Suchá koža? Dôležité je "odborné pomazanie“

Koža je najväčší orgán ľudského tela. Zamedzuje vnikaniu škodlivých látok a vďaka nervovým zakončeniam dokáže reagovať na chlad, teplo, tlak alebo bolesť. Aby nám mohla slúžiť čo najlepšie, mali by sme sa o ňu primerane starať a v prípade potreby sa správne rozhodnúť pre premasťujúci prípravok. Vieme však vôbec, aký je rozdiel medzi krémom, masťou, krémpastou či hydrofilným a lipofilným telovým mliekom?

07.01.2022 06:00
koza, dobre zdravie, Foto:
Kožnú bariéru si môžeme predstaviť ako vozovú hradbu nášho tela.
debata

Možno sa to ani nezdá, ale koža má približne 1,5 – 2 štvorcové metre a u dospelého človeka váži priemerne 2,7 kilogramu. Medzi jej hlavné funkcie patrí udržiavanie vodnej rovnováhy, ochrana organizmu pred UV žiarením a regulácia tepelnej výmeny. Navyše vytvára prirodzené rozhranie medzi telom a vonkajším prostredím. Pomocou kožných ciev a potných žliaz nám koža pomáha udržiavať stálu teplotu tela. Plní aj funkciu „skladníka“ – v podkožnom väzive uchováva zásobu tuku vrátane niektorých vitamínov rozpustných v tukoch.

Kožnú bariéru si môžeme predstaviť ako vozovú hradbu nášho tela. Ak funguje správne, dokáže zabrániť preniknutiu nepriateľa zvonku. Zároveň pomáha udržať dobrú klímu a bezpečné prostredie vnútri. Ak zameníme nepriateľa za vplyv počasia a dobrú klímu za vlhkosť, sme z rozprávky naspäť pri pokožke.

Starostlivosť o pokožku neznamená len krémovať ju

Ľudský organizmus nedokáže bez vody fungovať, a to isté platí pre pokožku. Ak nemá dostatok vlahy, dochádza k jej poškodeniu. Krémy či telové mlieka používame práve preto, aby sme dodali pokožke potrebnú hydratáciu.

Príznaky suchej kože pozná asi každý: tvorba vrások, šupín, následné svrbenie. Pod starostlivosťou o pokožku si mnohí z nás predstavia aplikáciu kozmetických prípravkov. Ruku na srdce: kto nikdy nepoužil telové mlieko, krém na ruky alebo na tvár? Kozmetický trh praská vo švíkoch, preto sa to zdá byť rýchlym a dostupným riešením. V ideálnom prípade je však dobré kombinovať aplikáciu kozmetiky s preventívnymi krokmi, ktorými môžeme koži aspoň trochu odľahčiť. Strážiť by sme si mali najmä dostatok spánku, pravidelný pitný režim a vyváženú stravu. Pri dlhšom pobyte na slnku by sme mali používať opaľovací prípravok s potrebným stupňom ochrany.

Čomu vďačíme za zvláčnenie pokožky? Foto: SHUTTERSTOCK
dobre zdravie, koza, Čomu vďačíme za zvláčnenie pokožky?

Pôvod hydratácie

Čomu vďačíme za zvláčnenie pokožky? Vo všeobecnosti hydratačné prípravky najčastejšie obsahujú glycerol, silikón, mastné alkoholy alebo rastlinné oleje (napr. mandľový). Tie zhodne upravujú hydratáciu kože, navyše pokožke dodávajú vláčnosť a pružnosť. Súčasne pôsobia na keratínové štruktúry, uvoľňujú ich a poskytujú základ pre skupinový názov týchto prípravkov podporujúcich bariérovú funkciu kože, tzv. emoliencií. Väzbu vody v emolienciách zabezpečujú konkrétne zvlhčujúce látky:

  • glycerín, sorbitol, pantenol, glykoly (látky majúce skôr krátkodobú účinnosť)
  • močovina, kyselina pyrrolidinkar­bonová, kyselina mliečna (látky s trvalejšou účinnosťou)
  • kyselina salicylová, kyselina hyalurónová, kyselina glykolová, sericín, výťažky z morských rias a iné.
koža, Trh kože, rakovina kože, melanóm Čítajte aj Trh kože opäť potvrdil, že zanedbávame návštevu kožných ambulancií

Dôležitý je masťový základ prípravku. Štyri formy produktov Spiridea

V priebehu života sa stav kože mení v závislosti od veku, prostredia, hormonálnych zmien i genetických predispozícií. Niekedy je potrebné ju zvlhčiť, alebo, naopak, vysušiť, podporiť jej hojenie, upokojiť ju, či chrániť pred chladom. Práve preto je dôležitá príprava masťového základu prípravku. Ten funkčne spojí jednotlivé zložky prípravku, aby sa dosiahol požadovaný efekt. Masťový základ pôsobí blahodarne už sám osebe. Môže byť však tzv. hydrofilný (prevláda voda) alebo lipofilný (prevládajú tuky). Závisí teda od toho, ktorá zložka v ňom prevažuje – voda alebo olej. Dobre zvolená, hovorí sa tomu galenická forma prípravku, by mala jednotlivé látky spojiť do požadovaného celku, ktorý sa ľahko rozotiera a optimálne sa vstrebáva do kože.

Gél – vodný roztok s gélotvornými prísadami, ktoré vytvárajú štruktúru podobnú želatíne. Nepremasťuje, nevytvára nepriedušný film na koži, dobre sa zmýva, chladí, vysušuje. Používa sa na malé až veľké plochy a na mastnú kožu.

Krém – hydrofilná (prevláda voda), dobre roztierateľná emulzia (olej vo vode) s nízkym až stredným obsahom tukov. Mierne premasťuje, vytvára slabý ochranný film na koži, mierne hydratuje, dobre sa zmýva, mierne chladí. Používa sa na malé až stredne veľké plochy stredne suchej až stredne mastnej kože.

Krémpasta – hydrofilná emulzia (prevláda voda), dobre sa roztiera, má nízky až stredný obsah tukov a vysoký podiel jemne rozptýlených jemných častíc. Mierne chladí, stredne až silne vysušuje, nepremasťuje, nevytvára nepriedušný film na koži, dobre sa zmýva. Používa sa na malé až stredne veľké plochy vlhkých až stredne vlhkých ložísk na koži. Môže byť tónovaná, takže má aj krycí, farebne tónovací efekt (napr. na pleť s akné).

Masť – jednofázový masťový základ na báze tukov (voda v oleji), dobre sa roztiera. Nechladí, silne premasťuje, vytvára ochranný nepriedušný film na koži, silne hydratuje, zadržiava teplo, spôsobuje lesk na koži a zmýva sa pomerne ťažko. Používa sa na malé až stredne veľké plochy veľmi suchej kože so sklonom k šupinateniu, chráni pred chladom.

Rozdiel medzi hydrofilným a lipofilným prípravkom na kožu

Hydrofilný typ (olej vo vode) – prevláda voda: najznámejšou emulziou tohto typu je telové mlieko. Patrí sem krém, hydrolotio, emulzný gél a hydrofilná emulzia. Vhodný pre mastný typ kože, ktorá je zapálená, s mokvajúcimi prejavmi. Krém sa používa na malé plochy kože, hydrolotio na veľké plochy kože.

Lipofilný typ (voda v oleji) – prevládajú lipidy, tuky. Najznámejšou emulziou tohto typu je maslo. Patrí sem masť, mastný krém, lipolotio, lipofilná emulzia. Vhodný pre chronicky suchú kožu, hyperkeratózu. Mastný krém sa používa na malé plochy a lipolotio na veľké plochy.

Ako sa starať o nadmerne suchú kožu?

  • Nadmerne suchú pokožku majú najmä starší ľudia a pacienti s rôznymi ochoreniami kože, najčastejšie s atopickými dermatitídami (dermatitída znamená už zápal kože) či so psoriázou.
  • Nesprchujte a nekúpte sa dlho v príliš teplej vode, najlepšie sú krátke sprchy pod vlažnou vodou.
  • Vyhýbajte sa kúpaniu v príliš chlórovanej vode (predovšetkým bazény v plavárňach a vírivky).
  • Problémom býva aj mechanické poškodenie pokožky, ktoré vzniká silným „šúchaním“ uteráka po osprchovaní sa. Suchá a atopická koža si pýta jemnosť – uterák iba jemne pritláčajte po povrchu a hydratáciu stihnite do troch minút.
  • Úplne nevhodné je používanie parfumovaných sprchovacích gélov z drogérií, ktoré pokožku nesmierne vysušujú. Ak túžite po vôni čokolády alebo vanilky, je vhodnejšie zapáliť si doma vonnú sviečku.
  • Naopak, pre suchú a atopickú pokožku sú veľmi vhodné sprchovacie oleje, ktoré si tiež môžete kvapnúť do vane počas kúpania (výborný trik u malých detí, ktoré sa čľapkania vo vani vzdávajú len ťažko).
  • Preferujte biele bavlnené oblečenie, ktoré prirodzene obsahuje menej farbív. Syntetika a vlna môžu podráždiť. Nezabudnite odstrániť všetky etikety z vnútornej strany odevov. Pozor na švy a tesné okraje odevov.
  • Dobrým tipom je otočiť si pyžamo naruby, aby ste sa počas noci vyhli nepríjemnému škrabaniu – najmä u detských pacientov táto drobnosť účinne pomáha zvýšiť kvalitu spánku.
  • Nie je dobré pohybovať sa v prekúrených priestoroch s nízkou vlhkosťou vzduchu. V spálni by malo byť 19–20 stupňov Celzia. Nie je však dobrý ani prílišný chlad. Ak idete na lyžovačku, rozhodnite sa pre mastnejší krém.

(Podľa: trhkoze.sk)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hydratačný krém #suchá pleť #suchá koža #hydratácia pokožky #premasťovanie