Pľúca ohrozuje aj iné ochorenie, každé štyri hodiny naň umrie jeden Slovák!

Za posledný rok hrali prím na celom svete, vo všetkých médiách. Lenže pľúca ohrozuje aj iné ochorenie, približne každé štyri hodiny naň zomiera jeden Slovák!

24.11.2021 06:00
les, pľúca, hmla, oblaky Foto:
Je to príliš veľa a krivku sa nám nedarí zlomiť.
debata

Je to príliš veľa a krivku sa nám nedarí zlomiť. Rakovina pľúc je však veľmi silný protivník, prichádza nenápadne, ticho, takmer bez príznakov. Nevyberá si, postihuje mužov i ženy, a napriek známemu mýtu aj nefajčiarov. Je pravdou, že cigarety a dokonca aj pasívne fajčenie sú najväčší rizikový faktor, no medzi ďalšie patrí aj znečistené ovzdušie, rodinná anamnéza, niektoré povolania a ochorenia pľúc. Prečo prichádzajú až tri štvrtiny pacientov k lekárovi neskoro? Lebo táto rakovina nebolí. Ohlási sa až neskôr, napríklad neutíchajúcim kašľom.

Doc. MUDr. Ivan Solovič, CSc., svetová kapacita v oblasti tuberkulózy a pľúcnych chorôb a expert WHO pre liečbu tuberkulózy, preto upozorňuje: „Každý kašeľ, ktorý trvá dlhšie ako tri týždne, by mal vyšetriť pľúcny lekár. Takisto zmenu kvality dýchania, dýchavičnosť či pískanie na prieduškách.“

Každoročne u nás tritisíc nových prípadov s rakovinou pľúc

Napriek pokroku v diagnostike a liečbe zomrie každoročne na rakovinu pľúc vo svete približne toľko ľudí, ako na rakovinu prsníka, rakovinu prostaty a rakovinu hrubého čreva a konečníka dohromady. Ostáva tak závažným a najťažšie liečiteľným typom rakoviny a Slovensko bojuje s jej vysokým výskytom zatiaľ neúspešne. Každoročne u nás pribudne približne 3-tisíc prípadov. A mať túto diagnózu znamená u nás nielen boj o čas, ale aj boj so systémom a veternými mlynmi.

Jana Pifflová Španková z aliancie NIE RAKOVINE, ktorá dlhodobo bojuje za práva a lepší život pre všetkých onkologických pacientov, to potvrdzuje: "Najhoršia situácia v onkológii je asi s karcinómom pľúc. Zistili sme, že čas od prvých príznakov po začatie liečby na Slovensku je neraz až okolo 180 dní, pričom vo vyspelých štátoch sa pohybuje okolo 30 – 50 dní!“ Žiaden onkologický pacient nemá toľko času. Naráža na kolos administratívy a táto cesta je pridlhá, komplikovaná, plná medzičlánkov a s neistým výsledkom. Navyše, keď sa konečne dostane k liečbe, nemá ani zďaleka vyhraté.

vedec, pľúca, zápal pľúc, covid, skúmavka Čítajte aj Chrípková sezóna a jej riziká v otázkach a odpovediach odborníkov

Moderné lieky existujú, no Slováci sú na chvoste únie

„Pacienti s karcinómom pľúc majú šancu na dlhší a kvalitnejší život jedine vďaka modernej diagnostike a liečbe,“ upozorňuje prof. MUDr. Lukáš Plank, CSc., hlavný odborník MZ SR pre patológiu. Lenže kým inovatívna cielená biologická liečba ako aj imunoterapia je v zahraničí štandardom, u nás je veľká časť moderných onkologických terapií nedostupná. Príklad? Kým v ČR môže byť pacient s rakovinou pľúc liečený až deviatimi štandardne hradenými terapiami, u nás len dvoma. Alebo ešte inak: za „covidový rok“ 2020 vstúpil do systému úhrad zo zdravotného poistenia u nás iba jediný onkologický liek. Za rovnaké obdobie však pribudlo v Rumunsku 11 nových štandardne hradených liekov, v Českej republike ich bolo osem!

Celkovo je z 95 moderných liekov na onkologické ochorenia registrovaných Európskou liekovou agentúrou za posledné roky na Slovensku dostupná len tretina z nich (31 liekov). Stále sme tak na chvoste Európy a sme na tom najhoršie aj v porovnaní so susednými a balkánskymi krajinami. „Slovensko je jedna z posledných krajín v rámci únie, v ktorej musia pacienti a lekári za imunoterapiu bojovať (často neúspešne), keďže väčšina indikácií nie je plošne hradená. Po neschválení žiadosti poisťovňou sa pacienti a ich rodiny neraz utiekajú k verejným zbierkam, platia si liečbu z vlastných úspor alebo svoje prípady medializujú,“ uzatvára Jana Pifflová Španková. Opisuje tak dobre známu situáciu, keď neraz narazíme na zúfalé životné príbehy na sociálnych sieťach a podporíme ľudí, ktorí prežívajú najťažšie chvíle života, no nemôžu sa spoľahnúť na štát.

Záchrannou sieťou je tak ľudská solidarita a pacientske organizácie ako napríklad NIE RAKOVINE. Pomoc v nich ponúkajú nielen vyškolení zdravotnícki pracovníci, ale najmä podporné pacientske skupiny, ktoré sú bezpečným miestom na získanie informácií a rád o živote s karcinómom pľúc – a na nadviazanie kontaktu s ďalšími osobami s týmto ochorením. Sú v nich ľudia so spoločnými skúsenosťami a obavami, ktorých cieľom je vzájomná emocionálna a morálna podpora.

Dva hlavné typy karcinómu pľúc:

Rakovina pľúc má viacero typov. Od toho závisí liečba.

  1. nemalobunkový karcinóm pľúc (NSCLC) – približne 85 % všetkých prípadov
  2. malobunkový karcinóm pľúc (SCLC) –15 % všetkých prípadov. Je to síce menej častý, no biologicky agresívnejší typ rakoviny pľúc, ktorý sa rýchlo šíri a často tvorí metastázy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #včasná diagnostika #rakovina pľúc #imunoterapia #pľúcne ochorenia