Príbeh o migréne: Pri silnejších atakoch počítate doslova minúty

52-ročná Andrea nám opisuje svoj život s touto chorobou. Čím si prechádza a ako jej pomáha aplikácia Migréna kompas?

11.01.2022 06:00
vertigo, migréna, bolesť hlavy Foto:
Odborníci aj pacienti sa zhodujú, že univerzálny recept na lepšie zvládanie ochorenia a zaradenie sa do bežného života neexistuje.
debata

Andrea má 52 rokov a migréna je súčasťou jej života už 20 rokov. Migrénami trpeli aj jej blízki – matka, otec aj starí rodičia. Pre život s migrénou sa naučila nič si neplánovať. „Vždy som chcela pracovať v cestovnom ruchu a navštevovať rôzne miesta sveta. S migrénou však nie je možné šoférovať a často ani zvládnuť let. Keď príde bolesť, musíte zrušiť zubára, kino aj varenie nedeľného obeda. Permanentka do fitka? Možno ju využijete z desiatich vstupov len dva razy,“ hovorí.

Každý jej záchvat migrény trvá jeden až tri dni a opakuje sa osem až 10, niekedy aj 15 dní v mesiaci. Bolesť je najsilnejšia za okom, sprevádza ju tŕpnutie šije, svetloplachosť, zvýšená vnímavosť na zvuky, pachy a chlad – všetky tieto faktory zhoršujú migrenózny záchvat. Občas ho sprevádza aj vracanie. „Pri silnejších atakoch, keď nezaberajú lieky, prichádza po 12 hodinách triaška celého tela, neschopnosť zaspať ani ležať, závraty, celková vyčerpanosť zo zvládania bolesti a čakania, kedy sa to už konečne skončí. Doslova počítate minúty,“ rozpráva Andrea.

migréna, bolesť hlavy Čítajte viac Všetko dôležité dôležité o migréne

Počas rokov života s migrénou vyskúšala už všeličo. „Nevzdávala som sa a hľadala aj sama. Na začiatku vyskúšate všetky možné analgetiká, tabletky, nasledujú infúzie, ktoré však zaberajú minimálne. Neskôr som prešla na betablokátory, triptany, antiepileptiká, antidepresíva,“ rozpráva o ochorení Andrea, ktorá v procese diagnostiky absolvovala aj operáciu aneuryzmy – krčnej tepny, ako aj rôzne vyšetrenia na vylúčenie príčiny spojenej s krčnou chrbticou, hormonálnym pôvodom migrény či reakciami na rôzne potraviny. Na istý čas vylúčila kávu, cukor, mlieko, lepok. Nič z toho sa však neukázalo ako príčina, hoci u iných ľudí môže ísť o spúšťače migrény.

"Dôležitým objavom pre mňa boli triptany, ktoré užívam už 15 rokov. Dokážu účinne utlmiť bolesť, neprispievajú však k zníženiu frekvencie opakovania migrenóznych atakov. Prevrat však priniesla nová biologická liečba, ktorú užívam v súčasnosti. Dočítala som sa o nej v médiách, že v Česku ju už majú dostupnú. Čakala som, kým liek zaregistrujú aj na Slovensku a po porade s mojím lekárom som si ju dala predpísať. Aplikujem si ju sama pomocou pera a po pol roku používania môžem povedať, že priniesla naozajstné zlepšenie môjho života,“ vraví Andrea. Vďaka novej liečbe už neužíva množstvo liekov a cíti sa lepšie. „Žijem normálny a kvalitný život, v ktorom si môžem veci aj plánovať,“ dodáva.

Navyše využíva aj aplikáciu Migréna kompas. „Aplikácia v mobile je poruke, vediem si v nej denník bolestí aj s príčinami a informáciou, aké lieky som užila. Tiež ukáže štatistiku, upozorní na potrebu aplikovať si liek aj dať si predpísať novú dávku."

migréna Čítajte viac Tri veľké mýty o migréne

Migrenikom pomáha aplikácia

Odborníci aj pacienti sa zhodujú, že univerzálny recept na lepšie zvládanie ochorenia a zaradenie sa do bežného života neexistuje. Každý pacient má individuálnu kombináciu toho, čo funguje najlepšie. Často sa podceňuje skutočnosť, že existuje množstvo ovplyvniteľných faktorov, ako je stres, alkohol, nedostatočný spánok, nedostatočný pitný režim, ktoré môžu byť spúšťačmi migrény. Tieto faktory si treba všímať a zaznamenávať, pretože ich eliminácia môže výrazne pomôcť migréne predchádzať. Ak si je pacient vedomý momentov, ktoré bolesť spúšťajú, úprava životného štýlu a denného režimu dokáže frekvenciu atakov zredukovať.

Pacientom s migrénou môže pomôcť mobilná aplikácia Migréna kompas, ktorá umožňuje nielen vedenie denníka, ale aj zaznamenávanie atakov a monitorovanie ich intenzity či prehľad liekov užívaných proti bolesti. Prispieva tak k lepšiemu pochopeniu ochorenia z pohľadu pacienta a tiež k takzvanej adherencii – kontrole dodržiavania liečby v záujme jej najvyššej efektivity. Pridanú hodnotu má aj pre odborníkov, pretože pomáha lekárovi lepšie poznať individuálne potreby pacientov.

„Aplikáciu sme vyvíjali v spolupráci s pacientmi a lekármi asi šesť mesiacov. Nové technológie nám umožňujú dať komunikácii pacienta s lekárom iný rozmer a umožniť tak lepšiu spoluprácu v záujme efektívnej liečby,“ hovorí vývojár mobilnej aplikácie Migréna kompas Jaromír Krotký zo spoločnosti Pears Health Cyber, ktorá sa špecializuje na spojenie liečby s technológiami a pomáhala vyvíjať desiatky aplikácií pre používateľov na celom svete. Aplikácia je dostupná zadarmo pre používateľov operačných systémov iOS a Android a je v slovenskom jazyku.

Viac informácií na https://www.migrena-kompas.sk/
bolesť hlavy, bolesť očí, okuliare, únave, smútok Čítajte viac Migréna a "bežná" bolesť hlavy: Kde je rozdiel?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #migréna