Príbeh: Rýchlej chôdze sa už nebojím. Našla som si cestu k pohybu aj strave bohatej na vápnik

Rytmus a temperament má v tele. Málokto by povedal, že práve to ju zrádza. Jej oporou je hudba a spev, a to nezmenia ani slabé kosti. Osteoporóza speváčku Brigitu Szelidovú Čikoš jednoducho nezlomí.

05.02.2022 14:00
chrbtica, stavce, stavec, osteoporóza Foto:
Hneď po pôrode som išla na operáciu, kde mi vybrali všetky ženské orgány – maternicu a vaječníky. Toto bol asi spúšťač.
debata

Čo predchádzalo vášmu ochoreniu?

Moja mama mala osteoporózu, tušila som, že v budúcnosti môžem mať problém s touto chorobou aj ja. Myslím, že priebeh urýchlilo aj moje tehotenstvo vo vyššom veku. Druhého syna som porodila ako štyridsaťročná. Už počas tehotenstva sa lekárom nepozdával stav krčka maternice. Hneď po pôrode som išla na operáciu, kde mi vybrali všetky ženské orgány – maternicu a vaječníky. Toto bol asi spúšťač. Vážnejšie problémy sa objavili o pár rokov neskôr.

Vedeli ste teda, že by sa vás mohla osteoporóza týkať…

Áno, začala som si dávať pozor na stravu. Zaradila som do jedálneho lístka viac mliečnych výrobkov a začala som vitamíny dopĺňať aj tabletkami. Napriek tomu sa objavili problémy s platničkami a bolesťou chrbta. To bol pre lekárov signál, aby ma poslali na vyšetrenie kostí. Teraz mám 55 rokov a potvrdenú diagnózu, choroba je však iba v počiatočnom štádiu. Keby som nedbala na vápnik a vitamín D v strave, určite by bol môj stav horší.

Akým spôsobom ste sa rozhodli s diagnózou bojovať?

Keď som mala problémy s platničkami, veľmi som sa bála akéhokoľvek prudšieho pohybu. Obmedzovala som sa takmer vo všetkom. Radšej som nikam nešla, aby sa mi náhodou nič nestalo. Nebola som rozhýbaná a cítila som, že to nie je správne. Rozhodla som sa pre opačný prístup. Pohyb každý potrebuje, je to energia, ktorá rozhýbe dušu aj telo. S dcérou sme si kúpili bežiaci pás – ona na ňom behá, ja chodím. S dcérou spolu cvičíme a chodíme na dlhšie prechádzky do prírody. Ona dbá aj na vyváženú stravu bohatú na vápnik. Veľmi mi pomáha. Teraz sa cítim v každodennom živote oveľa istejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #liečba #tanec #speváčka #osteoporóza