Migréna a "bežná" bolesť hlavy: Kde je rozdiel?

Aké sú rozdiely a ako si môžete sami pomôcť, aby vás hlava nebolela?

05.01.2022 00:26
bolesť hlavy, bolesť očí, okuliare, únave, smútok Foto:
Hlava môže bolieť aj vtedy, ak dlhšie čítate pri slabom svetle, keď ste dlho pred televízorom či počítačom.
debata
Aký je rozdiel medzi migrénou a obyčajnou bolesťou hlavy?
  Migréna Bolesť hlavy
dĺžka trvania 4 až 72 hodín 1 až 24 hodín
intenzita
bolesti
stredne ťažká až ťažká pulzujúca mierna až stredná bolesť
miesto koncentrácie bolesti väčšinou na jednej strane hlavy, často je sprevádzaná nevoľnosťou, zvýšenou citlivosťou na svetlo a hluk čelo, niekedy aj krk

Bolesti hlavy sú chorobou

Bolesť hlavy nie je len problémom hypochondrov a výsadou hysteriek. Ide o skutočnú chorobu, ktorú popisuje aj Medzinárodná klasifikácia chorôb. Bolesť hlavy ako príznak môže skutočne sprevádzať banálne choroby, ale na strane druhej predstavovať aj život ohrozujúci stav. Žiadnu bolesť hlavy teda netreba podceňovať.

Bolesť slúži na to, aby varovala, že niečo s naším telom nie je v poriadku. Akútna bolesť býva signálom upozorňujúcim na porušenie rovnováhy v pochodoch nášho tela, príznakom ochorenia. Vnímanie a vedenie bolesti zaisťujú senzitívne nervové vlákna a ich zakončenia.

Samotný mozog prekvapivo tieto vlákna takmer žiadne nemá a nemôže preto bolieť. Intenzívna bolesť môže vznikať v obaloch mozgu. Bolesť hlavy, akú pozná väčšina ľudí, má však svoj pôvod mimo lebečnej dutiny. Koža, svaly, väzy, povrch hostí, sliznica, oči aj zuby sú bohato pretkané citlivými nervovými vláknami a môžu byť zdrojom bolesti.

bolesť hlavy, migréna Čítajte viac Keď vás zloží migréna? Odborník odpovedá, ako sa jej (ne)postaviť!

Najväčšiu skupinu, približne 75 percent, tvoria takzvané primárne bolesti hlavy. Na ich vzniku sa nepodieľa žiadne iné ochorenie. Najznámejšia z nich je určite migréna, ale najčastejšia je takzvaná tenzná bolesť hlavy (bolesť hlavy z nadmerného psychického vypätia).

Primárne bolesti hlavy sa spolu s cukrovkou, obezitou, vysokým krvným tlakom, srdcovým infarktom alebo mozgovou mŕtvicou označujú niekedy ako civilizačné choroby.

Prejavy migrény sa môžu vyskytnúť v ktoromkoľvek veku. Záchvaty sa začínajú spravidla už v detstve alebo v období puberty. Častejšie postihuje chlapcov, v puberte sa pomer presúva v "prospech“ dievčat.

Ak vás opakovane bolí hlava, vyhľadajte lekára. Zrejme vám povie, že je všetko v poriadku, ale ak nie, pošle vás na ďalšie vyšetrenie. Každá bolesť hlavy by mala byť riadne vyšetrená.

Kde sa môžu jednotlivé bolesti prejaviť
Bolesť hlavy spôsobená liekmi nadužívanie niektorých liekov, najmä analgetík, môže navodiť bolesti hlavy
Migréna bolesť na jednej strane hlavy (zvyčajne v okolí oka), niekedy s vizuálnymi poruchami. Bolesť je pulzujúca, často prechádza aj na druhú polovicu hlavy. Záchvat bolesti trvá zvyčajne 4 až 72 hodín, môže ho sprevádzať zvracanie.
Tenzná bolesť hlavy tupá bolesť – ako keby ste mali pás okolo hlavy – zahŕňajúca temeno a krk, trvá polhodinu až 7 dní
Nakopenie bolestí hlavy (cluster headache) ide väčšinou o krutú, trhavú bolesť, intenzívnu bolesť za jedným okom spojenú so slzením a začervenaním spojiviek, trvá väčšinou 15 až 180 minút.
migréna, bolesť hlavy, hlava, mozog, Čítajte viac Osem vecí, ktorým sa treba pri migréne vyhnúť

Ako si môžete pomôcť sami, aby hlava nebolela?

Stres: Pri stresových situáciách telo produkuje množstvo hormónov, ktoré ho dostávajú do tzv. bojového režimu. Svaly sa napnú a dochádza k bolestiam hlavy. Keďže je stres takmer každodennou súčasťou našich životov, najlepšou prevenciou je naučiť sa ho kontrolovať a eliminovať.

Hormóny: Mesačné výkyvy hormónov ovplyvňujú najmä v ženskom tele mnoho vecí. Preto nie je žiadnym prekvapením, že súčasťou premenštruačného syndrómu sú u mnohých žien aj bolesti hlavy. Z lekárskeho hľadiska sú „menštruačné“ bolesti hlavy bežné. Ak však trvajú dlhšie ako dva dni, je lepšie sa poradiť s lekárom. Tieto bolesti hlavy však ešte nemusia byť migrénou.

Krvný tlak: Ak bojujete s bolesťou hlavy a máte zvýšený tlak, spozornejte. Za časté bolesti hlavy môže aj hypertenzia. Vysoký tlak v krvi zvyšuje aj tlak vo vnútri hlavy, čo spôsobuje chronickú bolesť.

Zubná hygiena: Bolestivosť zubov môže byť tiež príčinou migrény. Ide o tzv. prenesenú bolesť, ktorá je veľmi často spojená práve s problémami v ústnej dutine.

Spánok: Nedostatok alebo naopak, prebytok spánku, úzko súvisí s rozvojom bolestí hlavy a s migrénou. Limit spánku by mal byť v rozpätí 6-hodinového minima a 8-hodinového maxima spánku za deň. Pomôcť proti migréne môže aj to, keď sa dodržiava čas vstávania a čas večierky.

víno, zábava, jedlo, nápoj, Čítajte viac Spustenie migrény ovplyvňuje aj to, čo jete. Čomu sa vyhnúť?

Kofeín: Koľko kávy vypijete za deň? V malom množstve môže od bolestí hlavy uľaviť, ak je ho však príliš veľa, môže byť ich spúšťačom. Ak trpíte opakovanými bolesťami, na nejaký čas kofeín úplne obmedzte a porovnajte, či sa ťažkosti zmiernia. Ak sa bez neho nezaobídete, skúste aspoň jeho prídel obmedziť na možné minimum.

Alkohol: Že za bolesti hlavy môže aj alkohol, neprekvapí nikoho. Pite striedmo a myslite na to, že najmä červené víno môže ovplyvňovať frekvenciu záchvatov migrény.

Jedlo: U každého človeka môže byť spúšťačom bolestí hlavy iný druh jedla. Najčastejšími vinníkmi sú ale priemyselne spracované potraviny. Aby problémy zmizli, odborníci radia do jedálneho lístka doplniť čo najviac celozrnných produktov, ovocia, zeleniny, čerstvého mäsa a rýb. Snažte sa vyhýbať čokoláde, plesňovým syrom, červenému vínu, nadbytku citrusových plodov. Tieto potraviny obsahujú látku podobnú látke tvoriacej sa v mozgu, ktorá okrem iného spôsobuje záchvaty migrény.

Práca: Výnimkou nie sú ani bolesti hlavy spojené s prácou. A nejde len o stres, ktorý s ňou býva spojený. Na vine môže byť aj konkrétny druh práce, napríklad sedavé zamestnanie. Ak sa to týka aj vás, neexistuje lepší spôsob, ako sa pravidelne od stola či počítača zdvihnúť a prejsť sa, pretiahnuť unavené a stuhnuté svaly a nestresovať sa.

Mobil: Aj telefón môže spustiť migrénu. Dlhým pozeraním do telefónu sa môže rozvinúť tzv. syndróm esemeskového krku.

migréna, bolesť hlavy Čítajte viac Všetko dôležité dôležité o migréne

Aké sú ďalšie možné príčiny bolesti hlavy

Náhla zmena počasia
mnohí ľudia nie sú schopní dostatočne rýchlo sa prispôsobiť zmeneným poveternostným podmienkam. Reagujú zmenami krvného tlaku, malátnosťou, poruchami krvného obehu a spánku – a tiež bolesťami hlavy.

Preťažené oči
hlava môže bolieť aj vtedy, ak dlhšie čítate pri slabom svetle, keď ste dlho pred televízorom či počítačom

Psychická záťaž
ak ste dlhodobo v strese, máte stavy úzkosti či depresívne nálady, môže vás tiež rozbolieť hlava, pričom bolesť je popisovaná ako tupý tlak v spánkoch alebo celej hlave

Choroba z prechladnutia a chrípky
bolesť v tvári, predovšetkým v oblasti čela, je často náznakom zápalu vedľajších a čelných dutín

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #migréna #bolesť hlavy