Najskôr samo, potom mamo

Pacientok s rakovinou prsníka je na Slovensku viac ako 30-tisíc. Potrebujú viac kvalitnej diagnostiky - mamografov, viac osvety, edukácie a sociálnej pomoci, ale tiež - viac dostupnej liečby a moderných onkologických liekov. Potrebujú prístup k modernej liečbe, ktorá je v iných krajinách bežne dostupná.

05.12.2021 06:00
Dobre zdravie, rakovina, Foto:
Plošný štátom garantovaný skríning môže zachrániť mnoho životov.
debata (2)

Výskyt rakoviny prsníka u nás stále rastie. Kým v roku 2011 lekári zaznamenali 2 803 nových prípadov rakoviny prsníka, v roku 2018 už bolo u nás zaznamenaných 2 999 novodiag­nostikovaných prípadov, čo je takmer o 200 viac.

Na Slovensku žije s rakovinou prsníka 30-tisíc žien. Odhaduje sa, že ročne zomrie na rakovinu prsníka okolo 900 z nich. Žiaľ, stále platí, že približne 30 percent žien s touto diagnózou na Slovensku je diagnostikovaných až v pokročilých štádiách. Priemerne až 300 žien ročne zomrie úplne zbytočne, pretože pravidelne neabsolvujú skríningové mamografické vyšetrenie, ktoré je schopné odhaliť toto ochorenie včas.

Plošný štátom garantovaný skríning môže zachrániť mnoho životov, ak ho ženy využijú a absolvujú skríningovú mamografiu na preverených skríningových mamografických pracoviskách. Zdravotné poisťovne pozývajú ženy vo veku 50 až 69 rokov na skríningové vyšetrenie mamografom. Povedomie o tomto ochorení je napriek alarmujúcej situácii v našej krajine stále nízke. Na preventívnom mamografickom vyšetrení sa zúčastňuje menej ako 30 percent žien.

Mamografický skríning znižuje mieru úmrtnosti na rakovinu prsníka u žien vo veku medzi 50 a 69 rokmi, ktoré sú najviac ohrozenou skupinou, až o jednu tretinu! Zároveň by si každá žena nad 20 rokov raz do mesiaca mala robiť samovyšetrovanie svojich prsníkov. Len vďaka ich dokonalému poznaniu vie zaznamenať nebezpečné zmeny, ako sú napríklad hrčky, zhrubnutia, zmeny na koži prsníkov či výtok z bradavky.

Video
Ukážeme vám mamografiu! Pozrite sa, ako vyzerá najspoľahlivejšie vyšetrenie prsníkov!

„Aliancia NIE RAKOVINE chce upriamiť pozornosť verejnosti aj na nízku dostupnosť inovatívnej liečby tzv. ciklibmi pre pacientky s metastatickým karcinómom prsníka. Ide o cielenú molekulárnu liečbu zameranú na zastavenie rozmnožovania karcinogénnych buniek a poskytuje sa onkologickým pacientkam od roku 2016 napríklad v Maďarsku, Poľsku, Rakúsku či dokonca v Rumunsku a Kazachstane. U nás stále nie je kategorizovaná a poskytuje sa pacientkam len na výnimku odsúhlasenú zdravotnými poisťovňami. Dokonca jedna zo súkromných poisťovní ju schváli až na apel médií len konkrétnym jednotlivým ženám!“ uvádza spoluzakladateľ NIE RAKOVINE Patrik Herman.

prevencia, prehliadka, lekárka, gynekológ Čítajte aj Potrebujú ženy vedieť, či majú v tele HPV vírus? Čo na to gynekologička?

„Sme tiež presvedčené, že slovenským ženám by mal byť poskytnutý pohodlnejší prístup k liečebnej starostlivosti. Vždy, keď je to možné, mali by mať možnosť zvoliť si orálnu či podkožnú (subkutánnu) formu podávania liečby namiesto vnútrožilovej (intravenóznej) liečby,“ hovorí prezidentka OZ NIE RAKOVINE Jana Pifflová Španková. "Tiež by výrazne pomohlo, ak by ženy mohli uprednostniť domácu starostlivosť pred ambulantnou starostlivosťou. V tomto období sa tak zníži ich vystavenie nebezpečenstvu nákazy COVID-19 počas liečby. Výrazne by im to ušetrilo aj čas, aj námahu pri liečbe vďaka kratšiemu podávaniu a aj oveľa kratšiemu, len niekoľkominútovému pozorovaniu po podaní lieku. Ženy by tak strávili kratší čas v nemocnici, bolo by možné zvýšiť kapacitu pracovísk, zlepšiť využitie a zmenšiť vyčerpanie personálu na onkologických klinikách.“ Na stránke www.nierakovine.sk ženy ľahko na mape vyhľadajú vo svojom okolí ambulanciu, kde im pomôžu. Práve gynekológovia sú ako prví v kontakte so ženami, ktoré prichádzajú do ambulancií na preventívne gynekologické prehliadky zahŕňajúce aj vyšetrenie prsníkov.

Denisa s metastatickým nádorom prsníka (41): Aby som sa mohla liečiť ciklibmi, museli sme predať auto

Denisa žije s metastatickým nádorom prsníka... Foto: Nie rakovine
Dobre zdravie, rakovina, Denisa žije s metastatickým nádorom prsníka deväť rokov.

Denisa žije s metastatickým nádorom prsníka deväť rokov. Nádor jej metastázoval do pečene a liečba ciklibmi je momentálne jej jedinou možnosťou. Bohužiaľ, žiadosť o uhradenie liečby jej doteraz štyrikrát odmietli – dve zdravotné poisťovne, štátna aj súkromná.

Napriek tomu, že Denisa počas celého trvania ochorenia pracovala a platila odvody, nemá podľa na nich uhradenie liečby nárok. Už štvrtý mesiac si ju teda uhrádza sama a rast metastáz sa zastavil. Aby mohli liečbu financovať, Denisa s manželom predali auto.

Denisa ochorela na rakovinu prsníka, keď mala len 32 rokov. Na sonografické vyšetrenia pŕs chodila pravidelne. "V prsníkoch mi našli cysty, preto som navštevovala gynekológa každého pol roka. Nádor mi vznikol napokon na úplne inom mieste, počas šiestich mesiacov od poslednej kontroly. V januári som bola na sone a v júni už mal nádor niekoľko centimetrov,“ hovorí.

Zistili jej genetickú mutáciu BRCA1, ktorá súvisí so vznikom rakoviny prsníka v mladom veku a jej nádor je HER-pozitívny, čo okrem iného znamená, že horšie reaguje na liečbu. Musela podstúpiť obojstranné odstránenie prsníkov. Denisa absolvovala niekoľko cyklov chemoterapie a hormonálnu liečbu. „Bohužiaľ, krátko po ukončení hormonálnej liečby mi stúpli hladiny onkomarkerov. Nádor metastázoval do pečene,“ dodáva.

Onkologička jej odporučila liečbu ciklibmi. Denisa ich berie už štvrtý mesiac a do liečby s manželom investovali tisíce eur. „Neviem, čo bude, keď sa nám minú peniaze. S manželom sme sa pre ochorenie vzdali túžby mať deti. Celý čas sa podporujeme navzájom, manžel sa bez mihnutia oka vzdal auta. Naozaj je však toto jediný spôsob, ako zostať nažive?"

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prsníka #liečba rakoviny #samovyšetrenie #sonografia #mamografia