Kam zmizli pacienti s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc?

Charakterizuje ju obmedzené prúdenie vzduchu dýchacími cestami, ktoré aj keď sa lieči, nie je úplne vyliečiteľné. Napriek tomu však pacienti počas covidu svoju liečbu odkladali a príznaky ignorovali. Odborného lekára často navštívia až vo veľmi ťažkom štádiu, kedy im lekár musí predpísať kyslíkovú liečbu.

23.02.2022 06:00
pľúca, choroba, fibróza Foto:
Ochorenie prichádza nenápadne a v počiatočných štádiách má podobné príznaky ako prechladnutie či zápal priedušiek.
debata

Na chronickú obštrukčnú chorobu pľúc (CHOCHP) každoročne zomrie viac ľudí ako na rakovinu pľúc a prsníka dohromady. Ide o závažné respiračné ochorenie, ktoré je celosvetovo štvrtou najčastejšou príčinou úmrtia. V časoch pandémie je situácia ešte vážnejšia, keďže koronavírus postihuje najmä dýchací systém. Môže spôsobiť ťažký zápal pľúc, ktorý sa neraz skončí u pacientov s CHOCHP fatálne.

„Navyše sa stretávame ešte s jedným nebezpečným fenoménom, a to je strach z covidu. Ten je často dôvodom toho, že aj pacienti s CHOCHP nenavštevujú pneumológov a pribúda len málo pacientov s týmto ochorením. To je však klam, v súčasnosti, keď sa takmer všetko orientuje na boj s pandémiou, ľudia z obavy pred koronavírusom ignorujú ostatné závažné pľúcne ochorenia,“ hovorí pneumologička Marta Hájková z bratislavskej nemocnice Ružinov.

pľúca, rtg, chochp, zápal pľúc, pľúcne choroby Čítajte aj Zadýchavate sa? Kašlete? Nie, nemusí to byť covid

Pľúca sú primárnym cieľom koronavírusu. Vírus po vdýchnutí napadne tkanivá, čo spôsobuje zápaly a problémy s dýchaním, a ak sa infekcia ešte zhorší, môže sa vyvinúť zápal pľúc. „Väčšina prípadov koronavírusu je mierna a možno ich liečiť v domácom prostredí, v závažných prípadoch sa však môže vyvinúť syndróm akútnej respiračnej tiesne. Takýto stav si potom vyžaduje, aby boli pacienti napojení na ventilátor a na kyslík. Okrem ochrany pred vírusom je pre pacientov s CHOCHP veľmi dôležité užívať predpísané lieky. Zle liečená alebo neliečená chronická obštrukčná choroba pľúc môže viesť k vážnym následkom, ak by sa pacient nakazil aj koronavírusom,“ upozorňuje lekárka.

Ochorenie prichádza nenápadne a v počiatočných štádiách má podobné príznaky ako prechladnutie či zápal priedušiek. Na rozdiel od infarktu či mozgovej príhody mu človek nepodľahne náhle, ale vyvíja sa niekoľko rokov. Toto progresívne pľúcne ochorenie bez správnej liečby spôsobuje nezvratné zmeny na pľúcach.

„Podľa čísiel by sa mohlo zdať, že pacientov s CHOCHP na Slovensku ubúda, ale zdanie v tomto prípade klame. Celosvetovo má toto ochorenie stúpajúcu tendenciu. Deje sa tak priamo úmerne environmentálnej záťaži, ktorú musia naše pľúca zvládať, zlozvykom fajčenia, ale aj iným situáciám, keď sú jednotlivci vystavení extrémnej záťaži pre dýchací systém. V skutočnosti pacienti nemiznú ani ich neubúda, len sa skrývajú za covid. Ten je zákerný nielen v tom, že je nákazlivý a môže mať veľmi rýchly a ťažký priebeh, ale aj v tom, že znížil našu ostražitosť pred inými pľúcnymi ochoreniami,“ hovorí o situácii doktorka Hájková.

prof. MUDr. Viliam Donič, PhD., Expo2020, Dubaj, viachladinový pľúcny ventilátor, pľúcny ventilátor Čítajte aj Máme skvelý pľúcny ventilátor, ale najhoršie covidové štatistiky

Pľúcni lekári poukazujú na to, že pacienti sa nemusia obávať návštevy lekára. „Pre nás pneumológov je veľmi zlé, keď príde pacient v neskorom štádiu ochorenia, keď sa jeho život viac-menej dostal už iba na pobyt medzi štyrmi stenami. Pomerne jednoducho a rýchlo pritom vieme CHOCHP diagnostikovať, máme k dispozícii rôzne ambulantné vyšetrenia funkčných parametrov, a najmä liečbu. Znamená to, že keď k nám pacient príde povedzme vo štvrtom štádiu, keď už potrebuje najviac vyakcelerovanú liečbu a k tomu aj dýchať kyslík, to už je veľmi zlé štádium,“ dodala Marta Hájková.

Fakty o ochorení

• Chronická obštrukčná choroba pľúc je druhá najrozšírenejšia neinfekčná choroba obyvateľstva rozvinutého sveta.

• Celosvetovo stúpa prevalencia u dospelej populácie.

• Je predpoklad vzostupu mortality, na rozdiel od kardiovaskulárnych chorôb.

• Na celom svete každý rok zomierajú asi 3 milióny ľudí.

• Na Slovensku sa lieči viac ako 85 000 pacientov. Ľahkou formou ochorenia trpí takmer 29 000 z nich, stredne ťažkú formu má 37 000 pacientov, ťažký stupeň postihuje 17 000 a na veľmi ťažkú formu sa u nás lieči 5 000 pacientov.

• Odborníci predpokladajú, že výskyt ochorenia porastie aj v najbližších 30 rokoch a okolo roku 2030 bude pravdepodobne zomierať na CHOCHP a súvisiace ochorenia každý rok až 4,5 milióna ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #zdravie #prevencia #liečba #diagnostika #chronická obštrukčná choroba pľúc