Ako liečiť COVID-19 doma? Konkrétne rady, čo robiť

COVID-19 má pestrý klinický obraz (prejavy ochorenia) od bezpríznakového cez mierny, stredne závažný až po závažný, neraz smrteľný priebeh. Zatiaľ stále nie je jasné, čo okrem veku a celkovej zdravotnej kondície pacienta rozhoduje o priebehu tejto infekcie. Najčastejšou komplikáciou je zápal pľúc a po prekonaní ochorenia tzv. postcovidový syndróm (long covid, dlhý covid) s viacerými viac či menej závažnými prejavmi.

30.11.2021 06:00
Sanatórium Dr. Guhra, respiračná fyzioterapia Foto:
Ľudia s dýchacími problémami by mali čo najmenej ležať na chrbte. Riešením je ležanie na boku s pomocou vankúša v tvare dlhého slíža, ktorý je podporou pri rozložení váhy tela.
debata (59)

Časový priebeh infekcie novým koronavírusom vidíte na grafe. Po uplynutí rôzne dlhej inkubačnej lehoty bez príznakov ochorenia začne človek pociťovať prejavy nákazy – ide o klasické prejavy respiračnej infekcie (čiže infekcie dýchacích ciest), s prípadnou stratou chuti a čuchu (pri delte menej častý príznak). V tomto období sa vírus v organizme rozmnožuje (replikuje), a preto je veľmi dôležité začať s liečbou doma okamžite a nečakať až do chvíle, keď už má človek nedostatok kyslíka a musí si volať záchranku.

Časový priebeh infekcie novým koronavírusom... Foto: Revue medicíny
graf Časový priebeh infekcie novým koronavírusom vidíte na grafe. Po uplynutí rôzne dlhej inkubačnej lehoty bez príznakov ochorenia začne človek pociťovať prejavy nákazy - ide o klasické prejavy respiračnej infekcie (čiže infekcie dýchacích ciest), s prípadnou stratou chuti a čuchu (pri delte menej častý príznak).

Čo robiť, ak už ochoriete

Pri tvorbe týchto bodov sme okrem iného čerpali z aktualizovaných odporúčaní Spoločnosti všeobecného lekárstva v ČR aj SR. V odporúčaniach pre lepšiu orientáciu laikov používame aj obchodné názvy liekov – možno si vybrať akékoľvek ďalšie lieky s rovnakou alebo podobnou účinnou látkou.

  1. V období pandémie treba na každú infekciu dýchacích ciest hľadieť ako na možný COVID-19 z dôvodu včasného začiatku protiepidemických opatrení (karanténa kontaktov) a odporúčanie liečby monoklonálnymi protilátkami pre seniorov a chronicky chorých. Ak máte príznaky, podľa možnosti ostaňte doma, aj keď ste očkovaný a absolvujte PCR test. Napriek pretrvávajúcej pozitivite PCR testov na koronavírus, sa doteraz nikde vo svete nepodarilo zachytiť životaschopný vírus po uplynutí 9 dní ochorenia. Ak nemáte závažné príznaky, nepreťažujte zbytočne svojho všeobecného lekára, bežné príznaky v podobe nádchy sa dajú zvládnuť voľnopredajnými liečivami.
  2. Pacientov s výraznými príznakmi a zhoršením stavu (horúčka viac ako 3–5 dní, zadýchavanie už počas rozprávania či počas pohybu v byte) treba včas vyšetriť v ordinácii všeobecného lekára (toto sa ľahko napíše, bohužiaľ, z praxe a vašich reakcií vieme, že mnohí pre nedostatok času ordinujú telefonicky a cez telefón sa dosť ťažko diagnostikuje rozvíjajúci sa zápal pľúc).

Aj keď na druhej strane, už na základe údajov pacienta – „horšie sa mi dýcha", „zhoršujúci sa kašeľ“, "neviem sa dodýchnuť“, "začínam sa zadychávať napr. pri prejdení na záchod“, neklesajúca teplota spolu s poklesom kyslíka v krvi, to už sú indície, kedy je treba sa mať na pozore – vtedy štartuje zápal pľúc. Horúčka trvajúca viac ako tri dni je obyčajne príznakom nasadajúcej bakteriálnej superinfekcie a potrebné je predpísať antibiotiká (na stanovenie zápalového parametra CRP z kvapky krvi z prsta existujú aj domáce testy). "Dôležité je upozorniť, aby pacienti, ktorí užívajú inhalačné spreje, naďalej pokračovali, iným ich môže predpísať lekár. Najčastejšie ide o inhalačné bronchodilatanciá (Ventolin, Atrovent ) alebo kortikosteroidy s lokálnym účinkom na sliznicu dýchacích ciest v prieduškách,“ dodáva MUDr. Adriana Šimková, hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo. Pre úspešnú liečbu COVID-19 je dôležité načasovanie!

3. Oddychujte a predovšetkým pite dostatok tekutín! Je to veľmi dôležité z hľadiska dehydratácie horúčkou a prevencie tvorby mikrotrombov (drobných zrazenín v krvi).

4. Zvýšená teplota je náš priateľ, organizmus pri nej likviduje vírus, je aj prospešná, dochádza k tvorbe protilátok. Nenasadzujte si lieky na znižovanie teploty (antipyretiká) hneď od začiatku. Ak však máte horúčku vyššiu ako 38,5 stupňa Celzia, užívajte lieky na znižovanie teploty a bolesti. Majú aj protizápalový efekt! K dispozícii sú tri základné účinné látky: kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin, Anopyrin, Aspirin, Algirin…), paracetamol (Paralen, Panadol…) a ibuprofén (Ibalgin, Ibuprofen…). Niekedy sú napríklad v kombinácii s kofeínom či guajfenezínom (Ataralgin) na zvýšenie účinku, vtedy už majú iný obchodný názov. Predávajú sa aj v „protichrípkových kombináciách“ s vitamínom C či účinnou látkou na uvoľnenie upchatého nosa a na vykašliavanie, preto si treba dať veľký pozor, čo užívate, aby ste sa liečivom na znižovanie teploty a bolesti nepredávkovali (napr. kombinácie Coldrex či Theraflu obsahujú paracetamol).

Kyselina acetylsalicylová má v súvislosti s COVID-19 tú výhodu, že môže znížiť riziko eventuálnej trombotickej komplikácie (vytvorenie zrazeniny), ktoré sa zvyšuje nielen pri dehydratácii spôsobenej horúčkami, ale aj samotnou infekciou koronavírusom spôsobujúcim COVID-19. Ak ste však v minulosti mali krvácanie z tráviaceho traktu, trpíte žalúdočnými vredmi či ochorením obličiek, preferujte účinnú látku paracetamol. Naopak, ak máte problémy s alkoholom, paracetamolu sa vyhnite (metabolizuje sa cez pečeň). Kyselinu acetylsalicylovú nesmiete ani kombinovať s inými liekmi proti zrážaniu krvi.

Na znižovanie horúčky je možné aj fyzikálne ochladzovanie – obklady, zábal, vlažná sprcha – alebo namočiť do chladnejšej vody nohy v sede od kolien nadol po dobu niekoľkých sekúnd.

5. Na kašeľ môžete užiť voľnopredajné lieky, na suchý napríklad Tussin, Ditustat, Stoptussin, lekár môže pri záchvatovitom kašli predpísať účinnú látku kodeín, na vlhký kašeľ expektoranciá uľahčujúce vykašliavanie (napríklad ACC long, Solmucol, Mucosolvan, Ambrobene, Bromhexin, Erdomed). Odporúča sa lieky uľahčujúce odkašľanie užiť naposledy okolo 17. hodiny, aby nedošlo ku prílišnému zahlieneniu na noc. Prípadne je možné lieky aj kombinovať – cez deň užiť lieky na odkašľanie, na noc liek proti suchému dráždivému kašľu (aby ste sa vyspali). Rozlišujte, ktorý liek je antitusikum (proti dráždivému kašľu) a ktorý expektorans (na vykašliavanie). Je možné užívať aj prírodné prípravky (sirup z cibule a cukru, prieduškový čaj, skorocelový sirup).

6. Osvojte si techniku dychových cvičení pri respiračných infekciách: niekoľkokrát denne v sede 5-krát za sebou hlboký nádych, po nádychu zadržať dych a počítať do päť, potom výdych. Po tejto sérii sa pokúsiť s ústami zakrytými vreckovkou zhlboka odkašľať. Celý cyklus zopakujeme ešte raz. Pri tomto cvičení dbajte na bezpečné prostredie, pretože sa nedá vylúčiť závrat, točenie hlavy a „mžiky“ pred očami. Dychové cvičenia môžete doplniť 10 minútami pokojného hlbšieho dýchania v ľahu na bruchu (pre lepšie pohodlie podložiť prsia, panvu a nohy od kolien nadol nízkym vankúšom).

Tieto techniky slúžia na prevzdušnenie pľúc a lepšie odkašľanie. Spávajte v tzv. semipromočnej polohe (pozri úvodnú fotografiu), pričom objímate vankúš, optimálne s jedným kolenom vyloženým na ňom. Podlhovasté vankúše na tento účel sa často predávajú pod názvom „podlhovastý vankúš pre tehotné“, „podlhovastý valec“ alebo „náhradný manžel“, „vankúš pre spanie na boku“. Je možné ležať na ľavom aj pravom boku. Ľudia s dýchacími problémami by mali čo najmenej ležať na chrbte, chrbát má mať čo najmenší kontakt s podložkou. Pacient by sa mal mobilizovať – v pravidelných intervaloch by sa mal presunúť do kresla, ešte vhodnejšia je poloha v predklone, napr. opretý o stôl.

Pacienta treba mobilizovať, aby stále neležal v... Foto: SHUTTERSTOCK
dýchanie, úľavové polohy, mobilizácia pacienta, COVID-19 Pacienta treba mobilizovať, aby stále neležal v posteli. Toto sú polohy, v ktorých sa mu lepšie dýcha.

7. Ak ste astmatik (alebo pacient s CHOCHP) s najväčšou pravdepodobnosťou máte doma inhalačný kortikoid. Sezónni astmatici zvyčajne neužívajú protizápalové inhalačné kortikoidy po celý rok, ak však ochoriete na COVID-19, nasaďte si ich. Už z minulosti existujú štúdie, že účinná látka budesonid (Pulmicort) znížila v prvej vlne potrebu hospitalizácie a dnes sú k dispozícii aj modernejšie inhalačné lieky ďalších generácií, ktoré by s veľkou pravdepodobnosťou mohli zabrániť prechodu vírusovej infekcie do zápalu priedušiek a pľúc. Dbajte na správne užívanie inhalačných liečiv a po užití si vypláchnite ústa!

8. Merajte si nasýtenie krvi kyslíkom. Pri meraní pulzným oxymetrom sú problémom gélové nechty. Pozor na to! Hypoxia, nedostatok kyslíka, sa obyčajne prejavuje dýchavičnosťou, potením, zvýšením frekvencie srdca. Ak je však človek schvátený príznakmi ochorenia (rýchlejšie dýcha a potí sa aj pri horúčke), nemusí si ju vôbec uvedomiť. (Zásady merania oxymetrom nájdete v samostatnej infografike pri tomto článku.) Normálna hodnota saturácie zdravého človeka dosahuje 95 až 98 %. Samozrejme, pacienti s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc ju môžu mať celkovo nižšiu a v prípade telefonátu na záchranku sa treba o diagnóze zmieniť.

9. Pokúsme sa zabezpečiť si kyslík. Koncentrátory kyslíka je možné zakúpiť aj zapožičať. Kyslík sa predáva aj v malých fľašiach spoločne s maskou a pacientovi s dušnosťou môže veľmi uľaviť. Kontaktujte najbližšiu lekáreň alebo výdajňu zdravotníckych pomôcok. Na internete nájdete aj inhalačný kyslík určený pre športovcov na zlepšenie výkonu. Zadajte si do vyhľadávača „prenosná kyslíková fľaša“ alebo „kyslík v spreji“. Cena je 13 až 20 eur. Aj to môže pomôcť raz denne doma uľaviť pacientovi.

nemocnica, Ružinov, COVID-19, nemocnice Čítajte aj Kto môže na liečbu COVID-19 dostať monoklonálne protilátky?

10. Pozor na krátkodobé zlepšenie. Aj na grafe vidíte, že infekcia prebieha vo dvoch fázach. Po ústupe teplôt a zoslabnutí kašľa môže dôjsť ku zhoršeniu na 5. a 6. deň (niekedy až na 9. a 10. deň). Niekedy sa stav z hodiny na hodinu zhorší, zvýrazní sa dušnosť, celková slabosť, opäť stúpnu teploty. Je to dôsledok začiatku cytokínovej búrky, ktorá môže byť veľmi nebezpečná. V takomto prípade už pacient rozhodne potrebuje pomoc lekára, ktorý podľa zváženia nasadzuje okrem antibiotík systémové kortikosteroidy, k nim pridáva gastroprotektívnu liečbu (blokátory protónovej pumpy), u rizikových pacientov nízkomolekulárny heparín (alebo kyselinu acetylsalicylovú) a najnovšie u indikovaných monoklonálne protilátky.

(Materiál vyššie sme pripravili s MUDr. Adrianou Šimkovou, hlavnou odborníčkou MZ SR pre všeobecné lekárstvo.)

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #domáca liečba #koronavírus #Covid-19 #Covid automat #liečba covid-19