Máte problémy so srdcom? Aj tak si môžete dopriať chutné jedlá

Prinášame recepty na chutné a zároveň aj zdravé jedlá, ktoré sú jednoduché na prípravu. Inšpirujte sa a spestrite si trochu jedálniček.

, 20.01.2022 06:00
cookies, koláčiky, americké piškóty Foto:
Na túto dobrotu potrebujete cukor, celozrnnú múku, vajcia, oriešky, hrozienka, margarín, kvasnice, štipku soli a vločky z otrúb.
debata

Cibuľový posúch

Čo treba: 250 g celozrnnej hrubej múky, 200 g hladkej múky, 300 g cibule, 25 g pivných kvasníc, 1 pohár vlažnej vody, 1/2 pohára bieleho vína, 2 bobkové listy, štipka hrubozrnnej soli

Ako na to: V šálke s vlažnou vodou rozpustite kvasnice. Na doske zmiešajte oba druhy múky, soľ a kvások, pridávajte biele víno. Dajte vykysnúť na teplé miesto asi na 1 hodinu. Cibuľu najemno nakrájajte a pražte 5 minút, pridajte kvapku vody a dva bobkové listy. Vykysnuté cesto vyklopte, pridajte uvarenú cibuľu s bobkovým listom. Znovu vymieste. Plech vyložte papierom na pečenie a rozostrite naň cesto. Pečte v rúre (pri 200 °C asi 15 až 20 minút).

Hrášková krémová polievka

Čo treba: 500 g čerstvého alebo mrazeného hrášku, 3 šalotky, 3 cibuľky, 1 červená cibuľa, 300 g nízkotučného mlieka, 300 g chobotničiek, 2 lyžice extra panenského olivového oleja, 2 poháre zeleninového vývaru, čierne korenie, štipka soli

Ako na to: Nakrájajte cibuľu a vložte do hrnca spolu s hráškom, pridajte vývar a asi 30 minút varte. Podľa potreby pridajte trošku vody. Nakrájajte šalotku a nechajte ju speniť v panvici, do ktorej ste dali za lyžicu zeleninového vývaru. Očistite chobotničky, umyte ich a dajte na panvicu k šalotke. 15 minút varte. Osoľte ich, odstavte z ohňa a udržujte v teple. Pomixujte hrášok a pridajte mlieko. Krém povarte a dochuťte soľou a korením. Dochuťte dvoma lyžicami extra panenského olivového oleja.

cholesterol, zdravie, Čítajte viac Dá sa poraziť cholesterol bez liekov? Tu sú rady, ako na to

Cestoviny so sardinkami na sicílsky spôsob

Čo treba: 500 g krátkych makarónov, 300 g čerstvých sardiniek, 4 sardely, 2 veľké cibule, 60 g píniových orieškov, 60 g hrozienok, viazanička divého fenikla, 1 vrecúško šafranu (kvety), 1 lyžica zeleninového vývaru, 3 lyžice extra panenského olivového oleja, čierne korenie, štipka hrubozrnnej soli

Ako na to: Umyte a vykostite polovicu sardiniek a sardel. Cibuľu najemno nakrájate a dajte ju do hrnca, do ktorého ste pridali lyžičku vývaru, aby sa spenila. Pridajte polovicu očistených sardiniek a štyri sardely. Dobre pomiešajte. Očistite fenikel a nechajte len najjemnejšie časti. Niekoľko minút ho povarte vo vriacej vode. Nechajte ho odkvapkať, posekajte ho a odložte vodu, v ktorej sa varil. Posekaný fenikel vložte do misy s rybami. Pridajte píniové oriešky, hrozienka, šafran a čierne korenie. Niekoľko minút varte: ak je omáčka príliš hustá, pridajte do nej trochu vody, v ktorej sa varil fenikel. Ochuťte omáčku dvoma lyžicami oleja. Vyčistite a vykostite zvyšnú polovicu sardiniek tak, že ich otvoríte na spôsob knihy. Dobre ich prepláchnite a vysušte. Dajte ich do panvice a z oboch strán opečte. Vo väčšom množstve osolenej vody uvarte makaróny „al dente“. Do ohňovzdornej misy poukladajte na dno vrstvu cestovín, na ňu celé sardinky a ochuťte troškou omáčky a lyžicou oleja. Navrch dajte vrstvu zo zvyšku krátkych makarónov s omáčkou a polejte lyžicou oleja. Misu prikryte alobalom a dajte zapiecť do rúry na 10 minút (pri 170 °C).

žltá, srdce, rúško, láska Čítajte viac Rady pre zdravé srdce: Žite zdravo

Pomarančový šalát

Čo treba: 5 pomarančov, 4 lyžice extra panenského olivového oleja, feferónka, soľ

Ako na to: Ošúpte pomaranče a dobre ich očistite od vonkajšej šupy i od tej vnútornej bielej. Nakrájajte ho na jemné vodorovné plátky. Ochuťte štipkou soli, extra panenským olivovým olejom a mletou feferónkou.

Americké piškóty „cookies“

Čo treba: 80 g cukru, 250 g celozrnnej múky, 2 celé vajcia, 120 g píniových orieškov, 120 g hrozienok, 120 g rastlinného margarínu, 1 balenie kvasníc, štipka soli, vločky z otrúb

Ako na to: Vyšľahajte vajce s cukrom. Pridajte múku, soľ, kvasnice, píniové oriešky, hrozienka a rozpustený rastlinný tuk. Na chladnom mieste nechajte zmes odstáť hodinu. Z cesta vytvarujte guľky vo veľkosti orecha. Obaľte ich vo vločkách. Uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte v rúre asi 15 minút (pri 185 – 200 °C). Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.

Zdroj: tvojesrdce.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravé recepty #chutne a zdravo #cookies
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy