Neurologička: Mrzí ma, že niektorí lekári migrénu podceňujú

Je lekárka, dokonca neurologička a trpí migrénou: MUDr. Eva Medová z 3. Lekárskej fakulty UK a FN Královské Vinohrady v Prahe hovorí o tom, ako sa migréna dá liečiť a ako sa s ňou dá žiť.

13.12.2021 06:00
doktorka, pacientka, rozhovor Foto:
Keď si pacient nevezme liek včas a v správnej dávke, nechá záchvat tzv. „rozbehnúť“, potom už liekov zvyčajne zje oveľa viac.
debata

"Presne viem, čo pacienti prežívajú. Dokážem sa lepšie vcítiť do ich situácie, rozumiem tomu ako neurológ, ale aj ako človek. Mrzí ma, že ešte aj dnes niektorí kolegovia lekári záchvaty migrény podceňujú. Niekedy to odbijú slovami: „Áno, bolí vás hlava, no to bolí niekedy každého.“ Ale pacient môže mať migrénu, ktorú nemožno podceňovať. Migréna nie je len bolesť hlavy. Je to stav, keď je vám veľmi zle, vraciate, máte veľa ďalších tzv. vegetatívnych prejavov, kto to nezažil, ten to nepochopí,“ hovorí lekárka a pacientka zároveň.

Kedy sa u vás ohlásila migréna?

Prvý záchvat migrény som mala v trinástich rokoch a hneď pri tomto prvom ataku ma mama odviedla na neurológiu. Teda najskôr k detskej lekárke, ktorá nás poslala na neurológiu, a potom sme boli na vyšetrení na neurologickej klinike, pretože už vtedy som mala pomerne komplikovanú auru. Najprv mi brnela polovica tváre a jazyka, polovica hlavy a ruka a až potom sa dostavila krutá bolesť hlavy s vracaním. Dodnes si pamätám, ako som pri ceste do polikliniky, kam sme išli s mamou peši, vracala na trávnik. Tamojšia neurologička si ma potom vzala do starostlivosti. Teda moja diagnóza bola jasná skoro, pretože išlo o migrénu s aurou.

Video
Katarína Beňová zo Sliača je migrenička. Viete si predstaviť, že dostanete záchvat migrény pätnásť dní do mesiaca? Ako sa dá vôbec s niečím podobným žiť?

Ako vtedy medicína liečila deti?

Neliečila. V tom čase žiadne lieky na migrénu neboli a aj keby boli, deťom by sa nepodávali. Skrátka, musela som to prežiť. Na gymnáziu som migrénu mávala často, až ma pani profesorka matematiky podozrievala, že sa chcem uliať pred skúšaním alebo písomkou.

migréna, bolesť hlavy, hlava, mozog, Čítajte viac Migréna: Prečo vlastne vzniká a jej typy

Kedy ste sa ako lekárka so skúsenosťou pacientky dostali k liečeniu migrény?

Po promócii a nástupe na neurológiu. Vybrala som si odbor neurológia, pretože ma táto špecializácia veľmi zaujímala, ale tiež preto, aby som bola pri zdroji a dozvedela sa, čo je nové v liečbe migrény. Veľmi ma hnevalo, keď sa táto diagnóza zľahčovala. A keď prišiel na trh nejaký nový liek, tak som o ňom chcela čo najviac vedieť a zistiť, ako funguje. Keď sme mali k dispozícii preventívne lieky, keď cieľom bolo znížiť počet záchvatov migrény a intenzitu bolesti, ako sú antiepileptiká, antidepresíva, blokátory kalciových kanálov, všetko som na sebe vyskúšala. A teraz, keď prišli na trh nové moderné preventívne lieky určené priamo na liečbu migrény, kvalita môjho života sa výrazne zlepšila, pretože z pätnástich záchvatov migrény do mesiaca mám odrazu len tri ataky, čo je veľká úľava.

Čo sa môže stať, ak pacienti trpiaci migrénou neužijú liek včas?

Keď si pacient nevezme liek včas a v správnej dávke, nechá záchvat tzv. „rozbehnúť“, potom už liekov zvyčajne zje oveľa viac. V okamihu, keď sa záchvat migrény dostane do fázy, keď pacient cíti krutú, neznesiteľnú bolesť, musí si zobrať jednu či dve tablety a už sa dostáva do začarovaného kruhu. Pacienti by mali vedieť, že ak pri záchvate vracajú, je lepšie aplikovať čapík alebo použiť triptan vo forme nosového spreja. Dnes je tiež možné podávať triptany aj injekčne.

Ako sa zmenil váš život s nástupom modernej preventívnej liečby?

Veľmi. Aj keď, pravdupovediac, musím priznať, že som si nasadila modernú preventívnu liečbu až po menopauze. V zásade už migréna nebola ani zďaleka taká ako predtým, pretože po menopauze sa trošku mení charakter migrény. Ale aj tak je to dobré, z troch migrén do týždňa, teda z pätnástich za mesiac, odrazu boli len dve-tri.

Zdroj: migrena-kompas.sk
migréna, bolesť hlavy, utrpenie Čítajte viac Migréna je postrach žien aj mužov. Čo je najnovší trend v liečbe?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #migréna #neurológia