Svetový deň proti rakovine: Ostráňme rozdiely v starostlivosti o onkopacienta

Každoročne, dňa 4. februára, si pripomíname Svetový deň proti rakovine. K tejto tradičnej iniciatíve sa pravidelne pridáva aj Liga proti rakovine, pre ktorú je aktuálny rok v poradí 32. rokom jej existencie na Slovensku. Cieľom je tentoraz hovoriť o poskytnutí lepšieho prístupu k starostlivosti o onkologických pacientov. „Close the care gap“ alebo „Odstráňme rozdiely v starostlivosti“ je témou kampane jedného z najdôležitejších dní povedomia o rakovine.

04.02.2022 06:00
Svetovy den proti rakovine 2022, rakovina,... Foto:
debata (2)

Iniciatíva odhaľuje významné bariéry súvisiace so socioekonomickými faktormi, ktoré mnohým ľuďom bránia v prístupe k život zachraňujúcim preventívnym službám, diagnostike, liečbe a starostlivosti. Tieto bariéry sú spôsobené kultúrnym kontextom, geografickou polohou, rodovými normami, úrovňou príjmu a vzdelania, diskrimináciou alebo predpokladmi na základe veku, pohlavia, sexuálnej orientácie, etnickej príslušnosti, zdravotného postihnutia a životného štýlu – a vedú k veľkým rozdielom v rizikách vzniku a prežitia onkologického ochorenia.

Napríklad šanca na prežitie rakoviny prsníka môže byť vyššia ako 90 %, ak žena pravidelne chodí a vyšetrenia a rakovina sa zistí v skorých štádiách. Ženy žijúce vo vidieckych oblastiach čelia napr. veľkej vzdialenosti, aby mohli cestovať do opatrovateľského centra, ktoré poskytuje skríning. Často si musia vziať voľno v práci alebo nájsť podporu pre starostlivosť o deti. To môže viesť ku tomu, že sa o svojej rakovine dozvedia až v pokročilom štádiu.

Efektívne a dostupné onkologické služby zachránia nespočetné množstvo jednotlivcov pred predčasnou a často bolestivou smrťou. Väčšia rovnosť v zdravotnej starostlivosti tiež posilní rodiny a komunity, prospeje ekonomike a ponúka úspory v rozpočtoch na zdravotníctvo.

„Na rozdiel od menej rozvinutých krajín, kde je napríklad v dôsledku chudoby či iných okolností znemožnený prístup k starostlivosti, podľa dostupných výsledkov o absolvovaní preventívnych prehliadok či skríningových programov si Slováci dostatočne neuvedomujú benefity možnosti skríningov. Nevyužívajú dostatočne možnosť predchádzať onkologickým ochoreniam. Ak potrebujete informácie, radu, povzbudenie, pomoc v riešení zložitých situácií v súvislosti s diagnózou onkologického ochorenia, alebo sa chcete informovať ohľadom prevencie, Onkoporadňa Ligy proti rakovine slúži práve na toto. Na bezplatnej linke 0800 11 88 11 sa môžete obrátiť na skúsených lekárov, psychológov, výživových asistentov a sociálno-právnych poradcov, ktorí odpovedia na vaše otázky,“ uzatvára Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine.

O Svetovom dni boja proti rakovine

Svetový deň boja proti rakovine sa koná každý rok dňa 4. februára. Tento rok nadväzuje na úspech minuloročnej kampane, v rámci ktorej sa v 116 krajinách uskutočnilo viac ako 840 aktivít, vrátane rozsvietenia 152 pamiatok v 91 mestách, ktoré boli na Svetový deň boja proti rakovine osvetlené oranžovou farbou. Zdieľalo sa viac ako 20-tisíc článkov v tlači v 156 krajinách a takmer 700-tisíc príspevkov na sociálnych sieťach, vrátane príspevkov od ľudí na najvyšších pozíciách, ako napríklad od amerického prezidenta Joea Bidena, francúzskeho prezidenta Emanuela Macrona a britského premiéra Borisa Johnsona.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #onkologické ochorenia #onkoochorenie