Niektorí postcovidoví pacienti nevládali kráčať ani šesť minút

V minulosti vo Vysokých Tatrách úspešne liečili španielsku chrípku i tuberkulózu. COVID-19 bol len ďalšou výzvou. Prví covidom „poškodení“ pacienti prišli do Sanatória Dr. Guhra v Tatranskej Polianke už na jeseň v roku 2020.

28.01.2022 10:00
Sanatorium Guhr 01 Foto:
Pohľad na Sanatórium Dr. Guhra v Tatranskej Polianke, v pozadí Vysoké Tatry s Gerlachovským štítom.
debata (10)

Toto zdravotnícke zariadenie je zároveň jediným špecializovaným Strediskom respiračnej fyzioterapie na Slovensku. Špecialisti z radov odborníkov tunajšieho sanatória sú zároveň autormi odporúčaní liečebných postupov pre starostlivosť o postkovidových pacientov, ktoré schválilo Ministerstvo zdravotníctva SR.

hyperbarická komora, kyslík, postcovidový syndróm, pľúca Čítajte aj Prvý postcovidový pacient v Tatrách: Odmietam žiť covidový matrix

To, na čo sa zamerali tunajší lekári u takmer osemsto pacientov, sa ukázalo ako správna voľba. Štúdia, ktorú zrealizovali Tatranci na vzorke 200 pacientov s poskovidovým syndrómom, potvrdila úspešnosť liečby. Priemerný vek sledovaných pacientov, ktorí prišli do Tatranskej Polianky po prekonaní ochorenia COVID-19, bol 56 rokov. Percentuálne tvorili o niečo väčšiu skupinu ženy. Väčšina pacientov, ktorých sledovali špecialisti na respiračnú fyzioterpiu, mala nadváhu alebo ľahšiu obezitu. Štvrtina zo sledovaných pacientov trpela zároveň úzkostnými stavmi a najväčším problémom po poškodených pľúcach bola najmä pretvávajúca únava a dýchavičnosť už pri miernej námahe.

Pomôcky používané na respiračnú fyzioterapiu. Foto: Dávid Popovič
Sanatórium Dr. Guhra, respiračná fyzioterapia Pomôcky používané na respiračnú fyzioterapiu.

Štandardom v rámci vstupného vyšetrenia je aj šesť minút trvajúci „test chôdze“. Počíta sa, koľko metrov pacient za tento čas prejde. Niektorí boli na tom tak, že neboli schopní šesť minút v kuse ani kráčať. Slováci absolvovali liečbu v tunajšom zariadení v časovom rozmedzí od dvoch do šiestich mesiacov po prekonaní infekcie.

„Vstupné prehliadky pacientov po prekonaní ochorenia spočívali v spirometrických vyšetreniach, rozbore krvných plynov, meraní saturácie (hodnota kyslíka v krvi) a funkčných výkonnostných testoch,“ hovorí MUDr. Timea Takácsová zo Sanatória Dr. Guhra v Tatranskej Polianke. Následne sa pacientom podľa ich zdravotného stavu naordinoval klimatický alebo respiračný program zameraný na skvalitnenie dychového vzoru a sterotypov dýchania. Doplnila ho respiračná fyzioterapia a klasické kúpeľné procedúry. Efektivitu špecializovanej liečby poskovidových pacientov v klimatických kúpeľoch vo vysokohorskom prostredí dokázali aj rozbory krvi. Už po troch týždňoch pobytu v Tatranskej Polianke vykazovali výrazne kvalitnejšie okysličenie tkanív.

Problém mali najmä pacienti s nadváhou a... Foto: Dávid Popovič
Sanatórium Dr. Guhra, respiračná fyzioterapia, chrbtica Problém mali najmä pacienti s nadváhou a obezitou, ktorí mali zlý dychový vzor.

Prečo má niekto ťažký priebeh covidu a iný nie? „Ťažká otázka,“ myslí si MUDr. Timea Takácsová. „Máme pacientov, ktorí sú chronickí astmatici, alebo majú CHOCHP, a nemali až taký dramatický priebeh ochorenia. A mnoho iných, čo nemali až také vážne predchorobie, skončilo omnoho horšie. Ak mám hovoriť o vzorke pacientov z nášho zariadenia, problém mali najmä pacienti s nadváhou a obezitou, obyčajne v strednom veku, ktorí mali zlý dychový vzor. Aj rekonvalescencia po covide bola potom dlhšia.“

Pohľad z balkóna izby sanatória. Foto: Dávid Popovič
Sanatórium Dr. Guhra, balkón Pohľad z balkóna izby sanatória.

„Dôležitým výsledkom ústavnej alebo kúpeľnej liečby je aj pozitívne sebahodnotenie pacientov a vedomie, že komplikovaný priebeh ochorenia COVID-19 nemusí na ich zdraví vždy zanechať trvalé následky,“ konštatuje Bc. Adriana Saturyová, manažérka zariadenia. Len treba venovať dostatočnú pozornosť aj následnej zdravotnej starostlivosti. Ústavnú a kúpeľnú liečbu respiračných a postkovidových zdravotných ťažkostí môžu pacienti využiť aj v tomto roku. „Máme pacientov, ktorí nám naozaj prirastú k srdcu, mnohí počas pandémie stratili príbuzných a oni až u nás zažili ten moment uvedomenia, že im ostal život a chcú pre seba urobiť niečo viac. Vďaka pobytu v našom sanatóriu dokázali vystúpiť z bludného kruhu,“ dodáva MUDr. Timea Takácsová.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatranská Polianka #Covid-19 #postcovidový syndróm