Spoznajte svoj krvný tlak! S kvalitným tlakomerom Veroval

Odhaduje sa, že na Slovensku máme približne dva milióny hypertonikov. Každý piaty pacient, ktorý v máji 2021 prišiel k svojmu všeobecnému lekárovi na vyšetrenie a zmerali mu tam tlak krvi, vôbec netušil, že ho má vyšší. Vysoký krvný tlak sa totiž nemusí nijako prejavovať.

17.12.2021 00:00
hartman, PR, nepouzivat

Výška krvného tlaku je najdôležitejším ovplyvniteľným rizikovým faktorom srdcovo–cievneho rizika. Vysoký krvný tlak je nevybuchnutá rozbuška mozgovej mŕtvice či infarktu myokardu.

V prvom rade treba svoj krvný tlak poznať.

Tlak v milimetroch ortuťového stĺpca

Tlak krvi sa meria v jednotkách mmHg, čo sú milimetre ortuťového stĺpca. V lekárňach alebo predajniach zdravotníckych potrieb sa predávajú digitálne tlakomery, ktoré môžu byť ramenné, určené na meranie na ramene, alebo zápästné, ktoré sa umiestňujú v oblasti zápästia.

Optimálne je zaobstarať si tlakomer, ktorý je schopný namerať správne hodnoty aj v prípade, že máte poruchy srdcového rytmu. Ide o tlakomery s dvojitou metódou merania: oscilometrickou a posluchovou.

Na automatických modeloch tlakomerov sa manžeta nafúkne sama stlačením tlačidla, „inteligentné“ tlakomery nafúknu manžetu presne toľko, koľko je potrebné na presné vyhodnotenie a nevytvárajú zbytočný tlak na rameno.

Sofistikované tlakomery s posluchovou metódou merania po nafúknutí manžety pomocou automatického mechanizmu pomaly uvoľňujú tlak manžety. Citlivé senzory v manžete zachytia prvé odozvy počas postupného vypúšťania vzduchu z manžety (to je horný, systolický tlak) a takisto vymiznutie odoziev v momente dolného, diastolického tlaku. Systola je zmrštenie srdca, diastola je ochabnutie srdca.

Mnohé tlakomery vyhodnocujú aj tepovú frekvenciu, pulz. Podľa jeho frekvencie sa dá zistiť, či je pacient v danej chvíli napr. nervózny, čo môže mať vplyv na presnosť výsledkov. Počet pulzov však svedčí aj o tom, či je človek trénovaný, či športuje. Kto chce dlho žiť, mal by mať pokojový pulz okolo 50–60 pulzov za minútu.

Video
Odmerať si krvný tlak nie je ťažké, len neurobte niektoré zásadné chyby!

Na veľkosti záleží

Pri rozhodovaní je dôležité vybrať si tlakomer s veľkým, prehľadným displejom a zvážiť ďalšie možné funkcie: uloženie hodnôt do pamäte, vyhodnotenie nevhodného pohybu pri meraní, meranie srdcového pulzu, zisťovanie arytmie, možnosť USB pripojenia na počítač a podobne

Mimoriadny význam má z hľadiska presnosti vyšetrenia zvolená veľkosť manžety, najmä u ľudí, ktorí nemajú štandardnú veľkosť ramena. Niektoré tlakomery umožňujú pri kúpe výber manžety, iné majú jednu univerzálnu manžetu alebo máte k dispozícii na výber dve manžety rôznej veľkosti.

Tabuľka hodnôt krvného tlaku

Krvný tlak Horný (systolický) Spodný (diastolický)
Optimálny menej ako 120 menej ako 80
Normálny 120–129 80–84
Vysoký normálny 130–139 85–89
Ľahká hypertenzia 140–159 90–99
Stredná hypertenzia 160–179 100–109
Ťažká hypertenzia viac alebo rovná sa 180 viac alebo rovná sa 110
Izolovaná systolická hypertenzia viac alebo rovná sa 140 menej ako 90

Inovatívna technológia

Duo Sensor a Comfort Air

Tlakomer Veroval Duo Control od firmy Hartmann má v sebe zabudovanú inovatívnu technológiu, ktorá kombinuje dve metódy merania krvného tlaku: oscilometrickú a metódu počúvania odoziev (tzv. auskultačnú). Zatiaľ čo väčšina prístrojov na meranie krvného tlaku pracuje iba s oscilometrickou technológiou, technológia Duo Sensor meria aj podľa veľmi presnej metódy počúvania oziev, ktorú pri meraní krvného tlaku používajú lekári. Vyznačuje sa veľkou presnosťou a poskytuje správne hodnoty merania aj u pacientov s poruchami srdcového rytmu.

Lekári používajú stetoskop na počúvanie tzv. Korotkovových odoziev, na základe ktorých zisťujú krvný tlak. Presne do dokáže Veroval Duo Control vďaka zabudovanému mikrofónu.

Vďaka technológii Comfort Air sa automaticky určí približná hodnota systolického tlaku, a tým individuálny tlak v nafúknutej manžete potrebný na zmeranie hodnoty krvného tlaku. Technológia Comfort Air tak umožňuje pohodlné meranie krvného tlaku na ramene.

Výhody tlakomera Veroval Duo Control

  • dve metódy merania krvného tlaku pre vysokú presnosť merania ako u lekára
  • extra veľký displej s veľkými číslicami s podsvietením
  • manžeta Secure fit s úchytkou a návodom na správne priloženie priamo v symboloch na manžete
  • systém semafora pre vyhodnotenie hodnôt krvného tlaku na grafike pri displeji (červená, oranžová, zelená)
  • jednoduché ovládanie jedným tlačidlom
  • signalizácia porúch srdcového rytmu/arytmie (špeciálna ikona)
  • dve tlačidlá pre pamäte používateľov
  • symbol kontroly správneho nasadenia manžety
  • možnosť prevádzky na batérie aj v elektrickej sieti
  • možnosti pripojenia k počítaču (USB port)

Získajte teraz značkový tlakomer so zľavou 20 % s kódom „Pocuvamsrdce“ na www.hartmannhome.sk

chyba