Pokračovanie článku: Ako liečiť COVID-19 doma? Konkrétne rady, čo robiť

Buďte na nákazu pripravení! A aká je prevencia a skorá intervencia?

Hovorí sa, že šťastie praje pripraveným. Okrem známeho R-O-R (ruky-odstup-rúško), nečakajte na „šťastie“ a majte nachystanú potrebnú lekárničku pre prípad nákazy. Vo chvíli, keď budete mať príznaky (a pravdepodobne ochorejú aj iní členovia domácnosti) a potvrdenú infekciu, nemali by ste už vychádzať von, navyše sa možno nebudete dobre cítiť. Máte doma teplomer, oxymeter, potrebnú domácu lekárničku?

V rámci skorej intervencie, ešte pred nákazou a rozvojom príznakov dbajte na príjem týchto špecifických živín, ktoré spoločne (!) fungujú ako nutraceutiká s vírus blokujúcim, antivirotickým, antioxidačným a protizápalovým účinkom: dostatočnú hladinu vitamínu D, v prevencii užívajte 1 000 až 3 000 IU „déčka“, najlepšie s jedlom. Optimálne je, ak poznáte svoju hladinu a máte ju dostatočnú (mnohé laboratóriá ponúkajú vyšetrenie hladiny vitamínu D, často aj v balíčku s hladinou protilátok na COVID-19) a zariadite sa podľa toho.

Pri prevencii covidu sa odporúčania ohľadom vitamínu C pohybujú okolo 500 až 1 000 mg až 2-krát denne. V tele nevytvára tzv. depo (čiže zásoby), s výnimkou malého množstva vo svaloch a v slzách. Ľudský organizmus je odkázaný na jeho pravidelný príjem, jeho nadbytok sa vylúči močom. Dôležitý je aj zinok, odporúčania sa pohybujú od 30 až do 50 mg elementárneho zinku denne (ak ho beriete samostatne, neužívajte ho nalačno, je ťažký na žalúdok), pri liečbe covidu však až 100 mg zinku denne.

Niektoré odporúčania (www.flccc.net, www.stopkovid.eu) hovoria aj o melatoníne (hormón spánku a antioxidant) a kvercetíne 250 mg denne (flavonoid). Potom sú to aj selén, vitamíny skupiny B, protizápalový kurkumín z kurkumy skombinovaný s piperínom z čierneho korenia pre dobrú vstrebateľnosť a výťažky zo zeleného čaju (v ázijských krajinách, kde sa pije zelený čaj a v potrave majú dobré zdroje zinku, majú malý počet úmrtí na počet obyvateľov, hoci sú viac zaľudnené ako Európa). Šestnásť zložiek podľa týchto najnovších poznatkov medicíny na prevenciu covidu a prvotnú terapeutickú intervenciu podľa protokolu panelu expertov FLCCC (Front Line Covid-19 Critical Care Alliance) v dostatočných dávkach pri dodržaní odporúčaného užívania obsahuje novinka – doplnok výživy COVIRIN.

Samozrejme, je pravdou, že odporúčané množstvá vitamínov, minerálov a rastlinných extraktov nestoja práve málo. Ak ich budete brať každý osobitne, pripravte si ich prípadne do praktického dávkovača liekov na jednotlivé dni.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #domáca liečba #koronavírus #Covid-19 #Covid automat #liečba covid-19