Antivírusovú liečbu nasadiť do 72 hodín od objavenia sa pľuzgierov na koži!

V odbornom časopise Medical practice vyšiel článok, ktorý zhrnul aktuálne skúsenosti odborníkov s liečbou pásového oparu (herpes zoster). Liečba tohto ochorenia patrí do tzv. neodkladnej liečby, pretože antivírusová liečba akútneho herpesu zoster sa má začať do 72 hodín od objavenia sa kožných príznakov! Ideálne do 48 hodín od vzniku prvého pľuzgiera (ak pacient či lekár už vtedy vedia, že ide o toto ochorenie, napríklad ho už pacient v minulosti mal a dokáže ho identifikovať).

28.01.2022 06:00
dobré zdravie, herpes, Foto:
Herpetickú infekciu na koži väčšinou predchádza bolesť, dokonca až 14 dní pred výsevom na koži. Hovorí sa jej prodromálna bolesť.
debata

Včasná antivírusová liečba urýchľuje vyliečenie pľuzgierov na koži a bráni tomu, aby ochorenie prešlo do tzv. postherpetickej neuralgie, čo je veľmi nepríjemná a závažná komplikácia tohto ochorenia. U niektorých pacientov môže byť bolesť následkom postherpetickej neuralgie taká výrazná, že sa stávajú pacientmi algeziologických ambulancií (ambulancie na liečbu bolesti). Medzi rizikové faktory vzniku neuralgie patria vyšší vek, ženské pohlavie a prítomnosť prodromálnych príznakov (bolesť, ktorá predchádza výsev pľuzgierikov na koži).

„Herpes zoster môže postihnúť kohokoľvek z nás,“ píše sa v Medical practice. „Aj keď sa môže objaviť u kohokoľvek po prekonaní varicelly (ovčích kiahní), doteraz neexistuje spôsob, ako ho predpovedať.“ Vírus varicella zoster totiž spôsobuje dve ochorenia: ovčie kiahne, diagnózu, s ktorou sa častejšie stretávajú pediatri, a keďže sa usadí v organizme, môže sa znova aktivovať v podobe pásového oparu. Celosvetovo je väčšina ľudí do 40 rokov séropozitívna na tento vírus (t. j. majú ho v tele). Ak sa vírus reaktivuje v nervových gangliách (uzlíkoch), kde väčšinu času prežíva, spôsobuje intenzívny zápal a nekrózu (odumieranie) nervových buniek.

herpes, dobré zdravie, Čítajte viac Vírus herpesu máme doživotne, dá sa iba kontrolovať

Herpetickú infekciu na koži väčšinou predchádza bolesť, dokonca až 14 dní pred výsevom na koži. Hovorí sa jej prodromálna bolesť. Pacienti ju prirovnávajú k bolesti pri angíne, k akútnej bolesti, ako je pôrodná či pochirurgická bolesť, ku chronickej bolesti pri artritíde a podobne. Tu je ešte diagnostika ťažká, pretože sa nevie, čo a prečo bolí. Keď sa už objaví výsev na koži, je to obyčajne jasné.

Priebeh nie je dramatický – ak sa s liečbou začne včas. V SR sú na terapiu antivirotiká ako aciklovir, famciklovir, valaciklovir a brivudin (určený na včasnú liečbu pásového oparu u dospelých pacientov s narušenou imunitou, nesmie však ísť o pacienta s protinádorovou terapiou). Výskyt pásového oparu je postresová záležitosť a môže mať súvislosť aj s inou prekonanou infekciou (aj s COVID-19). „Ak sa liečba začne včas, tak pacientovi naozaj vieme pomôcť na úrovni 21. storočia,“ dodáva sa v Medical practice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pásový opar #vyrážka #herpetický vírus #vírusová infekcia #herpes zoster