Naša mládež je silne tabaková. Koľko percent žiakov ZŠ denne fajčí?

Na Slovensku fajčí približne pätina dospelej populácie. Na prahu dospelosti má skúsenosti s fajčením polovica opýtaných tínedžerov. Až 90 % z tých, ktorí sa stanú pravidelnými fajčiarmi, začína fajčiť pred 19. rokom života. Fajčenie tínedžerov má omnoho závažnejší dopad na ich zdravie. Závislými sa môžu stať už po vyfajčení piatich balení cigariet.

20.11.2021 12:01
fajčiar, cigareta Foto:
Tínedžeri podľa prieskumov fajčenie nevidia ako problém a nevnímajú ani to, že škodí ich zdraviu. Považujú ho za cool a je súčasťou života v partii.
debata (5)

Medzinárodný deň bez fajčenia je venovaný prevencii, zvýšeniu informovanosti o negatívnom vplyve cigariet, tabakových výrobkov, výrobkov s obsahom nikotínu a cigaretového dymu na zdravie ľudí. „Na mladý organizmus, ktorý je ešte stále vo vývoji, má fajčenie ešte závažnejší vplyv, ako v prípade dospelých,“ hovorí Timea Zásluszká z odboru podpory zdravia a výchovy ku zdraviu Úradu verejného zdravotníctva SR a vymenúva hlavné zdravotné problémy, ktoré fajčenie spôsobuje: „Aj menej intenzívne fajčenie môže u detí a tínedžerov významne znížiť imunitu, znížiť obsah kyslíka v krvi, spôsobovať častejšie respiračné ochorenia, zvyšovať riziko vzniku cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb, a to najmä zvýšený krvný tlak už mladom veku. Fajčenie od skorého veku sa podpisuje pod väčšiu únavu detí, pod pokles ich výkonu a častejšie bolesti hlavy. Neplnoletým fajčiarom sa tiež rýchlejšie kazia zuby a z estetického hľadiska, v jeho dôsledku viac páchne z úst a je tiež jedným z faktorom nezdravej pleti a predčasnej tvorby vrások.“

Pravidelní fajčiari začínajú pred devätnástkou

Až 90 % z tých, ktorí sa stanú pravidelnými fajčiarmi, začína fajčiť pred 19. rokom života. Pravidelné štatistiky Úradu verejného zdravotníctva SR u detí navštevujúcich základnú školu potvrdzujú postupne klesajúci trend fajčenia tínedžerov, stále sú to však vysoké čísla. Viac ako polovica detí (58,7 %) v školskom veku 11 – 14 rokov skúsilo niekedy cigaretu. Tretina z nich (35 %) fajčí aspoň raz mesačne. Denne fajčí až štvrtina (24,8 %) žiakov základných škôl v tínedžerskom ve­ku.

Iniciatíva Na veku záleží zrealizovala doplňujúci prieskum zameraný na fajčenie mladých ľudí, vo veku 15 – 17 rokov. „Prieskum potvrdil nepríjemný fakt – naša mládež je silne tabaková. Na prahu dospelosti má skúsenosti s fajčením až polovica z nich,“ spresňuje štatistiky fajčenia stredoškolákov Bohumila Tauchmannová, ambasádorka iniciatívy Na veku záleží, ktorej projekty sa už takmer štvrťstoročie venujú problematike fajčenia mladistvých. Nemenej zarážajúce sú tiež ďalšie výsledky tohto prieskumu, ktoré realizovala agentúra FOCUS minulý rok:

  • skúsenosti s fajčením potvrdilo 40 % mladých ľudí vo veku 15 až 17 rokov. Štvrtina mladých vo veku 15 až 17 rokov (26 %) fajčí denne resp. niekoľkokrát za týždeň
  • viac ako tretina (38 %) z nich začala fajčiť ešte na základnej škole
  • takmer polovica opýtaných mladistvých fajčiarov (48 %) vôbec nerieši škodlivosť fajčenia
  • kamaráti sú najčastejším dôvodom, prečo stredoškoláci fajčia – 43 % uviedlo kamarátov ako prvý dôvod, 21 % ako druhý dôvod
  • takmer dve tretiny z nich získavajú cigarety od kamarátov a dospelých (61 %)
  • až polovica mladistvých fajčiarov (49 %) si cigarety kupuje bez problémov sama

V hľadáčiku Slovenskej obchodnej inšpekcie

Práve deti a mladiství sú už viac ako dekádu tiež v hľadáčiku Slovenskej obchodnej inšpekcie. Tá na prelome leta a jesene tohto roku realizovala ďalšiu kontrolu u rôznych predajcov, v rámci ktorej preverovala dodržiavanie zákona, ktorý zakazuje predaj tabakových výrobkov neplnoletým.

„Kontroly prebiehali v rámci celého Slovenska. Počas posledného augustového týždňa sme skontrolovali 234 predajní, ktoré majú v sortimente aj tabakové výrobky. Pod skrytým dohľadom kontrolórov Slovenskej obchodnej inšpekcie sa pokúšali kúpiť cigarety nastražení maloletí (11 – 15 rokov) a mladiství (16 – 17 rokov) figuranti. Podarilo sa im to takmer v pätine prípadov (17,5 %),“ sumarizuje výsledky kontrol Jana Vilímová, z odboru ochrany spotrebiteľa a trhového dozoru Slovenskej obchodnej inšpekcie a dodáva: „Z toho zarážajúco až v tretine prípadov (34 %) predali predavači bez problémov cigarety maloletým deťom, ktorí navštevujú ešte len základnú školu.“

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa H3KNISA (@h3knisa)

Najviac porušení zákona – až v štvrtine vykonaných kontrol v kraji (25,5%) – bolo zistených v Trnavskom kraji. Najmenej pochybení zistili inšpektori v Bratislavskom kraji, keď počas kontrolnej akcie nezaznamenali žiaden prípad predaja tabakových výrobkov osobám mladším ako 18 rokov. Tínedžeri však podľa prieskumov fajčenie nevidia ako problém a nevnímajú ani to, že škodí ich zdraviu. Považujú ho za cool a je súčasťou života v partii. Závislosť od tabaku získava mladý organizmus omnoho rýchlejšie, a preto aj pri občasnom fajčení je neskôr problémom prestať s cigaretami. Stres, či už v škole, doma, s rodičmi, vo vzťahu, s priateľmi, partiou, alebo zo spoločnosti celkovo, je jedným z dôvodov, prečo sa mladým ľuďom nedarí prestať fajčiť, alebo ani nezačať. Preto vznikol projekt H3KNISA, ktorým iniciatíva Na veku záleží cieli práve na rizikovú vekovú skupinu stredoškolákov.

Koncept celodenného workshopu

Okrem sociálnych sietí, kde cez instagramový profil H3KNISA prináša iniciatíva menšie a väčšie motivačné výzvy a témy, projekt ide aj do škôl. „Spoločne so školami sme vymysleli koncept Celodenného workshopu H3KNISA. Je to jeden celý deň bez vyučovania, zato plný rôznych workshopov so spíkrami a lektormi na témy ako sú ekológia, občiansky aktivizmus, hoaxy a konšpirácie, duševné zdravie, cestovanie, podnikanie, financie, vzťahy a sex, šport a životospráva a ďalšie. Cez príbehy týchto zaujímavých ľudí a lektorov, ktorí fajčenie nepovažujú za cool, chceme študentom pomôcť uvedomiť si, že fajčenie by nemuselo byť súčasťou ani ich života,“ tvrdí ambasádor a influencer Matúš Okajček, na sociálnych sieťach známy pod menom To je ten náš Matúš.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #cigarety #pasívne fajčenie #zákaz fajčenia #fajčenie mladistvých