Produkty z ARÓNIE a RAKYTNÍKA podporujú imunitu a dokážu pomôcť aj v chorobe

Nádcha, či onkologické ochorenie – mnohé choroby, od banálneho prechladnutia až po zhubné nádory, sú podľa výsledkov súčasnej vedy dôsledkom oslabenej, resp. nedostatočne fungujúcej imunity.

31.01.2022 00:00
Zamio, PR, nepouzivat

So zvyšujúcim sa vekom žiaľ, začína čoraz častejšie „štrajkovať“ aj náš imunitný systém, takže kto chce predchádzať chorobám, alebo sa z nich pokiaľ možno čo najrýchlejšie vyliečiť, musí ho posilňovať zvonka. Zima je pre ľudský organizmus tým najzáťažovejším obdobím, preto je v tomto období podpora vlastnej imunity ešte dôležitejšia, ako inokedy. A to bez ohľadu na vek – v tom vyššom je to však ešte dôležitejšie.

Dostatok spánku, málo stresu, vyvážená a zdravá strava, dostatok pohybu a to najmä vonku, otužovanie… o tom všetkom ste určite už neraz čítali, ako o prostriedkoch, ktoré posilňujú imunitu. Pre svoje telo však môžeme urobiť ešte viac. V prírode napríklad existujú rastliny, ktorých plody preukázateľne blahodarne pôsobia na ľudský organizmus a posilňujú naše zdravie.

Superpotravina arónia

K tým najúčinnejším patria plody arónie a rakytníka. Arónia si získava pozornosť svojim bohatým zastúpením aktívnych látok. S čistým svedomím ju môžeme nazvať superpotravinou, pretože obsahuje obdivuhodné množstvo vitamínu C. Okrem toho v nej však objavíme i vitamíny E, K, P, A a vitamíny skupiny B (predovšetkým B1, B2, B6 a B9). Je cenným zdrojom minerálnych látok v podobe jódu, zinku, horčíku a mnohých ďalších. Zabudnúť nesmieme ani na vysoký obsah rastlinných antioxidantov v podobe flavonoidov a rutínu.

Zamio aronia, PR, nepouzivat

Toto všetko arónia dokáže:

  • vysoký obsah antioxidantov chráni organizmus pred pôsobením voľných radikálov, ktoré môžu spôsobiť aj tie najzávažnejšie ochorenia.
  • vyznačuje sa protirakovinovými účinkami
  • zlepšuje zdravie kardiovaskulárnej sústavy
  • prispieva k regulácii hladiny cholesterolu
  • disponuje antibakteriálnymi účinkami a dokáže pôsobiť i proti žalúdočným vredom
  • posilňuje imunitný systém
  • zlepšuje celkové prospievanie organizmu

Plody arónie sa vyznačujú i ďalšími zaujímavými účinkami. Vďaka výrazným antivirotickým, antimykotickým, antibiotickým a protizápalovým účinkom je skvelým pomocníkom pri liečbe zápalov močových ciest. Vysoký obsah železa aróniu skvelo predurčuje pri liečbe anémie a široké spektrum aktívnych látok zas zaručuje gastroprotektívne účinky.

Existujú tiež štúdie, ktoré skúmajú vplyv arónie na rakovinové bunky. Už dnes je arónia doporučovaná ako doplnok pri chemoterapii, pretože pomáha neutralizovať jej negatívne prejavy. Zároveň však už boli získané i doklady o efektívnom zastavení rakovinového bujnenia v prípade rakoviny krčka maternice, hrubého čreva alebo prsníka. Arónia pomáha blokovať rakovinové bunky a zabraňovať tak ich ďalšiemu šíreniu.

Rakytník je nálož vitamínov

Rakytník rešetliakovitý je ďalšou plodinou, z ktorej dokáže naše telo profitovať. Predstavuje skutočnú nálož vitamínov a aktívnych látok pre náš organizmus. Napríklad vitamíny: B1, B2, B3 B6, B9, B12, C, D, E, F, K, P, PP minerálne látky ako železo, draslík, zinok, mangán, bór, horčík, organické kyseliny: za zmienku stojí predovšetkým kyselina jantárová, ktorá pomáha znížiť pôsobenie liekov, antibiotík a barbiturátov a mnoho ďalších.

V rakytníku sa nachádza naozaj bohatá zásoba biologicky aktívny lázok, za zmienku však stojí predovšetkým vysoký obsah vitamínu C. V 100 g rakytníka sa nachádza až 400% odporúčanej dennej dávky. Z toho dôvodu je rakytník skvelým prostriedkom pre liečbu vírusových a bakteriálnych ochorení. Má tiež:

  • antiseptické účinky
  • vysoký podiel antioxidantov chrániacich telo pred voľnými radikálmi
  • preventívne účinky proti onkologickými a kardiovaskulárnymi ochoreniami
  • vysoký obsah vlákniny, ktorá podporuje trávenie
  • zlepšuje funkciu pečene, takže pomáha detoxikovať organizmus
  • podporuje činnosť obličiek a vylučovacej sústavy
  • podporuje správne fungovanie nervového systému a znižuje príznaky únavy a stresu
  • upravuje hladinu cholesterolu v krvi
Zamio rakytnik, PR, nepouzivat

Rakytník je vďaka svojim antivírusovým účinkom vyhľadávanou látkou pre prekonanie ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobené vírusom SARS-CoV-2. Pri respiračných ochoreniach pomáha pri uvoľňovaní a vykašliavaní hlienov. Pomáha i pri chronickom zápale mandlí, pľúc a hrdla.

Riešenie sú bio šťavy

Aj keď však vieme o skvelých účinkoch týchto plodov na náš organizmu, otázka je, kde sa k nim dostať? Málokto ich pestuje doma v záhrade, navyše v zime aj tak nie sú čerstvé plody dostupné. Jesť ich v tabletkách tiež nie je to pravé orechové. Riešenie však existuje – sú to 100 % prírodné šťavy z nich. Už niekoľko rokov ich vyrába rodinná firma ZAMIO s.r.o., ktorá patrí k najväčším pestovateľom bio arónie na Slovensku, aktuálne ju pestuje na 50-tich hektároch.

Zamio, PR, nepouzivat

„S pestovaním sme začali už pred 22 rokmi a najprv sme aróniu dodávali najmä zahraničným spoločnostiam na ďalšie potravinárske spracovanie. Tie ju používali ako prírodné farbivo do nápojov a džemov, ale aj na výrobu štiav a vín. Keďže sme však vedeli o jej mimoriadnych zdravotných účinkoch, začali sme sa pred piatimi rokmi zaoberať myšlienkou výroby 100 % bio štiav,“ vysvetľuje Ing. Lucia Harmóciová konateľka a spolumajiteľka ZAMIO s.r.o.

Ako ďalej dodáva, aróniu na produkciu štiav pestujú na biofarme za prísne kontrolovaných podmienok dodržiavania zásad ekologického poľnohospodárstva a dokážu ju spracovať tak, aby nič nestratila zo svojich účinkov. Ovocie je spracované lisovaním za studena, preto sa tieto šťavy vyznačujú svojou prírodnou silou.

Aj keď sa ZAMIO s.r.o. špecializuje najmä na výrobu 100%-nej šťavy z bio arónie, spracováva i ďalšie ovocie a zeleninu s významnými zdravotnými benefitmi: už spomínaný rakytník, čierne ríbezle, bazu čiernu, jablká, lesné čučoriedky, morušu, brusnice, maliny, černice, cviklu, granátové jablko a zázvor a mnohé jeho produkty boli ocenené Značkou kvality.

Unikáty na našom trhu

Absolútnym unikátom na slovenskom trhu je 100 % bio šťava Imuno, ktorá je spojením arónie a rakytníka v pomere 1:1. Odporúčaná denná dávka je 50–100 ml, takže jedno balenie v chladničke pár dní vydrží.

Kto chce piť tieto šťavy pravidelne a nechce sa mu ich každých pár dní objednávať, resp. kupovať, pre toho sú ideálne rodinné, resp. ekonomické balenia, ktoré sú na slovenskom trhu tiež unikátom a odlišujú ZAMIO s.r.o. od konkurencie. K dispozícii sú 3-litrové a 5-litrové balenia. Tie pre jedného človeka vystačia na 30, resp. 50 dní. Komu nestačí piť len šťavu, ale potrebuje už riešiť vážnejší zdravotný problém, tomu sa odporúča kombinovať šťavu so sušenými plodmi arónie.

Zamio Imuno, PR, nepouzivat

Samozrejme, bez dodržiavania základných zásad zdravého spôsobu života, úplne zdravý asi nikto vo vyššom veku už nebude, ale pitím štiav, ktoré obsahujú pre naše telo len to dobré, rozhodne nášmu organizmu môžeme len pomôcť.

www.zamio.sk

www.zdravestavy.sk

www.bioaronia.sk

www.zagro.sk

chyba