Rakovina hrubého čreva a konečníka je najčastejším karcinómom v Európe a tretím najbežnejším karcinómom na celom svete. "Incidencia je o 18 % vyššia v rozvinutých regiónoch v porovnaní s oblasťami s nižšími príjmami,“ píšu autorky Fatrcová-Šramková a Lenická v tohtoročnom časopise Revue medicíny.
Kolorektálny karcinóm sa môže vyskytovať aj u mladších osôb s určitými dedičnými predispozíciami, ale väčšina prípadov sa vyskytuje u ľudí po 50. roku života, kde táto veková hranica tvorí až 90 % nových prípadov a 94 % úmrtí na tento druh rakoviny.
V Európe sa kolorektálny karcinóm vyvinie v určitom období života približne u jedného z 20 mužov a približne u jednej z 35 žien. Celkovo je jeho frekvencia vyššia v industrializovaných a urbanizovaných regiónoch, píše sa v článku. Na vznik a vývoj rakoviny hrubého čreva a konečníka majú vplyv faktory životného štýlu ako obezita, fyzická neaktivita, pitie alkoholu, fajčenie, ale aj konzumácia červeného mäsa a údenín. V uvedenom súbore mal počas života zvýšenú hmotnosť (preobezitu) najvyšší podiel pacientov, podobne to bolo pri hodnotení ich hmotnosti pred diagnózou rakoviny a v prípade ich aktuálneho BMI (index telesnej hmotnosti) mala normálnu hmotnosť len tretina z nich.
Čítajte aj Žltá karta pre vašu pečeň. Vystaví vám ju vírusLen takmer tretina pacientov v minulosti podstúpila skríningové vyšetrenie na rakovinu hrubého čreva a konečníka a 5,6 percenta o tomto vyšetrení nikdy nebolo informovaných! Vyšetrenie vo forme testu na okultné krvácanie do stolice pritom preukázateľne znižuje úmrtnosť na tento druh rakoviny. Z príznakov malo najviac pacientov krvácanie z konečníka (vyše 50 % z nich), nasledovalo časté nutkanie na stolicu, zvýšená plynatosť a prítomnosť kolikovitých bolestí. Najmenej sa vyskytovalo nechutenstvo.
"Muži sú všeobecne oveľa častejšie viac rizikoví na vznik karcinómu hrubého čreva a konečníka, pričom v našom súbore mali na rozdiel od žien zvýšenú obľubu konzumácie červeného mäsa a údených mäsových výrobkov,“ píšu autorky. Mimochodom, riziko vzniku tohto onkoochorenia znižuje aj pravidelná spotreba rýb.