Môže nedostatok kolagénu spôsobovať problémy so zubami?

Kolagén si väčšinou spájame s výzorom, s pružnou pokožkou, lesklými a pevnými vlasmi či nechtami. Mnohým určite napadne, že málo kolagénu spôsobuje aj problémy s kĺbmi. Súvisí však aj so zubami.

18.02.2022 06:00
zub, molekuly Foto:
Ako sa môže nedostatok kolagénu prejaviť na stave chrupu?
debata

Okrem zubnej skloviny sa zub skladá aj z dentínu a zo zubného cementu. „Sklovina obsahuje až 90 % minerálnych látok, preto je taká tvrdá. Dentín ich má o niečo menej, 45 až 50 %. Zvyšných 20 % tvorí voda a približne 35 % organická zložka, ktorá pozostáva z 90 % práve z kolagénových vláken.

Cement, ktorý je na povrchu koreňa, obsahuje zo všetkých troch tkanív najvyšší podiel organickej zložky. Kolagén sa nachádza aj v kosti, v ktorej je zub upevnený,“ vysvetľuje, prečo je zub tvrdý a koľko obsahuje kolagénu, stomatologička Beáta Marčanová zo zubnej kliniky Dr. Martin.

Kolagén je pre ľudský organizmus dôležitá bielkovina. Má vláknitú štruktúru a nachádza sa v podstate všade – v kostiach, šľachách, vo väzoch, v cievach aj v slizniciach a pokožke. „Jeho úlohou je tkanivá spevňovať, posilňovať a regenerovať, to sa týka aj zubov a ďasien,“ vysvetľuje stomatologička.

V zuboch sa začína tvoriť už v prvých týždňoch vývoja plodu v maternici. Ak sa tento fyziologický proces v tehotenstve z akéhokoľvek dôvodu naruší, môže to mať v budúcnosti následky.

Video
Zubný lekár: Čo s odumierajúcim zapáleným zubom? Ako sa dá zachrániť?

Ako sa môže nedostatok kolagénu prejaviť na stave chrupu? „Kolagén je hlavnou bielkovinou ďasna, kde tvorí až 60 % z celkového množstva proteínov. Veľkú dôležitosť má v spojivovom tkanive ďasna, kde plní nezastupiteľnú funkciu pri fixovaní zuba v zubnom lôžku. Keď je toto spojenie oslabené, dochádza k rôznym patológiám od kývania zubov cez väčšiu predispozíciu k tvorbe parodontálnych vačkov až k strate zubov,“ upozorňuje zubárka na možný nepríjemný vývoj.

zubar zuby matka a dieta Čítajte aj Až 85 percent dospelých zanedbáva dentálnu hygienu

S poruchou tvorby kolagénu súvisia napríklad aj vývojové anomálie tvrdých zubných tkanív postihujúce len zuby alebo sa môžu vyskytovať v kombinácii s celkovými ochoreniami. „Závažné formy postihujúce len zuby sú anomálie v štruktúre zubných tkanív, ktoré sa prejavujú zmenou sfarbenia od žltej cez sivú až po hnedú farbu, zmenou tvaru, často krátkymi koreňmi, nižšou pevnosťou a s tým súvisiacou vyššou lámavosťou a vyššou náchylnosťou na vznik zubných kazov,“ vysvetľuje ďalej doktorka Marčanová.

Čo s tým? Už naši starí rodičia vedeli, aké dôležité pre zdravie sú ryby a mäsové vývary či huspenina. Lekárka však upozorňuje, že na to, aby sa kolagén dokázal do tela vstrebať, musíme mať aj dostatok vitamínu C.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #prevencia #stomatológ #zubný kaz #stomatológia