Starnutie a zdravotný stav ako príčina vzniku osteoporózy

Príčiny vzniku osteoporózy môžu byť dve. Prvá je výsledkom prirodzeného procesu starnutia a hormonálnych zmien po menopauze. Druhou je iná choroba, ktorá sa následne prejaví aj na stave kostí.

09.02.2022 06:00
stará žena, chodítko, osteoporóza Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Primárna osteoporóza typu I sa zvyčajne vyskytuje asi 10 až 15 rokov po tom, čo žena prešla menopauzou, keď hladina estrogénu a progesterónu poklesla. Estrogén pomáha regulovať bunky nazývané osteoklasty, ktoré absorbujú kostné tkanivo. Progesterón podporuje osteoblasty, ktoré podporujú tvorbu kostí.
  • Keď hladiny týchto hormónov klesajú, kosť sa stráca rýchlejšie, ako sa produkuje. Starecká osteoporóza typu I sa môže vyskytnúť u mužov, ale aj u žien. Spravidla je výsledkom nedostatku vápnika a vyskytuje sa u seniorov starších ako 70 rokov a je spojená so zlomeninami bedrového kĺba.
  • Menej častá je sekundárna osteoporóza. Tá môže byť dôsledkom rôznych chorôb a pôsobenia liekov, ktorými sa liečia. V zriedkavých prípadoch môže dôjsť k ochoreniu kostí aj u detí, najčastejšie v dôsledku zlého zdravotného stavu.
  • Medzi príčiny sekundárnej osteoporózy patrí zlyhanie obličiek, rakovina vrátane leukémie, skleróza multiplex, reumatoidná artritída, chronická obštrukčná choroba pľúc a cukrovka. Problémom je i celiakia, zápalové ochorenie čriev, poruchy stravovania. Kostiam neprospievajú ani lieky nazývané kortikosteroidy.

Vieme predchádzať rednutiu kostí?

Jedným z najlepších spôsobov, ako zabrániť slabnutiu kostí, je pracovať na ich budovaní. Budovanie silných kostí v detstve a dospievaní je dôležité, aby sa zabránilo neskoršej osteoporóze. Ako starnete, kosti nevytvárajú novú hmotu dostatočne rýchlo, aby držali krok s úbytkom kostnej hmoty. A po menopauze dochádza k úbytku kostnej hmoty ešte rýchlejšie. Môžeme však podniknúť kroky na spomalenie prirodzeného úbytku kostnej hmoty starnutím a zabránenie tomu, aby kosti slabli a lámali sa.

Ako zabrániť rednutiu kostí:

  • Každý deň prijímajte dostatok vápnika a vitamínu D.
  • Buďte aktívni. Vyhľadávajte fyzické aktivity, ako je beh, rýchla chôdza či tanec.
  • Nefajčite. Fajčenie zvyšuje riziko.
  • Ak pijete alkohol, pite s mierou, pre ženy to znamená nie viac ako jeden nápoj denne. Príliš veľa alkoholu môže poškodiť kosti.
  • Poraďte sa so svojím lekárom, či potrebujete liek na prevenciu úbytku kostnej hmoty.

Čo sa môže stať, ak sa nebudeme liečiť?

Osteoporóza, ktorá sa nelieči, môže viesť k vážnym zlomeninám kostí, najmä v oblasti bedier a chrbtice. Každá tretia žena počas svojho života utrpí zlomeninu, ktorá je spôsobená osteoporózou. Zlomeniny bedrového kĺba môžu spôsobiť vážne bolesti a zdravotné postihnutie a vyžadujú si chirurgický zákrok. Fraktúry sa môžu vyskytnúť aj po ľahkých pádoch, zakopnutí alebo nárazoch do obyčajného nábytku. Pády sú hlavnou príčinou zranení u seniorov starších ako 65 rokov. Nárast počtu kostných zlomenín prirodzene znamená nižšiu kvalitu života.

Zlomeniny kostí u ľudí so slabými alebo s krehkými kosťami môžu byť životu nebezpečné a nákladné. Mnoho pacientov (medzi 20 až 40 %) s osteoporózou, ktorí si zlomia bedrový kĺb, nakoniec zomrie. Zlomenina bedrového kĺba je mimoriadne bolestivá a silne oslabujúca, o to viac pre človeka s osteoporózou. Je to preto, že krehká kosť sa pravdepodobne rozbije na malé kúsky namiesto toho, aby sa rozpadla na niekoľko veľkých fragmentov. Rozbitá kosť sa rekonštruuje a uzdravuje oveľa ťažšie.

Neliečená osteoporóza zvyšuje pravdepodobnosť zlomenín aj ako dôsledok zanedbateľných činností. Jednoduché akcie, ako je kýchanie alebo kašeľ, náhly obrat alebo náraz do tvrdého povrchu, môžu mať za následok zlomeninu.

Okrem zlomenín bedrového kĺba sú kompresívne zlomeniny chrbtice tiež komplikáciou spojenou s osteoporózou. Stavce sa môžu zrútiť, spôsobiť bolesť a vytvoriť ohnutie v hornej časti chrbta. Preto si ľudia spájajú osteoporózu so zhrbeným chrbtom. Osteoporóza môže navyše spôsobiť zníženie telesnej výšky v dôsledku zlomenín stavcov, zníženia ich výšky a následného stlačenia trupu a brucha.

debata chyba
Viac na túto tému: #staroba #seniori #kosti #osteoporóza #rednutie kostí