Zadýchavate sa? Kašlete? Nie, nemusí to byť covid

Chronická obštrukčná choroba pľúc je druhé najrozšírenejšie neinfekčné ochorenie obyvateľstva rozvinutého sveta. Je to závažné respiračné ochorenie, ktoré je celosvetovo štvrtou najčastejšou príčinou úmrtia.

08.02.2022 06:00
pľúca, rtg, chochp, zápal pľúc, pľúcne choroby Foto:
CHOCHP môže tiež prispieť ku komplikácii vysokého krvného tlaku a môže zvýšiť riziko srdcovo-cievnych chorôb.
debata

V časoch pandémie COVID-19 je situácia ešte vážnejšia, keďže koronavírus postihuje najmä dýchací systém. Môže spôsobiť ťažký zápal pľúc, ktorý sa neraz končí u pacientov s CHOCHP fatálne. Problémom je aj to, že pacienti zo strachu z COVID-19 nenavštevujú svojich špecialistov a noví pacienti akoby ani neboli. Sú, len sa skrývajú za COVID-19 a príznaky.

Faktorom vzniku a vývoja CHOCHP sú zápalové zmeny vyvolané dlhodobým vdychovaním inhalačných škodlivín. Príčinou ochorenia je v 80 % prípadov fajčenie, aj pasívne, medzi ďalšie možné vyvolávajúce faktory patrí vdychovaný prach a iné nečistoty z okolitého prostredia.

Máte tieto príznaky? V prípade, že fajčíte, alebo ste v minulosti fajčili, pracujete v prašnom prostredí, rýchlo sa zadýchavate, kašlete niekoľkokrát denne, vykašliavate hlieny a napríklad pri rýchlejšej chôdzi vám bráni pri rozprávaní pocit nedostatočného dychu, ste potenciálny adept na ochorenie CHOCHP. Nepodceňujte tieto príznaky a myslite na to, že ich včasná diagnostika vám môže predĺžiť kvalitný život.

pľúca, dýchanie Čítajte rozhovor Pľúcna lekárka Marta Hájková: Vdýchnuť môžete fazuľku, kosť i zub

Mýty a fakty o CHOCHP

CHOCHP je zriedkavé ochorenie

MÝTUS: Smutnou skutočnosťou je, že CHOCHP je 2. najrozšírenejšia neinfekčná choroba obyvateľstva rozvinutého sveta. Ukazuje sa, že pľúca sú vzácnym zdrojom našej existencie a musíme ich chrániť počas celého života. Rovnako ako srdcové choroby, aj CHOCHP môže mlčať mnoho rokov, až kým nie je takmer neskoro.

CHOCHP zasiahne iba fajčiarov

MÝTUS: Hlavnou príčinou CHOCHP je fajčenie, ako aj vystavovanie sa pasívnemu fajčeniu. Ale nie každý s CHOCHP je súčasným alebo bývalým fajčiarom. Dlhodobé vystavenie znečisťujúcim látkam je problémom a niektoré povolania sú pre zdravie pľúc rizikovejšie ako iné. Hlavným príznakom je dýchavičnosť FAKT: Ľudia s CHOCHP môžu mať kašeľ, chrapot, ale často je prvým príznakom práve dýchavičnosť. Pacienti sa môžu cítiť unavení, keď idú po schodoch alebo si uvedomia, že sa musia nadychovať viac ako ostatní. Ľudia s CHOCHP bývajú náchylnejší na časté prechladnutia a môžu zápasiť aj s opakovanými záchvatmi chrípky alebo zápalu pľúc, čo môže zvýšiť nielen dýchavičnosť, ale aj ďalšie príznaky.

CHOCHP je nevyliečiteľná

FAKT: CHOCHP je nevyliečiteľná, ale je liečiteľná. Nemôžete zvrátiť poškodenie pľúcneho tkaniva, ale môžete spomaliť deštrukciu a chorobu tak povediac riadiť. Najlepšia vec, ktorú môže pacient fajčiar urobiť, je prestať fajčiť a snažiť sa za každých okolností chrániť pre ďalšími možnými infekciami.

CHOCHP sa vyskytuje iba u starších ľudí

MÝTUS: Ľudia, ktorým je CHOCHP často diagnostikovaná, sú vo veku 50–60 rokov. CHOCHP je diagnostikovaná často neskoro, keď sú príznaky vyvinuté v takom rozsahu, že nie je možné ich ignorovať. V skutočnosti môže CHOCHP začať oveľa skôr, vo veku 40 rokov (vo výnimočných prípadoch vo veku 20–30 rokov).

Včasná diagnostika pomáha

FAKT: CHOCHP je nevyhnutné zachytiť včas, aby sa zabránilo ďalšiemu poškodeniu pľúc. Väčšina ľudí vidí za dýchavičnosťou starnutie. Nie je to tak vždy, najmä keď choroba postihne aktívneho človeka, ktorý už ďalej nemôže vykonávať také činnosti ako predtým.

Cvičenie nie je možné, ak máte CHOCHP

MÝTUS: Dýchavičnosť môže cvičenie sťažiť, je však dôležitou súčasťou liečby. Aj keď si pacienti s CHOCHP žiadny záťažový a kondičný pohyb nemôžu dovoliť, chôdza, tai-či alebo bicyklovanie môže zlepšiť spôsob, akým srdce pumpuje krv a svaly zase odoberajú kyslík z krvi. Organizmus funguje efektívnejšie.

Je príliš neskoro prestať fajčiť

MÝTUS: Nikdy nie je neskoro prestať fajčiť a potenciálne odvrátiť CHOCHP. Aj keď sa CHOCHP u niekoho diagnostikuje, neznamená to, že zanechanie fajčenia ničomu nepomôže. V ktorejkoľvek fáze CHOCHP ukončenie fajčenia zmierni príznaky a spomalí progresiu CHOCHP.

CHOCHP postihuje iba pľúca

MÝTUS: CHOCHP môže tiež prispieť ku komplikácii vysokého krvného tlaku a môže zvýšiť riziko srdcovo-cievnych chorôb. Ako pri každom chronickom nevyliečiteľnom ochorení, aj tu sa môže dostať do hry aj depresia. Správne zvolený liek, zmena životného štýlu a emocionálna podpora môžu pomôcť pri riešení týchto problémov súvisiacich s CHOCHP.

CHOCHP sa spája so smrťou

MÝTUS: Nemôžete zvrátiť CHOCHP, ale to neznamená, že život sa skončil. Ľudia, ktorí prestanú fajčiť, užívajú svoju liečbu predpísanú lekárom, majú dostatok pohybu a starajú sa o seba, majú často dobrú prognózu a udržateľný stav ochorenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chronická obštrukčná choroba pľúc #pľúca #CHOCHP #zápal dýchacích ciest