Cibuľový posúch
Čo treba: 250 g celozrnnej hrubej múky, 200 g hladkej múky, 300 g cibule, 25 g pivných kvasníc, 1 pohár vlažnej vody, 1/2 pohára bieleho vína, 2 bobkové listy, štipka hrubozrnnej soli
Ako na to: V šálke s vlažnou vodou rozpustite kvasnice. Na doske zmiešajte oba druhy múky, soľ a kvások, pridávajte biele víno. Dajte vykysnúť na teplé miesto asi na 1 hodinu. Cibuľu najemno nakrájajte a pražte 5 minút, pridajte kvapku vody a dva bobkové listy. Vykysnuté cesto vyklopte, pridajte uvarenú cibuľu s bobkovým listom. Znovu vymieste. Plech vyložte papierom na pečenie a rozostrite naň cesto. Pečte v rúre (pri 200 °C asi 15 až 20 minút).
Hrášková krémová polievka
Čo treba: 500 g čerstvého alebo mrazeného hrášku, 3 šalotky, 3 cibuľky, 1 červená cibuľa, 300 g nízkotučného mlieka, 300 g chobotničiek, 2 lyžice extra panenského olivového oleja, 2 poháre zeleninového vývaru, čierne korenie, štipka soli
Ako na to: Nakrájajte cibuľu a vložte do hrnca spolu s hráškom, pridajte vývar a asi 30 minút varte. Podľa potreby pridajte trošku vody. Nakrájajte šalotku a nechajte ju speniť v panvici, do ktorej ste dali za lyžicu zeleninového vývaru. Očistite chobotničky, umyte ich a dajte na panvicu k šalotke. 15 minút varte. Osoľte ich, odstavte z ohňa a udržujte v teple. Pomixujte hrášok a pridajte mlieko. Krém povarte a dochuťte soľou a korením. Dochuťte dvoma lyžicami extra panenského olivového oleja.
Čítajte viac Dá sa poraziť cholesterol bez liekov? Tu sú rady, ako na toCestoviny so sardinkami na sicílsky spôsob
Čo treba: 500 g krátkych makarónov, 300 g čerstvých sardiniek, 4 sardely, 2 veľké cibule, 60 g píniových orieškov, 60 g hrozienok, viazanička divého fenikla, 1 vrecúško šafranu (kvety), 1 lyžica zeleninového vývaru, 3 lyžice extra panenského olivového oleja, čierne korenie, štipka hrubozrnnej soli
Ako na to: Umyte a vykostite polovicu sardiniek a sardel. Cibuľu najemno nakrájate a dajte ju do hrnca, do ktorého ste pridali lyžičku vývaru, aby sa spenila. Pridajte polovicu očistených sardiniek a štyri sardely. Dobre pomiešajte. Očistite fenikel a nechajte len najjemnejšie časti. Niekoľko minút ho povarte vo vriacej vode. Nechajte ho odkvapkať, posekajte ho a odložte vodu, v ktorej sa varil. Posekaný fenikel vložte do misy s rybami. Pridajte píniové oriešky, hrozienka, šafran a čierne korenie. Niekoľko minút varte: ak je omáčka príliš hustá, pridajte do nej trochu vody, v ktorej sa varil fenikel. Ochuťte omáčku dvoma lyžicami oleja. Vyčistite a vykostite zvyšnú polovicu sardiniek tak, že ich otvoríte na spôsob knihy. Dobre ich prepláchnite a vysušte. Dajte ich do panvice a z oboch strán opečte. Vo väčšom množstve osolenej vody uvarte makaróny „al dente“. Do ohňovzdornej misy poukladajte na dno vrstvu cestovín, na ňu celé sardinky a ochuťte troškou omáčky a lyžicou oleja. Navrch dajte vrstvu zo zvyšku krátkych makarónov s omáčkou a polejte lyžicou oleja. Misu prikryte alobalom a dajte zapiecť do rúry na 10 minút (pri 170 °C).
Čítajte viac Rady pre zdravé srdce: Žite zdravoPomarančový šalát
Čo treba: 5 pomarančov, 4 lyžice extra panenského olivového oleja, feferónka, soľ
Ako na to: Ošúpte pomaranče a dobre ich očistite od vonkajšej šupy i od tej vnútornej bielej. Nakrájajte ho na jemné vodorovné plátky. Ochuťte štipkou soli, extra panenským olivovým olejom a mletou feferónkou.
Americké piškóty „cookies“
Čo treba: 80 g cukru, 250 g celozrnnej múky, 2 celé vajcia, 120 g píniových orieškov, 120 g hrozienok, 120 g rastlinného margarínu, 1 balenie kvasníc, štipka soli, vločky z otrúb
Ako na to: Vyšľahajte vajce s cukrom. Pridajte múku, soľ, kvasnice, píniové oriešky, hrozienka a rozpustený rastlinný tuk. Na chladnom mieste nechajte zmes odstáť hodinu. Z cesta vytvarujte guľky vo veľkosti orecha. Obaľte ich vo vločkách. Uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte v rúre asi 15 minút (pri 185 – 200 °C). Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.