita nie je celotelová, na jej riešenie možno používať botulotoxín. Táto látka sa lokálne aplikuje len do postihnutých svalov.

Ako dokážete zistiť, do ktorého svalu botox pichnúť a ako dlho trvá účinok?

Spasticita máva charakteristické vzorce. Miesta vpichov a dávky botulotoxínu sú dané, ale je vhodné, aby to robil odborník so skúsenosťami. Najväčšie predpoklady na aplikáciu má neurológ, ktorý viac pracuje so svalmi a robieva EMG vyšetrenia. Účinok terapie pretrváva zhruba tri mesiace, potom treba zákrok opakovať. Samozrejme, získaný čas treba využiť na intenzívnejšiu rehabilitáciu. Ošetrenie má pacientovi hlavne uľahčiť život na to, aby s postihnutou končatinou cvičil. Ideálne je, keď sa neurológ dohodne so skúseným rehabilitačným pracovníkom, aby pacientovi pripravili individuálny fyzioterapeutický program.

Botulotoxínové injekcie poznáme zo sveta skrášľovania ako prostriedok odstraňujúci vrásky. Ako je to pri jeho používaní proti spasticite? Hradí ho zdravotná poisťovňa?

Na Slovensku zdravotná poisťovňa hradí botulotoxín na liečbu spasticity hornej končatiny. Podmienka je, že s liečbou sa začne do roka po prekonaní náhlej cievnej mozgovej príhody. Ľudia postihnutí mozgovou porážkou ani ich rodiny o tom nevedia a ležia v rehabilitačných ústavoch a v domoch sociálnych služieb bez pokusu o znovunadobudnutie hybnosti! Pokračovať v liečbe je možné aj dlhší čas po, ale začať s terapiou treba do roka, inak poisťovňa zákrok neuhradí. Práve preto treba upozorňovať pacientov na fakt, že spasticita nemusí byť pozostatkom porážky, s ktorým sa nedá nič urobiť. Preto je vhodné obrátiť sa na odborníkov, ktorí sa na spasticitu špecializujú. Pacient na to nepotrebuje odporúčanie od iného lekára, ale mal by si priniesť svoju zdravotnú dokumentáciu kvôli podrobnejšiemu prehľadu o celkovom zdravotnom stave.

Môže injekciu podať iba neurológ alebo aj zdravotná sestra?

Botulotoxín môže podávať iba lekár a navyše by to mal byť skúsený špecialista. Na ruke je niekoľko desiatok svalov a trafiť sa práve do toho konkrétneho, ktorý má spasticitu, si vyžaduje prax a zručnosť. Viac informácií a zoznam aplikačných neurologických centier, na ktoré sa môžu obrátiť pacienti so spasticitou a dystóniami, možno nájsť na www.zivotvpohybe.sk .

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #botulotoxín #rehabilitácia #Dobré zdravie #stuhnutie svalov #cievna mozgová príhoda