Liečba osteoporózy? Najmä prevencia zlomeniny

Ak už bola pacientovi diagnostikovaná osteoporóza, je potrebné dodržiavať odporúčania lekára, chodiť pravidelne na kontroly a dodržiavať liečbu. Len neprerušovaná a systematická liečba môže byť prevenciou zlomeniny.

06.02.2022 06:00
kosť, kosti, osteoporóza, rednutie kostí Foto:
Len neprerušovaná a systematická liečba môže byť prevenciou zlomeniny.
debata

Liečba je dlhodobá, často celoživotná. Ide však o veľmi komfortnú liečbu. „Liečba nemusí znamenať užívanie liekov každý deň. Ide väčšinou o obdobia. V jednom období pacient lieky užíva, potom prestane a po čase sa anamnéza prehodnocuje. Osteoporóza je nepomer medzi kostným odbúravaním a kostnou formáciou, teda kosť sa odbúrava a postupne redne. Liečba a jej možnosti z toho vychádzajú. Poznáme lieky, ktoré sú tzv. antirezorpčné, teda zastavujú odbúravanie kostnej hmoty. Druhý druh liekov predstavujú tzv. osteoformačné a tieto pomáhajú znovu vybudovať kostnú hmotu. Liečba osteoporózy môže byť perorálna, injekčná a tiež infúzna. Výber závisí od celkového zdravia pacienta a porady s lekárom,“ hovorí doktorka Soňa Tomková.

Ak už bola pacientovi diagnostikovaná osteoporóza, je potrebné dodržiavať odporúčania lekára, chodiť pravidelne na kontroly a dodržiavať liečbu. Len neprerušovaná a systematická liečba môže byť prevenciou zlomeniny. Ak už príde k chirurgickému zásahu do zlomeniny, je dôležitá sekundárna prevencia, ktorá musí nasledovať po každej zlomenine z osteoporózy spolu s medikamentóznou liečbou, aby sa zabránilo ďalšej zlomenine.

Liečbou sa dá zastaviť odbúravanie kostnej hmoty, teda udržať kostnú hmotu takú, akú ju v danom štádiu pacient má, a liečba dokáže aj znovu vybudovať kostnú hmotu. Je teda veľmi dôležitá včasná a dlhodobá liečba. Ak je príčinou osteoporózy u pacientky napríklad postmenopauza, liečba musí byť dlhodobá.

„So včasnou a dodržiavanou liečbou môžu ženy žiť plnohodnotný život. Venovať sa svojim koníčkom, vnúčatám a aj cestovaniu,“ hovorí praktická psychologička Iva Medvecká. Na druhej strane, ak sa žena nelieči, dôsledky môžu byť fatálne. A pritom ide o veľmi komfortnú liečbu.

„Z môjho pohľadu je najväčšou pascou tohto ochorenia zľahčovanie. Čiastočne to vychádza aj z toho, že nemá príznaky, nebolí. Okrem toho, veľa žien zvláda rôzne drobné zdravotné problémy alebo aj vážnejšie ochorenia a často sa popri nich ešte aj stará o svoje rodiny či rodičov. Zľahčovanie tohto ochorenia však vedie k osteoporotickej zlomenine a tá môže prísť úplne nečakane – napríklad pri zdvíhaní ťažšieho predmetu alebo obyčajnom zohnutí sa. A liečba zlomeniny je už omnoho závažnejšia,“ dodala psychologička. Má tiež tipy, ako si udržať režim liečby:

  1. Zahrňte do svojej liečby niekoho blízkeho – manžela, dcéru alebo kamarátku, ktorí vám pripomenú, kedy je potrebné ísť k lekárovi.
  2. Urobte si z návštevy u lekára rituál a spojte ho s drobnou odmenou za zvládnutie. Zájdite si na kávu do obľúbenej kaviarne alebo si kúpte pre seba drobný darček.
  3. Veďte si záznamy, plánujte písomne – čo je zapísané, nemusíte nosiť v hlave.
  4. Stanovte si merateľné ciele – vysadím zeleninu, vyjdem na kopec, usporiadam oslavu a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #osteoporóza #zlomenina #rednutie kostí