Kúpele u susedov: Slatina a rašelina. Budete si "bahniť"!

Dnes vám u našich českých susedov predstavíme štvoro kúpeľov, ktoré sa nachádzajú vo dvoch krajoch. V Jihočeskom kraji sú Bechyně, Třeboň a Vráž. V Středočeskom možno nájsť kúpele Poděbrady. Už ste o nich počuli? Česká republika má množstvo balneologických skvostov, o ktorých možno ani netušíte!

12.12.2021 06:00
DZ-podebrady, Foto:
Kúpeľníctvo v Stredočeskom kraji má tradíciu od 19. storočia.
debata

Bechyně najmä na pohybové ústrojenstvo

Ísť do juhočeských kúpeľov znamená „bahniť si“. Hlavnou súčasťou tunajšej kúpeľnej liečby sú totiž rašelinové a slatinné kúpele, rašelinové zábaly a ďalšie procedúry, ktoré využívajú bohaté ložiská slatiny. Kúpele Bechyně sú jedny z najstarších slatinných kúpeľov v Čechách, ktoré sú známe predovšetkým svojimi úspechmi v liečbe porúch pohybového ústrojenstva.

Kúpeľné pobyty v „lázních Bechyně“ pomáhajú predovšetkým pri liečbe zápalového ochorenia artritídy a diagnóze z opotrebovania kĺbov artrózy. Ďalej pomáhajú pri Bechterevovej chorobe, bolestivých syndrómoch šliach a svalov, metabolických ochoreniach s postihnutím kĺbov, osteoporóze, nervových ochoreniach atď. Pri kúpeľoch sa používa slatina dovážaná z vlastného zdroja na neďalekých Komárovských blatách.

Pri kúpeľoch sa používa slatina dovážaná z... Foto: Lázně Bechyně
DZ-Lazne Bechyne, Pri kúpeľoch sa používa slatina dovážaná z vlastného zdroja.

Okrem slatinných zábalov a kúpeľov sú pre tieto kúpele typické ponúkané liečebné metódy ako prísadové, perličkové a vírivé kúpele, elektroliečba, magnetoterapia, kryoterapia, laser, plynové injekcie, ultrazvuk, akupunktúra, rôzne druhy masáží vrátane podvodnej, fyzioterapia, individuálny aj skupinový telocvik, ručná a prístrojová lymfodrenáž, štandardné plávanie v bazéne a podobne. Na relaxáciu a pobyty typu wellness si možno okrem uvedených liečebných procedúr objednať „špecialitky“ ako čokoládové, medové či aromaterapeutické masáže, masáž lávovými kameňmi, tropický či čokoládový zábal a skvele znie aj píling pomocou kryštálikov cukrovej trstiny či zmesou kokosového mlieka a tropických orieškov.

V centre kúpeľného areálu sa nachádza novovybudovaný štvorhviezdičkový kúpeľný hotel Oľga, v ktorom sa nachádza prijímacia kancelária, recepcia, denný bar, ordinácie lekárov, bazén s vírivkou a so saunami, priestory na poskytovanie liečebných procedúr a logicky aj moderné ubytovanie pre najnáročnejšiu klientelu.

V okolitých lesoch a v údolí rieky Lužnice sa nachádzajú dobre značené romantické chodníčky ponúkajúce možnosti prechádzok a cykloturistických aktivít.

Třeboň a jej slatina z tunajších blát

Třeboňské slatinné kúpele majú viac ako 130-ročnú tradíciu, ktorá sa zakladá na využití prírodného liečivého zdroja – slatiny. Vlastnosti slatiny získavanej z třeboňských blát v blízkom okolí sa veľmi účinne prejavujú pri liečbe ochorení pohybového aparátu.

Hlavnou liečebnou metódu je teda slatina. Ide o druh humolitu, ktorý má jedinečné liečebné účinky. V oblasti Třeboňskej panvy, v komplexe rozsiahlych blát, sa nachádzajú obrovské zdroje tohto blahodarne pôsobiaceho humolitu. Tento druh má prevažne organický pôvod v rastlinách typu ostrica, pálka či trstina, z anorganických obsahuje najmä železo a síru. Vznikol postupným rozkladom. Ako liečebný prostriedok sa slatina používa po úprave, ktorá spočíva v rozomletí, nariedení a ohriatí. Slatina v podobe kašovitej zmesi vyniká vysokou akumulačnou schopnosťou, vďaka čomu dochádza v priebehu kúpeľa či zábalu k postupnému a rovnomernému prehrievaniu organizmu. Okrem tepelného účinku sa uplatňuje jej blahodarné pôsobenie na kožu, ktoré spočíva v jej hydratácii a pozitívnom vplyve na celkovú obranyschopnosť.

Liečba slatinou je vo všeobecnosti veľmi dobre... Foto: archív JCCR
DZ-Trebon Bertiny, kupele, Liečba slatinou je vo všeobecnosti veľmi dobre znášaná.

Liečba slatinou je vo všeobecnosti veľmi dobre znášaná. Na dosiahnutie dostatočného efektu sa odporúča absolvovať sériu 6–9 slatinných procedúr. Časujú sa obdeň, maximálne však trikrát do týždňa. Aplikácia slatiny je vhodná predovšetkým pre kúpeľných hostí s pohybovými problémami, pričom slatina pôsobí na zníženie bolesti, zlepšuje prekrvenie tkanív a urýchľuje regeneráciu. V Třeboni je možné vyžiť služieb dvoch kúpeľných domov. Sú to historické Bertine kúpele v blízkosti mestskej pamiatkovej rezervácie a moderný komplex Kúpele Aurora na brehu rybníka. Kúpeľný komplex Aurora sa nachádza na západnom okraji Třebone v pokojnom prostredí rozsiahleho parku. Nájdete tu sklenený výťah s najvyššou panoramatickou vyhliadkou v Třeboni. Súčasťou je aj akvapark Wellnesscentrum Aqua viva so slanou vodou a s množstvom vodných atrakcií (tobogan, divoká rieka, chrliče, hydromasážne hlavice a podobne). Areál ponúka aj ubytovanie v apartmánoch De Luxe (trojizbové apartmány s dvoma spálňami a veľkou obývačkou). K dispozícii je aj parná kabína, sauna s vonkajším ochladzovacím bazénom, vibrosauna, kde sa dá nastaviť teplota aj vibrácie s príjemnou hudbou. Relaxačná vaňa v tvare mušle s veľmi slanou hustou tekutinou (koncentrácia solí Mŕtveho mora) spôsobuje nadnášanie napodobňujúce stav beztiaže. Súčasťou komplexu je aj plavecký bazén s mierne slanou vodou, ktorá na rozdiel od sladkovodnej chlórovej technológie nespôsobuje podráždenie pokožky a slizníc.

Kúpele ponúkajú najrôznejšie relaxačné pobyty. Foto: archív JCCR
DZ-Trebon Bertiny, kupili, Kúpele ponúkajú najrôznejšie relaxačné pobyty.

Okrem klasických liečebných tieto kúpele ponúkajú najrôznejšie relaxačné pobyty, vďaka ktorým v priebehu predĺženého víkendu či voľných pracovných dní možno načerpať novú energiu. Určite si vás získa kúpeľný bylinný likér Aubertovka a brusnicová vodka Brusinka. Nazdravie!

Čo je slatina a čo rašelina?

Slatina je jeden z druhov peloidov. Ide o jemnozrnné látky, ktoré vznikli prostredníctvom prírodných biologických a geologických pochodov a po úprave sa používajú na liečebné účely.

Peloidy delíme sa dve skupiny:

  • humolity (rašeliny, slatiny, slatinné zeminy) sú bohaté na organické látky a je možné ich udržať v homogénnom kašovitom stave v spojení s vodou. Využívajú sa tak v podobe kúpeľov a zábalov.
  • bahno, v ktorom prevládajú minerálne látky, je možné využiť obyčajne len vo forme zábalov.

Ako sa odlišuje konkrétne rašelina a slatina? Rozdiel medzi oboma spočíva v druhu organických látok, z ktorých vznikli. Zatiaľ čo pri rašelinách je východiskovým materiálom rašelinník či rašelinné huby, slatiny vznikli z rastlinných zvyškov trstiny, ostrice a podobne. Rašeliny aj slatiny môžu podľa lokality obsahovať ďalšie minerálne látky, napríklad v Třeboni známa sírnato-železitá slatina viaže pyrit. Třeboňská panva je jedným z najbohatších nálezísk rašeliny a slatiny na území Českej republiky.

Vráž vás dostane „do ráže“!

Neďaleko mesta Písek, v romantickom prostredí zalesnenej krajiny v údolí Otavy, nájdete kúpeľný komplex Vráž. Základom pre poskytovanie kúpeľnej starostlivosti sa stala budova zámku postaveného v roku 1875 v novogotickom slohu českým šľachtickým rodom Lobkowiczovcov. Až do roku 1926 tu mali svoju letnú rezidenciu. Okrem zámku sú tu ešte dve ďalšie kúpeľné budovy: Jubilejní a Léčebný pavilon. Navzájom sú bezbariérovo prepojené preskleným, zastrešeným a vykurovaným koridorom.

Ako prírodný liečivý zdroj sa tu využíva peloid z PLZ Jezero. Ložisko peloidu sa nachádza neďaleko kúpeľného miesta a ide o rašelinu, ktorá je z balneotechno­logického hľadiska vhodná na prípravu kvalitných zábalových zmesí.

V kúpeľoch Vráž sa lieči pohybové a nervové... Foto: www.piseckem.cz
DZ-Vraz, kupele, V kúpeľoch Vráž sa lieči pohybové a nervové ústrojenstvo.

V kúpeľoch Vráž sa lieči pohybové a nervové ústrojenstvo a poskytujú sa rehabilitácie. Je možné absolvovať tu liečebný pobyt, ale aj relaxačný wellness pobyt počas týždňa či predĺžených víkendov. Možnosti športového a kultúrneho vyžitia sú bohaté, okolitá príroda s hlbokými lesmi je jedinečná. Rozsiahla zámocká záhrada slúži na okrasu, prechádzky i liečebné procedúry.

Vybrať si možno z množstva kúpeľných procedúr, ako sú rôzne druhy masáží, zábaly, kúpele, termoterapiu v parnom kúpeli alebo napríklad kryoterapiu. Súčasťou kúpeľného komplexu sú aj konferenčné priestory, kaviareň, reštaurácia s vonkajšou terasou, fitnes, telocvičňa, sauna, kaderníctvo a podobne.

Zámok a liečebné i ubytovacie pavilóny sú obklopené zeleňou, ktorej dominuje anglický park a les. Vďaka svojej polohe a príjemnej klíme sú kúpele vhodným miestom na výlety do okolia po mnohých značených turistických a cyklistických cestách. Najvyhľadávanejšími pamiatkami v okolí sú zámok Orlík a gotický hrad Zvíkov. Príďte si oddýchnuť aj vy!

kupele, dobre zdravie, Čítajte viac Lieči sírnatá i slaná voda, ale aj vínko

Kúpele Poděbrady – storočnicu najnavštevovanejšia destinácia

Kúpeľníctvo v Stredočeskom kraji má tradíciu od 19. storočia, ale ako v prípade väčšiny českých kúpeľov, liečivé účinky prameňov tu boli známe omnoho skôr. Železité, uhličité a sírnato-železité pramene tu robia zázraky už od stredoveku. Spoznajte „na vlastné telo“ účinky slatinných a parafínových zábalov, bylinných a morských kúpeľov, ale aj vodoliečbu, elektroliečbu či rehabilitačné cvičenia.

Kúpele Poděbrady sú už viac ako storočnicu jedna z najnavštevo­vanejších českých destinácií s mnohými možnosťami. Príjemné prostredie, pokojná atmosféra kolonády obklopenej parkovou zeleňou, breh rieky Labe, štýlové kaviarničky a prestížne kultúrne i športové udalosti sú základom obľúbenosti tohto kúpeľného mesta.

Železité, uhličité a sírnato-železité pramene... Foto: SHUTTERSTOCK, archív Pruh Polabí
DZ-podebrady, Železité, uhličité a sírnato-železité pramene tu robia zázraky už od stredoveku.

Poděbrady sa špecializujú na liečbu kardiovaskulárnych chorôb, porúch látkovej premeny (cukrovky) či ochorení pohybového aparátu. Okrem liečebných pobytov ponúkajú svojim hosťom rad preventívnych, relaxačných či wellness programov. Medzi obľúbené pobyty patrí najmä medzi ženami „Program pre regeneráciu a zoštíhlenie“, roky je vyhľadávaným úspešný „Dámsky víkend“ či „Týždeň pre ženy“, ktorý je doslova naplnený starostlivosťou o telo a dušu. Masáže, kúpele, kozmetika, relaxácia so psychologičkou, manikúra či pedikúra sú súčasťou príjemného programu. Ale aj pre chlapov je pripravený program – „Relax pre mužov“.

Klienti môžu využívať služby trojhviezdičkových hotelov kategórie Spa Comfort či zrekonštruovaného štvorhviezdičkového hotela Spa Hotel Zámeček kategórie Spa Exklusive. Všetky hotely sa nachádzajú v pokojnej časti mesta. Kúpeľná prevádzka sa nachádza priamo v hoteli alebo v jeho bezprostrednej blízkosti. Kúpele Poděbrady predstavujú súčasné trendy v oblasti trávenia voľného času a relaxačných aktivít.

Viac tipov na kúpele v Českej republike nájdete na www.kudyznudy.cz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #Poděbrady #Slatina #rašelina #Bechyně #Třeboň #Vráž