Dostali ste pri liečbe COVID-19 monoklonálne protilátky? Aký bude váš status?

Ako dlho chránia pacienta s koronavírusom monoklonálne protilátky (MAB)? Ako dlho po liečbe MAB sa pacient môže dať zaočkovať proti COVID-19? Odpovedá MUDr. Marek Pytliak, PhD., námestník riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť Nemocnice arm. gen. L. Svobodu a.s., člen siete nemocníc Svet Zdravia vo Svidníku.

01.12.2021 06:00
UPZ-infuzka 2x Foto:
Monoklonálne protilátky sa podávajú v infúzii. Fotografia má ilustračný charakter.
debata

Najnovšou liečbou na prevenciu ťažkého priebehu COVID-19 a hospitalizácie sú monoklonálne protilátky. Podávajú sa v infúzii s trvaním 20–30 minút. Vieme, že organizmus si po prekonaní MAB nevytvorí pamäťové bunky a pacient tak po odbúraní liečiv nie je chránený pred opakovanou infekciou rovnakým vyvolávateľom.

Sanatórium Dr. Guhra, respiračná fyzioterapia Čítajte aj Ako liečiť COVID-19 doma? Konkrétne rady, čo robiť

Považuje sa pacient s covidom po liečbe MAB za človeka, ktorý prekonal covid? Aj z hľadiska platného „covid-passu“?

Z hľadiska „covid-passu“ sa pacient po podaní MAB nepovažuje za chráneného, zachováva si teda status ako pred ich podaním (neočkovaný, očkovaný, prekonaný). Z medicínskeho hľadiska je po ich podaní chránený, akoby prekonal COVID-19, alebo bol očkovaný, avšak, keďže ide o jednorazové podanie protilátok, ktoré sa ďalej v tele netvoria, pri rozličnej rýchlosti ich odbúravania nevieme pri konkrétnom pacientovi určiť, ako dlho bude chránený.

nemocnica, Ružinov, COVID-19, nemocnice Čítajte viac Kto môže na liečbu COVID-19 dostať monoklonálne protilátky?

Za aký dlhý čas po liečbe MAB odporúčate očkovanie proti COVID-19?

Výrobca a teda aj my odporúčame očkovanie najskôr po 90-tich dňoch od podania MAB. Dovtedy by podané protilátky mohli vychytávať S-proteín, ktorý sa v tele tvorí po očkovaní napr. mRNA vakcínou, znižovať jeho prezentáciu ďalším bunkám zapojeným do imunologického procesu, a tým znížiť účinnosť vakcíny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Covid-19 #očkovanie proti covidu #monoklonálne protilátky #liečba covid-19