Pri prevencii rakoviny hrubého čreva jedzte menej červeného mäsa a viac rýb

Odborníčky z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre analyzovali výživové a zdravotné aspekty na vzorke 72 pacientov s rakovinou hrubého čreva z Nitrianskeho a Trnavského kraja. Ich priemerný vek bol 67 rokov. Najviac pacientov malo stredoškolské vzdelanie s maturitou, ale len tretina z nich v minulosti podstúpila skríningové vyšetrenie!

17.12.2021 06:00
hrube crevo, karcinom, Foto:
Len takmer tretina pacientov v minulosti podstúpila skríningové vyšetrenie.
debata

Rakovina hrubého čreva a konečníka je najčastejším karcinómom v Európe a tretím najbežnejším karcinómom na celom svete. "Incidencia je o 18 % vyššia v rozvinutých regiónoch v porovnaní s oblasťami s nižšími príjmami,“ píšu autorky Fatrcová-Šramková a Lenická v tohtoročnom časopise Revue medicíny.

Kolorektálny karcinóm sa môže vyskytovať aj u mladších osôb s určitými dedičnými predispozíciami, ale väčšina prípadov sa vyskytuje u ľudí po 50. roku života, kde táto veková hranica tvorí až 90 % nových prípadov a 94 % úmrtí na tento druh rakoviny.

Video
V tomto videu gastroenterológ Kužela ukáže, ako prebieha kolonoskopia.

V Európe sa kolorektálny karcinóm vyvinie v určitom období života približne u jedného z 20 mužov a približne u jednej z 35 žien. Celkovo je jeho frekvencia vyššia v industriali­zovaných a urbanizovaných regiónoch, píše sa v článku. Na vznik a vývoj rakoviny hrubého čreva a konečníka majú vplyv faktory životného štýlu ako obezita, fyzická neaktivita, pitie alkoholu, fajčenie, ale aj konzumácia červeného mäsa a údenín. V uvedenom súbore mal počas života zvýšenú hmotnosť (preobezitu) najvyšší podiel pacientov, podobne to bolo pri hodnotení ich hmotnosti pred diagnózou rakoviny a v prípade ich aktuálneho BMI (index telesnej hmotnosti) mala normálnu hmotnosť len tretina z nich.

hemofília, skúmavka, krv, rukavice Čítajte aj Žltá karta pre vašu pečeň. Vystaví vám ju vírus

Len takmer tretina pacientov v minulosti podstúpila skríningové vyšetrenie na rakovinu hrubého čreva a konečníka a 5,6 percenta o tomto vyšetrení nikdy nebolo informovaných! Vyšetrenie vo forme testu na okultné krvácanie do stolice pritom preukázateľne znižuje úmrtnosť na tento druh rakoviny. Z príznakov malo najviac pacientov krvácanie z konečníka (vyše 50 % z nich), nasledovalo časté nutkanie na stolicu, zvýšená plynatosť a prítomnosť kolikovitých bolestí. Najmenej sa vyskytovalo nechutenstvo.

"Muži sú všeobecne oveľa častejšie viac rizikoví na vznik karcinómu hrubého čreva a konečníka, pričom v našom súbore mali na rozdiel od žien zvýšenú obľubu konzumácie červeného mäsa a údených mäsových výrobkov,“ píšu autorky. Mimochodom, riziko vzniku tohto onkoochorenia znižuje aj pravidelná spotreba rýb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #zdravý životný štýl #rakovina hrubého čreva #hrubé črevo #kolorektálny karcinóm