Darček pod stromček, aký sa len tak nevidí! Umožní lepšie vidieť

Vedeli by ste si predstaviť, že by ste si zväčšovali písmená pri čítaní priehľadnou sklenenou miskou plnou vody? Alebo by ste mali šošovkové sklá uviazané okolo uší špagátmi, na konci ktorých by viseli malé závažia, aby vám šošovky nepadali? A čo takto lorňon alebo cviker?

15.12.2021 00:00
Fokus, PR, nepouzivat Foto:

Dnešné okuliare prešli historicky naozaj dlhú cestu. Prvá zmienka o zväčšovacom skle pochádza ešte z obdobia pred naším letopočtom. Bola znázornená na hieroglyfoch v Egypte. V starom Ríme údajne držal cisár Nero pred očami vyleštený smaragd, aby znížil slnečné žiarenie, zatiaľ kým sledoval boj gladiátorov. A áno, bohatí ľudia si aj v minulosti mohli dopriať okuliare vyrobené z čistého zlata! Radšej nemyslieť na to, aké museli byť ťažké. Najdrahšie súčasné okuliare na svete majú rám vyrobený zo 60 gramov 24-karátového zlata zdobený 51 diamantmi. Majú hodnotu 400-tisíc dolárov a v minulosti boli vystavené v Dubaji.

Vo vyše 70 optikách po celom Slovensku vám však ponúkame namiesto diamantového luxusu vysokú kvalitu a praktickosť. V ktorejkoľvek predajni alebo v e-shope môžete zakúpiť darčekové poukážky FOKUS pre svojich blízkych. Darujte príbuzným i priateľom možnosť výberu a poradenstvo skúsených optometristov. S darčekovou poukážkou sa aj tí najtvrdohlavejší nositelia okuliarov zo supermarketu ocitnú v profesionálnom prostredí optík. Objavia svet možností, okuliarové šošovky sú určené na všetky očné problémy, chyby a ochorenia a odolné, ľahké rámy na každú príležitosť. Počuli ste už o relaxačných okuliaroch alebo šošovkách filtrujúcich modré svetlo? Kvalitné okuliare alebo očné šošovky sú predsa vždy vhodným vianočným darčekom!

Zrak je predsa naším najpoužívanejším zmyslom. V očiach je uložených asi 70 % všetkých zmyslových receptorov, ktoré odovzdávajú informácie mozgu. Mimochodom, žiadni dvaja ľudia nevidia predmet úplne rovnako.

Niekde na počiatku boli slová a obrazy. A boli rozmazané. Rozmazané boli preto, lebo okuliare ešte neexistovali. Ten, kto bol krátkozraký, ďalekozraký, alebo trpel astigmazmom, mal jednoducho smolu.

Oko funguje ako fotoaparát. Vpredu má rohovku – priehľadnú vrstvu, ktorá zachytáva a láme lúče svetla odrazené od všetkého v našom zornom poli. Za rohovkou sa nachádza priehľadná a pružná šošovka, ktorá automaticky prispôsobuje svoj tvar tak, aby presne sústredila lúče svetla. Vnútri oka sa lúče krížia a prechádzajú do jeho zadnej časti, kde vytvárajú prevrátený obraz na sietnici.

Seneca v Ríme čítal knihy cez veľkú sklenenú misu naplnenú vodou, čo mu zväčšovalo písmo. Neskôr Senecovu sklenenú misu s vodou nahradila sklenená guľa s plochým dnom. Prvý pár dioptrických okuliarov bol vynájdený v Taliansku niekedy na prelome 13. a 14. storočia. Prvé maľby postáv s okuliarmi na nose vidíme na sérii obrazov z polovice 14. storočia od Tommasa da Modenu. Zachytáva v nich mníchov, ktorí prepisujú rukopisy kníh. Za vynálezcu prvých nositeľných dioptrických okuliarov sa považuje taliansky mních z Florencie.

V polovici 15. storočia rástol dopyt po dioptrických okuliaroch vďaka Gutenbergovmu vynálezu kníhtlače. Práve Florencia bola v tom období hlavným výrobcom okuliarov. Okuliarové rámy sa vyrábali z kože, dreva, kostí, železa, striebra i bronzu. Zlatými okuliarovými rámami sa pýšili len tí najmajetnejší.

Všetky rané verzie okuliarov mali jeden veľký problém – padali z tváre. Španielski výrobcovia okuliarov priviazali na šošovky hodvábne stuhy a uviazali ich okolo uší. Číňania na koniec stužiek uviazali malé závažia, aby ostali na uchu a nemuseli sa uväzovať okolo ucha. Až na začiatku 18. storočia londýnsky optik Edward Scarlett vytvoril predchodcu moderných straníc.

Istý čas bol v móde tzv. monokel, jedna okuliarová šošovka na šnúrke. Bol populárny medzi ľuďmi, ktorí si potrpeli na eleganciu a vznešenosť. Neskôr prišli aj ďalšie variácie okuliarov. Jedno sklíčko s rúčkou bolo pomenované lorňon a dve sklíčka, ktoré boli spojené s rukoväťou, sa nazývali lornet. Sklíčka, ktoré nemali žiadnu rukoväť a nasadzovali sa na nos ako štipec, sa označovali cviker.

Ľudia veru dlho premýšľali nad spôsobom, ako uchytiť okuliare na tvári a skúšali rôzne možnosti. Niektorí ich dokonca upevňovali na čiapku pomocou štipcov. Nakoniec prišli s myšlienkou zasunúť ich za uši.

Na začiatku 20. storočia sa dostávali do popredia okuliare, ktoré preslávili filmové hviezdy. Filmové hviezdy preslávili aj slnečné okuliare. Počas druhej svetovej vojny sa slnečné okuliare prispôsobovali potrebám pilotov, a tak vznikli populárne pilotky. Pokroky v oblasti plastov umožnili vyrábať rámy v rôznych farbách a štýloch. Pokrok v oblasti šošoviek priniesli progresívne šošovky v roku 1959. Odvtedy sa okuliare už iba zdokonaľujú. A svoj život si bez nich nevieme predstaviť.

Zaraďte sa aj vy medzi tisíce našich spokojných zákazníkov. Zastavte sa v optikách FOKUS, kde nájdete široký výber dámskych, pánskych i detských dioptrických okuliarov. Darujte tento rok svojim blízkym vianočný poukaz na okuliare a potešte ich darčekom, ktorý si môžu vybrať sami! Darčekový poukaz zakúpite vo všetkých optikách FOKUS alebo v našom e-shope z pohodlia svojho domova. Pozrite sa, máme otvorené!

chyba