Poklad, o ktorý nikto nestojí. Hemoroidy...

V hĺbke asi 5 – 7 cm od análneho otvoru máme spleť ciev, ktoré slúžia ako pomocný mechanizmus na udržanie stolice a pri vyprázdňovaní. Ide o hemoroidálny cievny pletenec. Slúži v podobe ohybného uzáveru ako pomocný mechanizmus na udržanie stolice a pri vyprázdňovaní. Keď sa cievy na ňom uzlovito rozšíria, hovoríme o hemoroidoch.

04.01.2022 06:00
hemoroidy, dobré zdravie Foto:
Krvácanie je zvyčajne prvým, ale aj najčastejším príznakom hemoroidov.
debata

Hemoroidy sú ochorením, ktoré ľudstvo sprevádza už od nepamäti. Už francúzsky kráľ Ľudovít XIV. podstúpil operáciu hemoroidov v roku 1686. V súčasnosti sa však tieto uzlovité rozšírenia žíl v oblasti ritného otvoru stali doslova civilizačným ochorením.

Hemoroidy sú teda chorobne rozšírené žily v oblasti konečníka. Ľudovo sa im hovorí aj zlatá žila, je to však „poklad, o ktorý nikto nestojí“. Aký majú na ne vplyv naše "záchodové zvyky“ a análna hygiena?

Spontánne vyprázdňovanie a análna hygiena

Ich vznik súvisí so sedavým zamestnaním, nadváhou, nedostatkom vlákniny v strave, nepravidelným vyprázdňovaním, u žien s tehotenstvami, s vrodenou slabosťou žilových stien a podobne. Úplne jednoznačná príčina vzniku hemoroidov však nie je známa. Predpokladá sa, že hlavným dôvodom je zvýšený tlak na žily konečníka a ako dominantná príčina vrodená porucha spojivového tkaniva. Svoju úlohu však zohráva aj životný štýl v zmysle nedostatku pohybu, stravy chudobnej na vlákninu, nedostatku tekutín, čo vedie k zápche a nepravidelnému vyprázdňovaniu. Určite netreba podceňovať ani zadržiavanie stolice, odkladanie vyprázdňovania na neskôr či dlhé sedenie na toalete s novinami či mobilom, ktoré tiež vedie k nadmernému tlaku na žily konečníka.

Dve pravdepodobne najdôležitejšie veci v rámci prevencie hemoroidov sú spontánne (bez tlačenia), pravidelné vyprázdňovanie a dôsledná análna hygiena. Obidve požiadavky sú niečím, čo je obyčajne dosť ťažko uskutočniteľné v práci či na služobných cestách. "Mal som v minulosti také problémy s hemoroidmi, že už som bol odhodlaný ísť na operáciu,“ tvrdí pán Jaroslav. "Hemoroidy aj kŕčové žily máme v rodine, môj otec bol na ne operovaný ako päťdesiatnik. Potom však prišla pandémia a ja som začal pracovať z domu. Začal som sa pravidelne stravovať, piť tekutiny a jesť dopoludnia ovocie, pretože kuchyňu som nemal od pracovného stola ďaleko. Začal som sa pravidelne vyprázdňovať v okamihu, keď mi bolo treba, lebo na záchod som to mal päť krokov. V súčasnosti chodím na veľkú aj dva-trikrát denne. Vždy po stolici si umyjem konečník, dokonca studenou vodou, ktorá má sťahujúci účinok na cievy. A všetky moje problémy sa úplne vytratili,“ dodáva.

Hemoroidy sú teda chorobne rozšírené žily v... Foto: SHUTTERSTOCK
dobré zdravnie, hemoroidy, Hemoroidy sú teda chorobne rozšírené žily v oblasti konečníka.

Samozrejme, takéto riešenie nie je možné pre všetkých. V rámci prevencie by však mala byť aspoň snaha priblížiť sa mu a predchádzať zápche príjmom vlákniny (konzumovať možno aj psyllium, skorocel indický, prírodnú rozpustnú vlákninu v prášku či v tabletách).

Spoločný príznak rakoviny aj hemoroidov je krvácanie

Krvácanie je zvyčajne prvým, ale aj najčastejším príznakom hemoroidov. Krv je jasnočervená, chorý ju objaví na toaletnom papieri alebo v záchodovej mise. „Každý, kto zakrváca z konečníka, by mal v rámci prevencie navštíviť lekára. Zvlášť sa to týka pacientov vo veku nad 50 rokov, keď výrazne stúpa výskyt nádorových ochorení,“ zdôrazňuje chirurg MUDr. Talal Ali z Chirkoz Medical Clinic v Bratislave. Krvácanie z konečníka je totiž spoločným príznakom rakoviny hrubého čreva a konečníka i ochorenia zlatá žila.

Samozrejme, môže sa stať aj to, že obe tieto diagnózy sa vyskytujú naraz. Na druhej strane treba vedieť, že rakovina nevzniká z hemoroidov. Mnohí pacienti sa totiž obávajú, že sa im hemoroidy takpovediac zvrhnú. Nie, na rakovinu sa zvrhávajú spočiatku nezhubné útvary vnútri čreva, ktoré sa nazývajú polypy.

"Na základe miesta ich výskytu delíme hemoroidy na vnútorné a vonkajšie,“ pokračuje chirurg zo súkromnej medicínskej kliniky Chirkoz. "Vnútorné hemoroidy sa nachádzajú vo vnútri konečníka, takže ich zvyčajne nie je vidieť ani cítiť. Nebývajú bolestivé, pretože v sliznici, ktorá ich pokrýva, sa nevyskytujú receptory bolesti. Pri podráždení stolicou však môžu občas krvácať. Vonkajšie hemoroidy sa nachádzajú v análnom otvore a bývajú dobre viditeľné. Na rozdiel od vnútorných hemoroidov ich pokrýva koža, ktorá má receptory bolesti. Sú teda citlivé a bolestivé.“

topánky, more, muž, žena, dvojica, balans, rovnováha Čítajte aj 10 dobrých rád proti kŕčovým žilám

Diagnostika a po nej laser

Diagnostika sa robí rôznymi spôsobmi. V prvom rade sa robí digitálne rektálne vyšetrenie (pacient leží na boku s pokrčenými nohami), počas ktorého lekár prstom v jednorazovej rukavici hmatá abnormálne hrudky na konečníku. Druhou metodikou sú zobrazovacie metódy, medzi ktoré patrí anoskopia alebo rektoskopia (tu sa už používa prístroj, ktorý sa zasúva do konečníka).

"Laserová operácia hemoroidov je v súčasnosti najmodernejšia metóda liečby vrátane komplikovaných prípadov,“ tvrdí MUDr. Talal Ali. "Výhodou tohto miniinvazívneho zákroku je, že umožňuje účinne a šetrne odstrániť naraz všetky hemoroidy. V porovnaní s chirurgickými riešením je benefitom predovšetkým minimálna bolestivosť po zákroku a výrazne skrátený proces hojenia. Laserom je možné vyliečiť hemoroidálny uzlík v druhom až štvrtom štádiu, teda aj pokročilé, obnovujúce sa či krvácajúce stavy.“

Ako prebieha laserová operácia hemoroidov

Zákrok trvá približne 30 minút a v závislosti od želania pacienta sa uskutoční v lokálnej či celkovej anestéze. Hemoroidy sa odstránia s pomocou tenkého laserového lúča. Bezprostredne po zákroku zmenší hemoroidálny uzlík svoj objem až o 40 %. K úplnému ústupu dochádza do 6 týždňov po zákroku.

Po laserovej operácii pacient približne hodinu oddychuje na lôžku a následne odchádza domov. Tí so zvýšenou citlivosťou zvyčajne užívajú dva dni po zákroku ľahké analgetiká na tlmenie bolesti. Keďže zákrok nevyžaduje dlhodobú rekonvalescenciu ani PN-ku, pacienti sa môžu vrátiť do zamestnania už na druhý deň, niektorí pár dní po zákroku, je to individuálne.

Štyri vývojové štádiá hemoroidov

Štyri vývojové štádiá hemoroidov. Foto: SHUTTERSTOCK
dobré zdravie, hemoroidy, Štyri vývojové štádiá hemoroidov.
  1. Sprevádza ho len jednoduché rozšírenie žíl, ktoré zväčša badať pri lekárskom vyšetrení.
  2. Pridružujú sa nepríjemné pocity ako svrbenie, pálenie, občasné zakrvácanie.
  3. V tomto štádiu sa žily počas stolice vysúvajú von (tzv. prolaps) a v počiatočných fázach majú tendenciu spontánne sa stiahnuť naspäť. S pokračovaním ochorenia sa stávajú tuhými, bolestivými, čo spôsobuje zrazená krv v nich. Oblasť konečníka je zapálená a na stolici možno pozorovať aj výlučky hlienu.
  4. Pokročilé posledné štádium znamená, že žily sa po použití toalety nestiahnu a pridružujú sa komplikácie – opuch, hnisanie, zápal, silné krvácanie a bolesti, čo je prejavom tzv. hemoroidálnej krízy. Komplikáciou je aj trombóza hemoroidov.

Rizikové faktory vzniku hemoroidov

  • vyšší vek
  • genetické predpoklady
  • chronická zápcha
  • nadváha a obezita
  • tlak na žily počas tehotenstva
  • dlhé sedenie
  • ochorenia pečene
  • sedavé zamestnanie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hemoroidy #stolica #konečník #rakovina konečníka #spontánne vyprázdňovanie