"Cvrknutie" by nemalo byť tabu

Odborníci uvažujú o spôsobe, ako môžu všeobecní lekári zlepšiť prevenciu inkontinencie u svojich pacientov. Ako odtabuizovať túto tému?

12.01.2022 06:00
doktor, pacient, urológ, prostata, inkontinencia Foto:
Téma včasného úniku moču je tabuizovaná, pacienti majú ostych hovoriť o tomto zdravotnom probléme so svojím lekárom.
debata

Skríning na včasné odhalenie inkontinencie moču v ambulanciách všeobecných lekárov, zjednodušenie systému vzdelávania lekárov a zvýšenie povedomia o ochorení či odtabuizovanie problematiky inkontinencie moču – to sú tri priority, na ktorých sa zhodli odborníci a zástupcovia pacientov. Zároveň konštatovali, že je dôležité upozorňovať na problematiku úniku moču a dať do popredia aj najnovšie trendy v diagnostike a liečbe tohto ochorenia, ktoré patrí medzi desať najčastejších v celosvetovom meradle.

Zavedenie skríningového programu na úrovni všeobecných lekárov prostredníctvom jednoduchého dotazníka by umožnilo odhaliť ochorenie v skorších štádiách, čo môže mať významný vplyv na ďalší život a kvalitu života pacientov s touto diagnózou.

jedlo, stravovanie, zdravie, životospráva, Čítajte viac Desatoro pravidiel prevencie inkontinencie

„Neustále sa stretávame s tým, že téma včasného úniku moču je tabuizovaná, pacienti majú ostych hovoriť o tomto zdravotnom probléme so svojím lekárom. Inkontinencia im pritom významne narúša kvalitu života. Aj preto je dôležité odtabuizovať túto tému, hovoriť o nej na verejnosti podobne ako o ktoromkoľvek inom zdravotnom probléme,“ hovorí Marica Laščeková, predsedníčka pacientskej organizácie InkoFórum.

Súčasťou odtabuizovania témy by mal byť aj povinný skríning na včasné odhalenie úniku moču, ktorý by realizovali všeobecní lekári v rámci preventívnych prehliadok. "Ide skutočne o pomerne jednoduchý dotazník, ktorý je štandardizovaný aj Európskou urologickou spoločnosťou. Prostredníctvom niekoľkých otázok vie všeobecný lekár zistiť, či ide o rizikového pacienta, ktorý má problém s inkontinenciou moču. Následne môže tento problém riešiť v rámci svojej ambulantnej praxe, alebo ak ide o závažnejší problém, môže pacienta odoslať k špecialistovi. Čím skôr sa tento zdravotný problém odhalí, tým rýchlejšie sa môže začať liečba,“ konštatoval profesor Ján Švihra, urológ a prodekan Jesseniovej LF UK v Martine.

doktor, prostata, močový mechúr Čítajte viac Muži, "dajte to“ a choďte k urologóvi

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inkontinencia moču #tabu