Nové prírodné antibiotikum: Enzým lyzozým bojuje aj proti vírusom

Pri boji s ochoreniami tvoria samostatnú, mimoriadne zaujímavú skupinu telu vlastné látky, ktoré pri správnom a citlivom používaní môžu ovplyvniť niektoré fyziologické pochody v organizme, napríklad vo forme liekov, ale aj doplnkov výživy. Takými sú hoci melatonín, prírodný hormón spánku, či enzým lyzozým s vynikajúcimi antibakteriálnymi účinkami, ktorý sa tvorí v telesných tekutinách.

23.12.2021 06:00
lyzozym, dobre zdravie, Foto:
Lyzozým sa nachádza vo všetkých telesných tekutinách, ako sú slzy, sliny, pot, krv či materské mlieko.
debata

Lyzozým sa nachádza vo všetkých telesných tekutinách, ako sú slzy, sliny, pot, krv či materské mlieko a takisto na povrchu tela, na slizniciach, koži, na výstelke dýchacích ciest. Všade tam, kde je prostredie vhodné pre prežívanie mikroorganizmov. Lyzozým v našom tele produkujú biele krvinky (tzv. makrofágy a neutrofily) a tkanivá dýchacích ciest, obličiek a črevnej sliznice, najmä tenkého čreva, ktoré je považované za najväčší orgán nášho imunitného systému. Jeho antimikrobiálne účinky sú dávno známe každému z nás aj z veterinárnej oblasti. Veď sliny využívajú aj zvieratá, ktoré si pri poranení lížu rany, aby predišli zápalovej reakcii.

vedec, pľúca, zápal pľúc, covid, skúmavka Čítajte aj Chrípková sezóna a jej riziká v otázkach a odpovediach odborníkov

Je to vlastne prírodný patent, ako chrániť náš organizmus proti patogénnym agresorom. Keďže ide o telu vlastnú látku, tento enzým nie je pre organizmus návykový, nevzniká naň rezistencia. V súčasnosti bol klinickými štúdiami potvrdený nielen jeho antibakteriálny účinok, ale aj účinok proti vírusom, čo v dnešnej „covidovej dobe“ možno považovať za skutočný poklad pre každého z nás. Účinné, telu vlastné látky budú mať v budúcnosti nesmierny význam, pretože nie sú toxické, nevzniká na ne rezistencia, nie sú návykové, nie je potrebné pri nich zvyšovať dávky a nemajú nijaké nežiaduce účinky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #vírusy #baktérie #biele krvinky #infekčné choroby #lyzozým