Okrem zubnej skloviny sa zub skladá aj z dentínu a zo zubného cementu. „Sklovina obsahuje až 90 % minerálnych látok, preto je taká tvrdá. Dentín ich má o niečo menej, 45 až 50 %. Zvyšných 20 % tvorí voda a približne 35 % organická zložka, ktorá pozostáva z 90 % práve z kolagénových vláken.
Cement, ktorý je na povrchu koreňa, obsahuje zo všetkých troch tkanív najvyšší podiel organickej zložky. Kolagén sa nachádza aj v kosti, v ktorej je zub upevnený,“ vysvetľuje, prečo je zub tvrdý a koľko obsahuje kolagénu, stomatologička Beáta Marčanová zo zubnej kliniky Dr. Martin.
Kolagén je pre ľudský organizmus dôležitá bielkovina. Má vláknitú štruktúru a nachádza sa v podstate všade – v kostiach, šľachách, vo väzoch, v cievach aj v slizniciach a pokožke. „Jeho úlohou je tkanivá spevňovať, posilňovať a regenerovať, to sa týka aj zubov a ďasien,“ vysvetľuje stomatologička.
V zuboch sa začína tvoriť už v prvých týždňoch vývoja plodu v maternici. Ak sa tento fyziologický proces v tehotenstve z akéhokoľvek dôvodu naruší, môže to mať v budúcnosti následky.
Ako sa môže nedostatok kolagénu prejaviť na stave chrupu? „Kolagén je hlavnou bielkovinou ďasna, kde tvorí až 60 % z celkového množstva proteínov. Veľkú dôležitosť má v spojivovom tkanive ďasna, kde plní nezastupiteľnú funkciu pri fixovaní zuba v zubnom lôžku. Keď je toto spojenie oslabené, dochádza k rôznym patológiám od kývania zubov cez väčšiu predispozíciu k tvorbe parodontálnych vačkov až k strate zubov,“ upozorňuje zubárka na možný nepríjemný vývoj.
Čítajte aj Až 85 percent dospelých zanedbáva dentálnu hygienuS poruchou tvorby kolagénu súvisia napríklad aj vývojové anomálie tvrdých zubných tkanív postihujúce len zuby alebo sa môžu vyskytovať v kombinácii s celkovými ochoreniami. „Závažné formy postihujúce len zuby sú anomálie v štruktúre zubných tkanív, ktoré sa prejavujú zmenou sfarbenia od žltej cez sivú až po hnedú farbu, zmenou tvaru, často krátkymi koreňmi, nižšou pevnosťou a s tým súvisiacou vyššou lámavosťou a vyššou náchylnosťou na vznik zubných kazov,“ vysvetľuje ďalej doktorka Marčanová.
Čo s tým? Už naši starí rodičia vedeli, aké dôležité pre zdravie sú ryby a mäsové vývary či huspenina. Lekárka však upozorňuje, že na to, aby sa kolagén dokázal do tela vstrebať, musíme mať aj dostatok vitamínu C.