Muži, "dajte to“ a choďte k urologóvi

Na Slovensku trpí rakovinou prostaty takmer 9 000 Slovákov, pričom ročne pribúda viac ako 2 000 nových pacientov. Prevencia, vrátane včasnej diagnostiky tohto ochorenia, je podľa odborníkov kľúčová.

08.01.2022 06:00
doktor, prostata, močový mechúr Foto:
Dnes už vďaka novým možnostiam liečby majú pacienti s karcinómom prostaty vysokú šancu na úplné vyliečenie. Bez včasnej diagnostiky to však nepôjde.
debata

Slovenská urologická spoločnosť preto dlhodobo upozorňuje, že slovenskí muži prevenciu podceňujú a preventívne urologické prehliadky zanedbávajú. „Rakovina prostaty patrí medzi najčastejšie zhubné ochorenia u mužov po päťdesiatke. Na preventívnu urologickú prehliadku, ktorá môže pomôcť včas odhaliť ochorenie, však chodí na Slovensku len malé percento mužov v rizikovom veku,“ opisuje situáciu docent Ivan Minčík, prezident Slovenskej urologickej spoločnosti. Vďaka včasnej diagnostike a novým možnostiam liečby pritom podľa odborníkov existuje vysoká šanca na úplné vyliečenie.

V porovnaní s okolitými krajinami v prevencii zaostávame. Preventívne prehliadky pomáhajú odhaliť ochorenie včas a môžu tak zachrániť život.

Napriek snahe odborníkov však čísla v prevencii na Slovensku stále nie sú dobré. Pomôcť ale môžu ženy. „Prax nám ukazuje, že za absolvovaním preventívnej urologickej prehliadky stojí vo väčšine prípadov žena, ktorá sa stará o zdravie celej rodiny,“ vraví docent Minčík. Ženy podľa neho často otvárajú rozhovor o tejto chúlostivej téme s mužmi, na ktorých im záleží, a niekedy ich dokonca aj objednajú na preventívnu prehliadku.

pacient, doktor, rúška Čítajte viac Psychologička: Ako sa porozprávať s mužom o návšteve urológa

Slovenská urologická spoločnosť už dlhodobo upozorňuje, že karcinóm prostaty je výrazným medicínskym problémom, ku ktorému je potrebné vytvoriť správnu stratégiu na skorú diagnostiku, ako aj možnosti liečby vo všetkých štádiách. Zároveň upozorňujú, že vo včasných štádiách nemusí spôsobovať žiadne problémy a pacient nemusí pociťovať akékoľvek príznaky. Každý muž v rizikovom veku by preto podľa predsedu Slovenskej urologickej spoločnosti mal vyhľadať urológa. „Dnes už vďaka novým možnostiam liečby majú pacienti s karcinómom prostaty vysokú šancu na úplné vyliečenie. Bez včasnej diagnostiky to však nepôjde. Príznaky ochorenia sa totiž často objavia až vtedy, keď je ochorenie v pokročilom štádiu. Preventívne lekárske prehliadky by preto mali byť v rizikovom veku samozrejmosťou pre každého muža,“ dodal docent Ivan Minčík.

Odborníci ale upozorňujú aj na ďalší urologický problém, ktorý je tabuizovaný ešte viac ako problémy s prostatou. Je ním inkontinencia, teda samovoľný únik moču. „Inkontinencia postihuje najmä ženy, neobchádza však ani mužov,“ vysvetľuje profesor Ján Švihra z Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine. Podľa odhadov trpí týmto ochorením na Slovensku až pol milióna pacientov a trend bude vinou starnúcej populácie stúpať. Malá časť pacientov však s týmto problémom navštívi lekára.

K rizikovým faktorom vzniku inkontinencie patrí napríklad aj obezita, fajčenie, ale aj nevhodná životospráva. „Preto, že je táto téma veľké tabu, mnoho ľudí nevie, že inkontinencii je možné účinne predchádzať. Medzi základné pravidlá prevencie inkontinencie patrí najmä pravidelný pitný režim, obmedzenie kávy a alkoholu, odbúravanie nadmerného stresu, pravidelné vyprázdňovanie a v prípade samotného ochorenia je kľúčové aj včasné vyhľadanie lekára,“ dodal profesor Švihra.

doktor, pacient, urológ, úsmev, dobré správy Čítajte viac Prečo ísť k urológovi a čo vás tam čaká

Mýty, ktorým možno veríš

Som ešte mladý, rakovinu nemám.
Možno si teraz hovoríš, že do štyridsiatky máš ešte ďaleko. Áno, s vekom rastie riziko, no rakovina prostaty sa môže objaviť aj u mladých mužov.

Rakovina prostaty nie je rozšírená, bola by poriadna náhoda, keby som ju mal.
Štatistiky dokazujú, že je to zaručene mýtus. Rakovina prostaty patrí medzi najrozšírenejšie onkologické ochorenia u mužov.

Ak sa vyliečim z rakoviny prostaty, budem impotentný.
Mýtus. Je síce pravda, že rakovina prostaty môže spôsobiť problémy s erekciou, komplikácie sú však zväčša len dočasné.

Ak mám zväčšenú prostatu, mám aj rakovinu.
Nie je to pravda. Niekedy sa však stane, že prídu naraz. Rakovina a zväčšenie prostaty majú podobné príznaky. Nehádaj. Nechaj to na odborníka.

Zdroj: dalsom.sk

mohlo by vás zaujímať…

  • Zatiaľ čo u novorodencov váži prostata niekoľko gramov, v puberte sa postupne začína zväčšovať. Jej rast končí okolo dvadsiateho roku života, keď sa jej váha ustáli na hmotnosti okolo dvadsiatich gramov. K ďalšiemu, ale už nežiaducemu zväčšovaniu potom dochádza po dovŕšení päťdesiateho roku života.
  • Len výnimočne sa problémy s prostatou objavujú pred tridsiatym rokom života. Tridsiatnikov a štyridsiatnikov však často postihuje tzv. prostatitída, zápal prostaty. Ten býva vyvolaný bakteriálnou infekciou a môže byť aj sexuálne prenosný. Častejšie sa vyskytuje u mužov, ktorí prekonali zápal močového mechúra alebo močových ciest.
  • Muži starší ako päťdesiat rokov mávajú problém so zväčšením prostaty, ktoré môže sťažovať aj močenie, pretože dochádza k zvieraniu močovej trubice.
  • Mužov v seniorskom veku často postihuje rakovina prostaty, ktorej príznaky sú v podstate totožné ako u zväčšenej prostaty. Prognóza závisí od štádia, v ktorom je rakovina odhalená.

Ako spoznať, že vaša prostata nie je v poriadku

  • častá potreba močenia
  • slabý prúd moču
  • problematické močenie (najmä ráno)
  • potreba pri močení tlačiť
  • nedokonalé vyprázdnenie močového mechúra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prostaty #urológ #prostata #urologická prehliadka