Žltá karta pre vašu pečeň. Vystaví vám ju vírus

Tisíce ľudí na Slovensku netušia, že sú nakazení vírusom hepatitídy typu C. Včasný test môže mnohým z nich zachrániť život.

30.11.2021 17:43
hemofília, skúmavka, krv, rukavice Foto:
Hepatitída C sa prenáša predovšetkým krvou, ale môže sa šíriť aj prostredníctvom telesných tekutín alebo z nakazenej matky na dieťa.
debata (2)

Hepatitída typu C sa nemusí prejaviť niekoľko rokov a u mnohých prebieha bez akýchkoľvek príznakov alebo len s veľmi miernymi príznakmi. V tom spočíva zákernosť tohto ochorenia. Hepatitída C je jednou z najčastejších príčin rakoviny pečene. To, či sme sa v minulosti týmto vírusom nakazili, odhalí špeciálny test na prítomnosť vírusu alebo protilátok. Včasnou diagnostikou a odhalením prítomnosti vírusu v organizme sa môže predísť závažným ochoreniam pečene a mnohým pacientom je tak možné zachrániť život.

Na Slovensku je podľa odhadov odborníkov infikovaných približne 0,2 % celkovej populácie, čo predstavuje asi 10-tisíc ľudí. Na celom svete je podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) infikovaných približne 71 miliónov ľudí.

Hepatitída znamená zápal pečene

Žltačka typu C, odborne nazývaná hepatitída C (hepatitída znamená doslova zápal pečene, zatiaľ kým žltačka je vlastne symptóm, obyčajne je však ožltnutie príznak iného druhu hepatitídy, áčkovej – pozn. red.), predstavuje najčastejšiu formu žltačky a je najčastejším dôvodom transplantácie pečene. O prítomnosti vírusu v tele sa ľudia častokrát dozvedia až po niekoľkých rokoch, keď sa už začína ozývať poškodená pečeň. Príznaky sa totiž až u 80% nakazených vôbec neprejavia alebo sú len veľmi mierne. Ochorenie sa často odhalí náhodne pri iných vyšetreniach, najmä ak sa počas nich zistia zlé výsledky pečeňových testov. Na rozdiel od typov A a B, proti „céčkovej“ hepatitíde neexistuje očkovanie.

Hepatitída C sa vo zvýšenej miere šíri medzi... Foto: WEBSTER
drogy, muž, narkoman, injekcia Hepatitída C sa vo zvýšenej miere šíri medzi užívateľmi drog. Oni však ani zďaleka nie sú jedinou rizikovou skupinou.

Hepatitída C sa prenáša predovšetkým krvou, ale môže sa šíriť aj prostredníctvom telesných tekutín alebo z nakazenej matky na dieťa. Medzi rizikové skupiny patria narkomani, osoby často striedajúce sexuálnych partnerov, zdravotnícki pracovníci či osoby, ktoré si dali robiť tetovanie alebo piercing v nevyhovujúcich hygienických podmienkach mimo certifikovaných štúdií. Ale taktiež ľudia, ktorí dostali transfúziu krvi pred rokom 1992, pretože v tej dobe sa krv darcov netestovala na prítomnosť vírusu žltačky typu C.

Krátky test pre dlhší život

„Ak sa pacienti nájdu v niektorom z vyššie spomínaných rizikových správaniach, či situáciách, je dôležité, aby si čo najskôr dali urobiť test na prítomnosť vírusu alebo protilátok,“ hovorí MUDr. Marek Rác, PhD. z Fakultnej nemocnice Nitra. O test môžeme požiadať svojho praktického lekára. Odhaliť žltačku typu C dokážeme aj testom z ľudských slín, ktorý sa dá zakúpiť v lekárni bez lekárskeho predpisu. V prípade pozitívneho výsledku treba navštíviť praktického lekára pre overenie výsledku testu. „Na slovo „testovanie“ je veľa ľudí citlivých, spája sa s množstvom rôznych testov súvisiacich s ochorením COVID-19. Koronavírus však nie je jediným nebezpečným vírusom. Pri hepatitíde C je kľúčová včasná diagnostika," dodáva MUDr. Marek Rác, PhD.

Informácie o hepatitíde typu C a o možnosti diagnostikovania prináša edukačná kampaň www.testujsavcas.sk.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #hepatitída #žltačka #rakovina pečene #hepatitída typu C #zápal pečene