Sústrediť sa iba na covid je nebezpečné

Pandémia trvá už skoro dva roky, čo je rovnaký čas, aký mnohí pacienti odkladajú návštevu u špecialistov, a to nielen pneumológov. Hrozí však, že ak teraz prečkajú a prežijú obdobie covidu, rozvinú sa ich nediagnostikované a neliečené ochorenia do štádií, ktoré môžu byť fatálne a najmä, ktorým by lekári mohli včasným zásahom predísť.

21.02.2022 06:00
vedec, pľúca, zápal pľúc, covid, skúmavka Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„My pneumológovia si uvedomujeme, že riešime primárne pacientov s COVID-19 a že to takto nemôže ísť ďalej. Oveľa viac sa musíme venovať tzv. „bielym“ pacientom, pretože už druhá vlna nám ukázala, že pacienti k nám potom chodia vo veľmi ťažkých stavoch, nemajú svoje lieky a prídu až v situácii, keď im už musíme rovno predpísať kyslík,“ hovorí pneumologička Marta Hájková.

Pre aktuálnu situáciu a strach z COVID-19 ide diagnostika CHOCHP do úzadia. Pacienti sa po negatívnom výsledku testov ďalej svojim symptómom nevenujú, podľa lekárov si dokonca na počiatočné komplikácie spojené s ochorením často zvyknú a pripisujú ich napríklad fajčeniu alebo starnutiu.

Keďže skorá diagnostika a liečba CHOCHP je zásadná pre spomalenie ochorenia, treba poznať jej základné príznaky.

CHOCHP spôsobuje až v 80 % fajčenie, vyvíja sa pomaly, počas mnohých rokov, môže byť prítomná dýchavičnosť, chronický kašeľ, plytké dýchanie, hlieny, sipot či pískanie na hrudníku. Môže sa objaviť čoraz intenzívnejšia únava alebo napríklad aj modranie koncových častí tela. Stav pacienta a symptómy sa neustále zhoršujú, pribúdajú nové diagnózy.

Oproti tomu má covid vírusový pôvod, rýchly priebeh, charakterizujú ho náhle vysoké horúčky, strata čuchu a chuti, únava, bolesť na hrudi, sťažené dýchanie – dýchavičnosť, môžu sa dostaviť hnačky, bolesť hrdla a hlavy.

„Pacienti s COVID-19 majú symptómy rôznej závažnosti, v ľahších prípadoch sú to bolesti hlavy a upchaté dutiny, v ťažších prípadoch sa pridružujú problémy s dýchaním a tento stav sa zhoršuje doslova z hodiny na hodinu. Lekár v podstate na prvý pohľad vidí, že ide o akútny stav. V prípade CHOCHP sa príznaky vyvíjajú niekoľko týždňov až mesiacov. Najväčší rozdiel medzi jednotlivými chorobami je v stúpajúcej telesnej teplote a prudko sa zhoršujúcej dýchavici, a to najmä u pacientov nad 55 rokov, pretože to je vek, keď sa začína objavovať aj CHOCHP,“ hovorí pneumologička.

Psychologický efekt COVID-19 na pacientov s CHOCHP

Podľa výsledkov talianskej štúdie zverejnenej v júni 2021 viac ako 50¤% pacientov počas prvého lockdownu uviedlo, že z covidu majú strach alebo sú ním priam terorizovaní. Až 100 % ich ošetrujúcich lekárov vyjadrilo rovnaké obavy.

Tieto čísla klesali pri opätovnom otvorení spoločnosti. Iba necelých 13 % pacientov s CHOCHP uviedlo pravidelný prístup k lekárskemu vyšetreniu počas lockdownu a 59 % lekárov a pneumológov uviedlo využívanie technológií na konzultácie s pacientmi, čo obe strany – lekári aj pacienti – značne oceňovali. V závere štúdia odporúča posilniť tento typ komunikácie medzi pacientom a lekárom a takisto špeciálnu psychologickú podporu pre pacientov s CHOCHP počas pandémie.

Zdroj: https://www.dovepress.com/…-article-COP)

Riešením môže byť e-recept

Aby sa darilo udržať ochorenie pod kontrolou a spomalil sa jeho postup, je dôležité, aby boli pacienti diagnostikovaní včas a aby ich liečba bola kontinuálna a správne podaná – treba sa naučiť správne inhalovať liečivá. Aj z tohto dôvodu je návšteva pneumológa na začiatku ochorenia veľmi dôležitá.

Samozrejme, k špecialistovi pacienta odosiela všeobecný lekár a práve tu môže byť momentálne kameň úrazu. Pacienti jeho návštevu pre strach z covidu odkladajú, prípadne sa svojmu obvodnému lekárovi nedovolajú. Pre existujúcich pacientov s CHOCHP by na Slovensku mohlo byť riešením predpisovanie liekov cez e-recept. Vyhnú sa tak návšteve lekára v rizikovom období, ale zároveň si môžu svoje lieky vyzdvihnúť v lekárni a pokračovať v liečbe. Moderná liečba je dostupná a dokáže ochorenie výrazne spomaliť.

„Ak majú pacienti z návštevy u nás stres, sme k dispozícii telefonicky alebo mailom. E-recept na Slovensku skutočne funguje, takže keď pacient zatelefonuje alebo napíše SMS, prípadne mail, pošleme mu recept, aby mohol dodržať liečbu, na ktorú je nastavený niekoľko mesiacov alebo rokov. Ak má pacient akútne zhoršený zdravotný stav a vyžaduje, aby ho pneumológ videl a vyšetril, dáme mu termín, len to teda väčšinou nie je dopoludnia, ale popoludní. Uvedomujeme si však aj to, že pacienti s CHOCHP sú väčšinou starší a nemajú potrebné zručnosti na prácu so smartfónom či s mailom. Preto sa často spájame s pacientmi, ktorí sa napríklad už dlhšie neozvali a chýba im liečba. Dlhodobých pacientov kontaktujeme telefonicky a posielame ich aspoň do lekárne, kde na nich e-recept čaká a môžu si aspoň vyzdvihnúť svoje lieky,“ dodáva Marta Hájková.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chronická obštrukčná choroba pľúc #pľúca #pneumológ #pneumológia