Optometristka poradí aj ukáže, ako vybrať dieťaťu vhodné okuliare

Pre zdravý vývoj zraku by mali deti čo najviac času tráviť vonku, kde hľadia do diaľky. Samozrejme, ideálne je, ak je to niekde v prírode, v parku, kde sa dve-tri hodiny denne hrajú, odporúča skúsená optometristka z optiky FOKUS v bratislavskom obchodnom centre VIVO Tatjana Hošková.

03.12.2021 00:00
fokus, PR, nepouzivat

Všetky deti sú od narodenia ďalekozraké. Ich oči ešte nie sú dostatočne vyvinuté. Takáto ďalekozrakosť sa však časom prirodzene upraví. Videnie je však naučená funkcia. Oči nielen rastú, ale aj sa učia navzájom spolupracovať. Niekedy môže pri vývoji dôjsť k chybám, na základe ktorých vznikajú rôzne zrakové komplikácie.

,,Rodičia by si mali všímať deti najmä v období, keď už vedia chodiť – či nenarážajú do nábytku, či vedia chytiť napríklad balón, či neodmietajú kresliť a prezerať si rozprávkové knižky,“ vysvetľuje Tatjana Hošková. ,,Podozrivé by malo byť aj to, ak si žmolia očká, často žmurkajú, prižmurujú oči, alebo slzia. Alebo ak dieťa pri kreslení leží sklonené s jedným okom nad papierom. V takom prípade odporúčame čo najskôr navštíviť špecialistu.“

Detské oči musí vidieť oftalmológ

Detské oči by mal určite vyšetriť detský očný lekár, a to v prvom roku, treťom roku a v období nástupu do školy. V prípade malých detí sa dá očná chyba odhaliť ťažšie, pretože dieťa si nesťažuje, že nevidí, považuje to za normálne. Nevie, ako by mohlo a malo vidieť. ,,Pri kontrole očí u detí je potrebné oči najskôr rozkvapkať, a to môže urobiť len očný lekár,“ vysvetľuje odborníčka z očnej optiky FOKUS. ,,Oftalmológ skontroluje celkový stav oka a dokáže zistiť ďalšie potenciálne zdravotné problémy, ktoré by oko mohlo mať.“

Rodičia do očnej optiky prichádzajú s receptom na dioptrie od očného lekára. ,,Rozhodne by mali prísť vždy s dieťaťom, ktorému je potrebné vybrať vhodný okuliarový rám,„ zdôrazňuje optometristka. "Je potrebné vyskúšať viac modelov. Či už ide o kovový, alebo plastový, musí mu dobre a stabilne sedieť na tvári, nesmie sa kĺzať. Stranice okuliarov musia mať potrebnú dĺžku. Ak sú pridlhé, je možné ich skrátiť použitím špeciálnych mäkkých nadstavcov z umelej hmoty. Anatomicky sú tvarované tak, aby dokonale fixovali okuliare na tvári dieťaťa. Dlhé stranice je teda možné skrátiť, ale krátke predĺžiť nedokážeme.“

fokus, PR, nepouzivat

Rám, ktorý vydrží pád aj prisadnutie

V optikách FOKUS majú deti skutočne veľký výber kvalitných okuliarových rámov. Športové okuliare sú napríklad vyrobené zo špeciálneho, veľmi pružného materiálu. Ich stranice je možné ohýbať do rôznych strán, rám je ľahký a ohybný. Ak dôjde ku kolízii a okuliare spadnú na zem, alebo si na ne niekto sadne, v najhoršom prípade vypadnú sklá, ktoré je možné v ktorejkoľvek optike nasadiť naspäť. Nehovoriac o vysokej bezpečnosti pre samotné deti.

Existujú aj okuliare so slnečným magnetickým klipom, ktorý je možné na dioptrické okuliare jednoducho priložiť a získať tak slnečné dioptrické okuliare. Najbezpečnejším nerozbitným materiálom na výrobu skiel je polykarbonát, ktorý je možné ďalej zušľachťovať úpravami proti poškriabaniu alebo úpravami filtrujúcimi nebezpečné žiarenia. Výhodou je, že ak je rám okuliarov v poriadku, sklíčka sa dajú vymeniť aj niekoľkokrát.

Niektoré rámy určené najmä maličkým deťom, majú aj špeciálne gumičky či šnúrky, ktoré zabránia pádu okuliarov z hlavy. Malé deti si totiž niekedy môžu okuliare aj strhnúť, alebo im môžu pri hre ľahko spadnúť.
Video
Pozrite si videonávod, ako správne vybrať dieťaťu okuliarový rám.

Detská tvár rastie pomalšie

,,Všetky povrchové úpravy, ktoré majú na okuliaroch dospelí, môžu mať aj deti,“ zdôrazňuje Tatjana Hošková. ,,Povrchové úpravy odpudzujúce prach a špinu, vytvrdenie skiel proti poškriabaniu, rôzne filtre. Všetky deti by mali mať na okuliare pevné puzdro a špeciálnu handričku na čistenie skiel. Rodičom odporúčame sklá okuliarov často oplachovať pod vodou, je to ochrana pred poškriabaním.“ Existujú aj rôzne čistiace spreje obsahujúce tenzidy, ktoré sklá okuliarov oplachujú i odmasťujú. Špeciálne spreje sú zas určené proti zahmlievaniu, nie sú však vhodné na čistenie, pretože emulzia musí vytvoriť na povrchu vrstvičku, ktorá zabráni roseniu. Ak takéto sklá vyčistíme handričkou, alebo opláchneme pod vodou, treba prípravok proti zahmlievaniu naniesť opakovane.

,,Hlava a tvár detí nerastie tak rýchlo ako telo,“ pokračuje optometristka Tatjana Hošková z optiky FOKUS. ,,Preto možno rátať s tým, že kúpené okuliare vydržia rok, dva, niekedy aj tri roky. Treba si však všímať, či je očnica dostatočne veľká na to, aby videnie malo priestor, a či sú stranice rámu okuliarov nad ušami dostatočne dlhé. Ak je rám primalý, okuliare sa začnú šmýkať z nosa a deti hľadia ponad sklá. Nosiť takéto malé okuliare stráca význam.“

Zásady kúpy a starostlivosti o detské okuliare:

  • Okuliare, resp. rám okuliarov vždy vyberajte spoločne s dieťaťom, musí si ich skúšať a stotožniť sa s nimi.
  • Poraďte sa so skúseným optometristom, aký rám by bol najvhodnejší aj podľa záujmov dieťaťa: Je dieťa živšie? Športuje? Preferuje isté farby a chce sa v okuliaroch páčiť?
  • Existujú aj špeciálne magnetické klipy, s pomocou ktorých možno k bežným dioptrickým okuliarom ľahko pripevniť "sklá slnečných okuliarov“.
  • K dispozícii sú nerozbitné sklá, rôzne povrchové úpravy proti poškriabaniu, filtre, jednoducho všetko, čo optika ponúka aj dospelým.
  • Každé okuliare by mali mať svoje puzdro a handričku na čistenie skiel. Najlepšou ochranou proti poškriabaniu je pravidelné umývanie skiel pod tečúcou vodou.
  • V čase nosenia rúšok sa okuliare zahmlievajú. Riešením je rúško s drôtikom vytvarovaným na nose a okuliare položené až na ňom. Špeciálny sprej proti zahmlievaniu vytvorí vrstvičku proti roseniu, treba ju však nechať na sklách uschnúť a vždy po utretí okuliarov handričkou sprej naniesť opakovane.
  • Ak to umožní ich stav, staré okuliare nevyhadzujte! V prípade poškodenia, tých ktoré dieťa práve nosí, môžu poslúžiť ako dočasné riešenie.
chyba