Psoriáza: Pri ťažkej forme najviac vidieť efekt liečby

"V prípade liečby psoriázy sme pravdepodobne vďaka najnovšej biologickej liečbe na dlhšiu dobu dosiahli vrchol úspešnosti. Keď príde do ambulancie psoriatik, usmejem sa a poviem mu: Toto zvládneme. Budete čistý. Mnohí tomu nechcú veriť.“ Takto s optimizmom hovoril dermatovenerológ z Nových Zámkov MUDr. Peter Kozub, PhD., počas diskusie na podujatí Trh kože, ktoré sa každoročne koná na jeseň.

23.01.2022 06:00
dobré zdravie, psoriaza, Foto:
Na úvod terapie musíme vyskúšať lokálnu a systémovú liečbu.
debata (5)

Psoriáza je zápalové autoimunitné ochorenie celého organizmu, ktoré sa viditeľne prejavuje na koži, ale aj na nechtoch či dokonca kĺboch. Pri tejto systémovej chorobe môžu mať psoriatici aj ďalšie zdravotné ťažkosti, ktoré so psoriázou súvisia. Dermatovenerológ Peter Kozub však s dávkou optimizmu tvrdí, že mať dnes psoriázu už nie je také zlé ako v minulosti: "Ak nejde o onkopacienta či pacienta s nejakým vážnym imunodeficitom, vieme ho liečbou zvládnuť,“ tvrdí. "Ku inovatívnej biologickej liečbe, ktorá sa týka chronickej ložiskovej psoriázy, sa dostane každý pacient, len musí spočiatku prejsť určitým systémom krokov v podobe kombinácie lokálnej liečby so systémovou (tabletkovou liečbou). Ale je výhoda, že každý slovenský pacient, ktorý prejde takouto liečbou a nepostačuje mu, sa k biologickej liečbe dostane. Na úvod terapie musíme vyskúšať lokálnu a systémovú liečbu a sú, samozrejme, pacienti, u ktorých to zaberie skvele. Ak to však nefunguje, zbytočne nečakáme a nasadzujeme biologiká. Ide o látky bielkovinovej povahy, ktoré sú zamerané na špecifickú časť imunity, nepotláčajú teda aj zvyšok imunitného systému ako napríklad cyklosporín či kortikoidy. Nie sú to bioprodukty, ako si ľudia často myslia. Sú však bezpečné z krátkodobého aj z dlhodobého hľadiska,“ dodáva odborník.

psoriáza, psoriatická choroba, kožné ochorenia Čítajte viac Psoriáza nepostihuje len kožu, ale celé telo

Najmodernejšia skupina biologík má imunoregulačný a nie imunosupresívny (imunitu potláčajúci) účinok s dobrým intervalom podávania injekcií s periódou 8–12 týždňov. To je veľmi pohodlné. Nábeh účinku je pomalší, ale neskôr dlho vydrží. "Samozrejme, stane sa, že pacient je na tom dobre, prídu však stresy, prípadne nejaká infekcia a opätovne sa mu vytvoria nejaké psoriatické ložiská. Netreba panikáriť, meniť hneď biologickú liečbu, to nemá zmysel. Pridá sa lokálna liečba či kortikoid a ložisko sa podarí vyčistiť. Významným stresorom však býva úmrtie v rodine, to dokáže natoľko prechodne zhoršiť účinnosť aj biologickej liečby, že ju musíme zmeniť. Našťastie, biologických preparátov je k dispozícii dostatok. Pacient sa nemusí obávať, že sa znovu bude musieť vrátiť ku lokálnej či systémovej liečbe a celý proces sa začne odznova.“ Od októbra 2019 môžu biologickú liečbu predpisovať aj ambulantní dermatológovia.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zápal #psoriáza #biologická liečba #autoimunitné ochorenie #dermatovenerológia