Máme skvelý pľúcny ventilátor, ale najhoršie covidové štatistiky

V slovenskom pavilóne na výstave EXPO 2020 v Dubaji je na prízemí v rámci technických vychytávok popri vodíkovom aute, lietadlách či vesmírnych robotoch vystavený aj jeden z najlepších pľúcnych ventilátorov na svete z Chirany Stará Turá. Paradox je ten, že v krajine, kde ho vymysleli a vyrábajú, máme najhoršie výsledky, čo sa týka liečby covidu.

12.02.2022 06:00
prof. MUDr. Viliam Donič, PhD., Expo2020,... Foto: ,
Prof. MUDr. Viliam Donič, PhD.,stojí v Slovenskom pavilóne v Dubaji pri viachladinovom pľúcnom ventilátore a trenažéri pre nácvik pokročilých metód pľúcnej ventilácie.
debata (7)

Experti pľúcny ventilátor s metódou viachladinovej pľúcnej ventilácie vysoko ocenili aj a výstave „Arab Health“, ktorá sa konala vo Svetovom obchodnom centre v Dubaji koncom januára 2022. „Ide o výstavu medicínskej techniky, kde sa náš ventilátor Chirana Aura V zaradil medzi najlepšie pľúcne ventilátory na svete. Američania, ktorí sa boli pozrieť u nás v Košiciach, sa dohodli na zriadení licenčnej výroby a pod značkou IPM Chirana sa ventilátory už vyrábajú aj v Spojených štátoch,“ hovorí prof. MUDr. Viliam Donič, PhD., vedúci laboratória pre výskum pokročilých metód umelej ventilácie pľúc a prednosta Ústavu lekárskej fyziológie na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

„Už dlhodobo sme upozorňovali na to, štandardné pľúcne ventilátory a bežné ventilačné metódy nebudú pri ochorení COVID-19 postačovať. Pri covide, ale aj niektorých ďalších ochoreniach, ide totiž o nehomogénne postihnutie pľúc s nerovnomernou distribúciou vzduchu v pľúcach. Keď do takýchto poškodených pľúc pustíte podporné dýchanie z klasického ventilátora s fixným nastavením ventilačných parametrov, deštruuje ich to. Aj to je dôvod, prečo deväť ľudí z desiatich na pľúcnych ventiláciách svojho času v New Yorku zomrelo a ľudia sa začali pľúcnych ventilácií báť.“ Ísť na pľúcnu ventiláciu sa rovnalo takmer rozsudku smrti.

„Toto je model covidových pľúc a zároveň súčasť trenažéra pre nácvik pokročilých metód pľúcnej ventilácie zabudovanej v tomto ventilátore,“ vysvetľuje profesor Donič, stojac vedľa ventilátora vystaveného v Dubaji. „Tento ventilátor sme vyvinuli na lekárskej fakulte v Košiciach v laboratóriu pre výskum pokročilých metód umelej pľúcnej ventilácie. S nápadom variabilnej ventilácie prišiel už približne pred 15 rokmi doc. MUDr. Pavol Török, CSc., emeritný prednosta Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny vo VÚSCCH v Košiciach. Zabudovali ju do ventilátora AURA V v Chirane Stará Turá.“

Doc. MUDr. Pavol Török, CSc., pri unikátnej... Foto: Robo Hakl, Pravda
ventilátor, Pavol Török, koronavírus Doc. MUDr. Pavol Török, CSc., pri unikátnej umelej ventilácii

S pomocou viachladinovej pľúcnej ventilácie sa používajú až štyri rôzne hladiny tlakov, ktorých veľkosť a trvanie riadi počítač v snahe napasovať sa na chaos, ktorý vzniká v distribúcii vzduchu v covidových pľúcach. Pacient na takejto ventilácii má oveľa väčšiu šancu na prežitie. „Máme to zdokumentované nielen na modeli, ale aj na našich pacientoch, ktorí ležali u nás v Košiciach, keď doba ich hospitalizácie bola 7,5 dňa oproti ostatným, čo boli hospitalizovaní a ventilovaní tri týždne. U nás bola úmrtnosť 17 % oproti 80 % na iných pracoviskách,“ hovorí.

Na Slovensku je k dispozícii zhruba 350 takýchto ventilátorov, z ktorých sa síce časť rutinne používa v nemocniciach, ale len veľmi malé percento využíva aj metodiku viachladinovej ventilácie. „Ak lekár túto teóriu nemá naštudovanú, nedokáže plne využiť možnosti, ktoré mu ventilátor ponúka,“ dodáva prof. Donič. „Toto, čo tu demonštrujeme, je trenažér pre nácvik takmer všetkých ventilačných metód, môžete si to predstaviť ako letecký simulátor pre nácvik pilotov. Nahrádza pacienta, prístroj je schopný generovať dychový rytmus, pričom vieme simulovať zmeny mechanických vlastností pľúc, ale aj hĺbku dychu a rôzne frekvencie dýchania podľa toho, či pacient dýcha rýchlo, pomaly, hlboko, plytko, alebo nedýcha vôbec. Pľúca nie sú mech, ktorý sa rovnako plní a vyprázdňuje. Keď sú choré, niektoré pľúcne mechúriky, už postihnuté zápalom, sa ťažšie plnia, potrebujú na naplnenie dlhší čas. Ak sa jeden pľúcny mechúrik nafúkne príliš a druhý je maličký, vznikajú medzi nimi strižné sily, ktoré priehradku roztrhnú. A nie je to dané len veľkosťou tlaku, ale práve nepomerom distribúcie vzduchu. Táto metóda je účinná nielen pri covide, ale aj pri akútnom respiračnom distress syndróme (ARDS), pri traumách pľúc po automobilových haváriách, po potransfúznych komplikáciách. A na čo bol tento ventilátor vyvíjaný prednostne, sú napríklad pacienti pri kardiologických operáciách na mimotelovom obehu, keď sa do organizmu tiež vo zvýšenej miere uvoľňujú zápalové látky cytokíny. Tie poškodzujú nielen pľúca, ale aj vzdialené orgány, a to vedie k multiorgánovému zlyhaniu.“

Podľa Doniča má dobré skúsenosti s viachladinovými ventilátormi pri ventilácii covidových pľúc nemocnica v Čadci, Bardejove, Košiciach, Humennom, Vranove, Trenčíne alebo napríklad v Krompachoch, kde MUDr. Henryk Zajac ventiluje pacientov na dvoch aurách už rutinne. „Povedal, že sa kedykoľvek za tento ventilátor postaví, ak vraj niekoho zachránil, tak len na tomto ventilátore s použitím viachladinovej ventilácie. Na Slovensku je vyše desať nemocníc, kde ich používajú, a s ktorými spolupracujeme. V najťažšom období, keď dostali inovatívne stroje, sme niektorých lekárov školili aj cez mobilný telefón, online, technici z Chirany a niekoľko kolegov chodili učiť na jednotlivé oddelenia, kde o to prejavili záujem. Niektorí kolegovia prišli na úkor svojej dovolenky a školili sa na našom pracovisku. Urobili sme obrovský kus práce. Máme jeden z najlepších ventilátorov na svete, ale jedny z najhorších výsledkov, čo sa týka liečby covidu a úmrtí na milión obyvateľov,“ vzdychne si.

Dosť ťažko sa to vysvetľuje vo svete, keď vidia ventilátor najvyššej verzie Chirana Aura V a následne naše zdravotné štatistiky.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pľúca #Chirana #ventilátor #Covid-19 #pľúcny ventilátor