Pokračovanie článku: Ako liečiť COVID-19 doma? Konkrétne rady, čo robiť

Kontroverzný ivermektín, čo s ním?

O ivermektíne sa už veľa napísalo aj diskutovalo. „Svetová zdravotnícka organizácia ho zaradila medzi esenciálne lieky a jeho objavitelia zaň dokonca dostali v roku 2015 Nobelovu cenu. Podľa mnohých štúdií čím skôr sa pri COVID-19 podá, tým sú výsledky lepšie. Od začiatku marca ivermektín podávame pacientom hospitalizovaným v našej nemocnici spoločne s ďalšími liekmi. Došlo k poklesu úmrtnosti a liek sme úspešne použili aj profylakticky,“ píše sa na webe nemocnice v Brezne, v článku aktualizovanom 28. 10. 2021. A článok pokračuje: „Jedni ho zatracujú a druhí naň nedajú dopustiť. Ale chorý človek nemá čo stratiť. Liek mu neublíži a na druhej strane mu môže veľmi pomôcť.“

V článku „Možnosti profylaxie a liečby COVID-19“ autorov imunológov Hrubiško-Jeseňák sa v tabuľke farmakologickej liečby COVID-19 pri ivermektíne uvádza benefit vo fáze profylaxie, inkubácie vírusu, vo fáze symptómov ochorenia aj v pľúcnej/zápalovej fáze. Liek sa nesmie užívať, ak má pacient ochorenie pečene alebo užíva heparín.

V každom prípade je momentálna situácia na Slovensku taká, že „lege artis“ môže lekár ivemermektín predpísať a používať iba na parazitárne ochorenia (napr. svrab). Na tieto ochorenia je u nás dostupný v baleniach 10 × 3 mg tabletách od firmy Exeltis. Bežná dávkovacia schéma pri parazitárnych ochoreniach je jednorazovo 0,2 mg na kilogram hmotnosti. O užívaní a dávkovaní v prípade COVID-19 sa píše na https://covid19criticalcare.com, iný protokol je na prevenciu nákazy, iný na liečbu v domácich podmienkach. Treba však zdôrazniť aj to, že v rámci EÚ sa prevencia a liečba protokolmi pracovnej skupiny FLCCC oficiálne neriadi s tým, že „nejde o medicínu založenú na dôkazoch“.

(Zdroje: www.nspbr.sk/…-jeho-liecba, nemocnica v Brezne medzitým článok aktualizovala a state o ivermektíne odtiaľ pred niekoľkými dňami vyhodila, ďalej článok „Možnosti profylaxie a liečby COVID-19-prehľad aktuálnych poznatkov“ uverejnený v Revue medicíny 2/2021, str. 11–17, ďalej v časopise RESPIRO a v časopise Klinická imunológia a alergológia).

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #domáca liečba #koronavírus #Covid-19 #Covid automat #liečba covid-19