Poškodený kĺb opravíme bunkami z tuku

Chirurg Milan Hric z Nemocnice Malacky už niekoľko rokov vpicháva pacientom do poškodených kĺbov tzv. mezenchymálne kmeňové bunky. Dajú sa pomerne jednoducho získať z vlastného tuku. Túto terapiu už uňho absolvovalo asi 900 pacientov. Efekt liečby v zmysle zlepšenia hybnosti kĺbu a ústupe bolesti je často citeľný už po dvoch týždňoch.

21.12.2021 06:00
kĺb, dobré zdravie, Foto:
Existujú štyri štádiá poškodenia chrupavky.
debata (5)

Liečite poškodené kĺbové chrupavky pomocou kmeňových buniek. Čo sú to tie mezenchymálne kmeňové bunky?

Kmeňové bunky sú súčasťou vlastného organizmu, najviac ich máme v tuku a kostnej dreni. Napríklad v 1 ml tukového tkaniva sa nachádza 100– až 500-tisíc kmeňových buniek. Majú liečebné, regeneračné a hojivé schopnosti, preto sa používajú pri liečbe mnohých druhov ochorení. Kmeňových buniek je veľa druhov a získanie niektorých nie je jednoduché. Pre aplikáciu do poškodených kĺbov sú však najvhodnejšie tzv. mezenchymálne kmeňové bunky. Dajú sa pomerne jednoducho získať odtiaľ, kde ich až tak nepotrebujeme – z tuku v oblasti nášho brucha.

Takže je to akoby liposukcia a oprava boľavého kĺbu v jednom?

(Úsmev.) Deci odsatého tuku nikomu až tak veľmi nepomôže, aj keď je pravda, že odber tuku z oblasti brucha je trochu podobný ako liposukcia. Vykonávame ho bezbolestne v operačnej sále v sterilných podmienkach za pomoci lokálnej anestézie. Pacient teda nie je v narkóze, navyše odsávanie je v porovnaní s liposukciou omnoho jemnejšie, pretože potrebujeme, aby bunky prežili nepoškodené. Celý tento úkon trvá 20 až 30 minút a obyčajne z podkožia odoberieme cez 3 mm vpich aspoň 75 ml tuku na jeden kĺb. Kmeňové bunky sa v laboratóriu nemnožia, pracuje sa len s tými, ktoré získame. Ich koncentrácia v tukovom tkanive je individuálna.

Video
Fyzioterapeutka Mgr. Jana Melichárová zo Spine clinic v Bratislave vám v tomto videu ukáže štyri série rehabilitačných cvikov, ktoré je potrebné cvičiť po artroskopickej operácii kolena.

Môže sa stať, že niekto má týchto kmeňových buniek nedostatok?

Výhodu odberu majú logicky obéznejší ľudia. Nie vždy však automaticky platí, že obéznejší človek má v jednom deci tuku vyššiu koncentráciu buniek ako štíhlejší a podobné je to aj pri veku. Uvediem príklad z praxe: 26-ročný športovec mal počet kmeňových buniek 1,7 milióna, 67-ročná pacientka mala 4,3 milióna buniek. A 54-ročný obézny pacient mal v odobratom tuku 1,9 milióna kmeňových buniek. Ak sa nám podarí odobrať vysokú koncentráciu kmeňových buniek, vieme odber rozdeliť na dve dávky a vpichnúť do dvoch problematických kĺbov, prípadne do jedného v časovom odstupe. Vo všeobecnosti majú menej kmeňových buniek napríklad diabetici, v takýchto prípadoch sa to dá riešiť darcovskými kmeňovými bunkami z tkanivovej banky.

DZ-kmenove bunky, dobré zdravie, Čítajte viac Deci tuku z brucha môže opraviť boľavý kĺb

Pri akých poškodeniach chrupavky pomáha aplikácia kmeňových buniek do kĺbu?

Existujú štyri štádiá poškodenia chrupavky a ideálne je mezenchymálne bunky aplikovať v prvom až treťom štádiu. Ak už totiž v kĺbe nemáme chrupavku, kmeňové bunky vlastne nemajú čo regenerovať. Vhodné na zákrok sú aj poúrazové stavy. Pacienti v mladom veku, v dobrej kondícii, kde postihnutie kĺbu po úraze nie je plošné, majú šancu vysokej regenerácie. Chrupavka v okolí zranenia je obyčajne zdravá a kmeňové bunky sa tak vedia dobre naprogramovať.

Ako to u vás prebieha? Čo potrebujete na to, aby ste sa u pacienta rozhodli pre tento zákrok?

Vyšetrenie sa začína anamnézou, čiže rozhovorom s pacientom. Takisto musím vidieť MRI postihnutého kĺbu, ktoré najlepšie ukáže, v akom stave je chrupavka. Pacient si snímku kĺbu buď prinesie, alebo ho na MRI objednáme u nás v nemocnici. Najčastejšie riešime kolená a bedrá, potom členky, ramená, lakte, kĺby na palci ruky. Celý zákrok od odberu tuku cez vyextrahovanie kmeňových buniek z tukového tkaniva v laboratóriu až po vpich do kĺbu sa uskutoční v priebehu jedného dňa. Najdlhšie trvá po odbere tuku čakanie na spracovanie buniek v laboratóriu – tri až štyri hodiny. Vpich je jednoduchý, je to niečo ako injekcia kyseliny hyalurónovej do kĺbu, akú už mnohí ortopedickí pacienti poznajú. Napríklad do bedra sa kmeňové bunky aplikujú pod kontrolou rtg, do kolena to nie je potrebné.

Ako dlho pretrváva efekt takéhoto zákroku?

Približne dva roky po aplikácii. Máme pacientov, ktorí sa po dvoch rokoch vrátili, dovtedy boli spokojní, bez výraznejších obmedzení. Potom však zasa začali cítiť pobolievanie v kĺbe. Viacerým mladým športovcom však stačilo podať kmeňové bunky iba raz. Všetko závisí aj od štádia poškodenia chrupavky. Nedávno som komunikoval so slečnou, ktorá bola na takejto aplikácii a už chce priviesť aj obidvoch rodičov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kmeňové bunky #poškodený kĺb #bolesti kĺbov #tukové bunky #tukové tkanivo