Chronické rany pomôžu zaceliť bunky z pupočníkovej krvi

Chirurg Jozef Lang už štvrtý rok v Nemocnici Malacky lieči chronické rany pomocou kmeňových buniek získaných z pupočníkovej krvi. Jeho pacientmi sú väčšinou diabetici, pacienti s ischémiou (nedokrvením) končatín, menej často aj s vrodenými vývojovými chybami nôh, ktoré vedú ku vytvoreniu nehojacej sa lézie.

23.11.2021 06:00
dobre zdravie, kmenove bunky, Foto:
Rana je vlastne porušenie celistvosti tkanív na povrchu tela.
debata

Je zázrak, ako sa rany hoja. Spieva to aj skupina Elán v jednej zo svojich piesní. Naše telo je vybavené pozoruhodným systémom hojenia schopným samostatne odstrániť väčšinu zranení, ktorým sme vystavení v priebehu života. Určité typy rán sa však hoja mimoriadne ťažko a môžu pretrvávať aj roky. Hovorí sa im chronické rany.

Rana je vlastne porušenie celistvosti tkanív na povrchu tela. Často je spojená aj so stratou tkaniva. Jestvuje množstvo delení rán, podľa klinického obrazu napr. na rany povrchové a hlboké, ďalej podľa rýchlosti a spôsobu hojenia. Rany, ktoré sa nezhoja do ôsmich týždňov, nazývame chronicky nehojace sa rany. Chronickou ranou môže byť napríklad preležanina, vred predkolenia, nehojaci sa defekt na diabetickej nohe a podobne. „Liečbe chronických rán kmeňovými bunkami sa venujem v ambulancii raz týždenne, počas utorkov,“ vysvetľuje chirurg MUDr. Jozef Lang.

Kmeňové bunky od prvorodičiek rodiacich sekciou

„Vyhľadávajú ma prevažne starší pacienti, ktorí sa už dlho trápia. Ak však ide o diabetikov 1. typu, čo majú cukrovku už od detstva, vtedy prídu s problémom aj štyridsiatnici. Nehojaca sa rana je veľkým náporom aj na psychiku. Rana, ktorá celé týždne, dokonca mesiace tečie, páchne, bolí, navyše je infekčná, výrazne znižuje kvalitu života pacienta a jej komplikácie môžu viesť až k smrti následkom sepsy, otravy krvi. Vieme, že kmeňové bunky sa vedia zmeniť na bunky prostredia, v ktorom sa nachádzajú. Možno ich získať z rozličných zdrojov. Kolega ortopéd z Nemocnice Malacky, ktorý nimi lieči kĺby, ich získava z tukového tkaniva. U diabetikov, ktorí sú už starší, majú porušenú imunitu, často viacero zdravotných problémov a užívajú mnoho liekov, by však získať dostatok životaschopných buniek z ich vlastného tukového tkaniva bolo ako ryžovať zlato v rieke. Liečba by tak nebola dostatočne efektívna. Preto pre nich získavame kmeňové bunky z pupočníkovej krvi darkýň, rodičiek,“ dodáva chirurg, ktorý týmto spôsobom odliečil už 60 pacientov s chronickými ranami s veľkosťou 2 až 15 štvorcových cm.

herpes, pera, lekár, herpes simplex, zdravie, Čítajte aj Mávate herpes? Toto nejedzte

Podmienkou darcovstva pupočníkovej krvi je, že musí ísť o prvorodičky rodiace cisárskym rezom, aby nedošlo k potenciálnej kontaminácii. Okrem toho sú tieto darkyne dôsledne vyšetrené na všetky infekčné ochorenia. Pri kmeňových bunkách aplikovaných do rany nezáleží na krvnej skupine darcu a príjemcu, nezohľadňuje sa histokompatibilný systém organizmu, ako je to pri transplantáciách niektorých orgánov. Získané kmeňové bunky sú univerzálne. „Sú v ranom štádiu, nevyvolávajú reakciu príjemcu a majú schopnosť diferenciácie,“ dodáva lekár.

Kmeňové bunky sa podávajú v injekcii

Prostredníctvom „call centra“ je možné objednať sa na konzultáciu. Počas vstupného vyšetrenia odborník skontroluje ranu a zhodnotí, či je vhodná na aplikáciu kmeňových buniek. „Charakter rany musí spĺňať isté kritériá,“ vysvetľuje MUDr. Lang. „Napríklad nesmie tam byť zápal kosti ani odumreté tkanivo. Takisto sú taxatívne vymenované celkové ochorenia, ktoré vylučujú podávanie kmeňových buniek. Niekedy je mi to až ľúto, príde pacient až odniekiaľ z Oravy a polovicu nohy má čiernu. Ale kmeňové bunky zas nie sú živou vodou, ktorá oživí to, čo sa už nedá zachrániť.“ Ak je pacient vhodný na aplikáciu, dohodne sa termín aplikácie, ktorá sa robí ambulantnou cestou. Takže nie je potrebná nijaká hospitalizácia. Kmeňové bunky sa podávajú injekčne do spodiny a okolia rany v dvoch sedeniach s odstupom jedného týždňa v aseptickej operačnej sále. Chirurg: „Nie je nutné absolvovať predoperačné vyšetrenia, len odber krvi, aby sa vylúčil nejaký aktívny zápal. Takisto je potrebné získať trochu krvnej plazmy pacienta, s ktorou sa darcovské kmeňové bunky zmiešajú. V každej striekačke, ktorú vpichnem do okolia rany, sú 2 ml plazmy zmiešanej s kmeňovými bunkami.“

Samotný aplikačný úkon trvá približne 15 minút a počet injekcií závisí od veľkosti rany. Lokálna anestézia obyčajne nie je potrebná, veď podanie kmeňových buniek je vlastne tiež len injekčný vpich rovnaký ako „lokálka“. Navyše diabetici majú často aj istú stratu citlivosti, takže vo väčšine prípadov miesto nie je potrebné umŕtvovať. Po druhej aplikácii si chirurg dohaduje s pacientom kontrolu o 7 alebo až 14 dní. Sleduje sa priebeh hojenia a pokračuje sa s ošetrovaním vredu štandardnými liečebnými postupmi. „Treba myslieť aj na to, že kmeňové bunky nie sú samospása. U diabetikov sú dôležité aj následné režimové opatrenia v podobe starostlivosti o ranu a predovšetkým dobrá kompenzácia diabetu,“ zdôrazňuje odborník na rany z Nemocnice Malacky MUDr. Jozef Lang.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kmeňové bunky #hojenie rán #pupočníková krv #chronické rany #odber kmeňových buniek